El Ple aprova inicialment un pressupost de més de 20 milions d’euros per al 2023

19 de gener de 2023


El reglament i la taxa de la zona d’estacionament regulat es modifica per incloure millores derivades de l’avaluació de la primera temporadaEl Ple de l'Ajuntament de Cubelles va aprovar el passat 17 de gener, en sessió ordinària, el pressupost general per al 2023 amb uns ingressos i despeses equilibrats de 20.585.683,09 €. El projecte va rebre el suport dels grups que conformen el Govern municipal (UC11, ERC, CECP-ECG i CUP) i del PSC, mentre que JxCub es va abstenir i Cs hi va votar en contra.

El document econòmic representa una baixada d'ingressos i despeses del 4,08 € respecte a l'aprovat per a l'any 2021. La més destacable es preveu en les inversions, que ascendiran a 1,8 milions d'euros, un 52,47% menys que les previstes el 2022. El regidor d'Hisenda, Raül Mudarra, va atribuir-ho al fet de "no voler comprometre al nou govern que es pugui formar" i que "a aquestes s'incorporaran inversions provinents d'altres exercicis". En aquest sentit, en una entrevista recent a Ràdio Cubelles per presentar el pressupost, Mudarra va recordar que "estan pendents d'executar com el passeig Marítim, la millora del cicle integral de l'aigua i asfaltatge de Mas Trader o els entorns de la biblioteca i el parc del passeig de Vilanova, que faran que aquesta xifra pugi fins als 7 milions d'euros, aproximadament, i que estan en marxa o s'iniciaran de forma inminent". Entre les inversions que consten al pressupost 2023, les més destacades tenen a veure amb el projecte de remodelació del passeig de Vilanova (429.000 €), inversions en enllumenat públic (374.000 €) i una nova fase de la rehabilitació dels jardins de Can Travé (150.000 €), a banda dels imports guanyadors del procés dels pressupostos participatius de 2023.

La portaveu del grup municipal del PSC, Renata Bedós, va anunciar el seu vot favorable perquè "malgrat tot, creiem que no han actuat tan malament i valorem l'esforç del senyor Mudarra per presentar-nos el pressupost". Els socialistes valoren "les noves inversions sense sobrepassar el sostre de certesa i, malgrat que sigui electoralista, votarem a favor per ser una oposició responsable i perquè podria ser el pressupost que haguéssim fet nosaltres".

Per la seva banda, Robert Mozonis (JxCub) va anunciar la seva abstenció perquè "les inversions cauen un 50% i per experiència sabem que la majoria de pressupostos no s'acaben executant", alhora que va reclamar més inversions "per millorar la seguretat i a barris oblidats". Manuel Martínez (Cs), per contra, va avançar el seu vot contrari "perquè me'ls donen tard i en el capítol de personal se'n van al màxim, com en els impostos. No els podem aprovar perquè no ens fan partícips".

També va tirar endavant la modificació de la relació de llocs de treball que contemplava l'amortització de les dues places d'auxiliar de gestió de la biblioteca antiga, que es van requalificar amb el nou servei a tècnic auxiliar, i "una plaça de neteja de mitja jornada per crear-ne una de jornada completa", tal com va explicar la Rosa Fonoll, que s'estrenava com a regidora de Recursos Humans. L'Alcaldessa també va afegir que a aquesta se li suma la "creació d'una nova plaça d'arquitecte tècnic de gestió urbanística i una d'oficial de primera de manteniment".

Tant Robert Monzonis (JxCub) com Manuel Martínez (Cs) van avançar la seva abstenció. Monzonis considera que "és una actualització sense grans canvis, que encara deixa àrees sense personal, com protecció civil", mentre que Martínez creu que "presenta coses bones i altres no tan bones". Qui va votar en contra va ser el PSC, que en paraules de Núria Planas va denunciar que la relació "no té el suport del comitè" i la creació d'una plaça d'arquitecte tècnic "al final del mandat i passant per davant d'altres problemes que fa temps que es reclama".

Aprovada la nova regulació i tarifes de la zona d'estacionament regulat
L'altre punt destacat de la sessió plenària eren les modificacions de l'ordenança de circulació, del reglament i de la taxa que regula la zona d'estacionament regulat. Josep Maria Hugué, regidor d'Espai Públic, va reconèixer "problemàtiques operatives (parquímetres, cobertures...) que s'hi està treballant amb l'empresa, i dificultat derivades del tràmit administratiu" que justifiquen la necessitat d'introduir millores en la normativa reguladora, "tal com ens vam comprometre a fer després d'avaluar el primer any de funcionament d'un servei que és nou". En aquest sentit, va destacar que la modificació "pretén que sigui més aclaridora, contempli diferents casuístiques i, a demanda de ciutadania, restauradors i la plataforma, hem recollit canvis".

Els més destacats són l'ampliació de la zona d'estacionament als carrers per damunt de l'avinguda Pompeu Fabra a la Mota i l'Onze de Setembre (Marítim) que penalitzaven doblement als residents en aquests carrers perquè no tenien accés a l'abonament per a residents i, per contra, els seus carrers era on hi havia una menor rotació de vehicles.

Es defineix una futura una zona verda, exclusiva per residents de la zona, millores en les tipologies d'usuaris perquè quedin millor classificats i un annex en què es recull la documentació a aportar per ser beneficiari de les bonificacions. A més, recollint la demanda dels restauradors, es crea un nou usuari bonificat per als treballadors dels establiments de dins de la zona d'estacionament regulat (70 € la temporada).

Quant a les tarifes, després d'analitzar els resultats econòmics de la primera temporada, "es redueix la tarifa dels residents de 15 a 10 euros la temporada i dels segons residents a la zona blava, de 70 a 50 euros el de temporada i de 40 a 30 euros el mensual". Per contra, per als usuaris esporàdics s'incrementa la primera hora (d'1,15 a 1,30 euros), la segona i posteriors (1,30 a 1,50 euros), l'abonament de matí o de tarda (de 5 a 6 euros) i l'abonament de tot el dia (de 7 a 10 euros) i s'elimina l'abonament setmanal.

Robert Monzonis (JxCub) va valorar les "millores, si bé no són suficients" i va demanar "la gratuïtat dels residents i la reducció de tarifes", mentre que Ciutadans, que va proposar "treure aquests punts i tornar a parlar amb tothom perquè no hi ha ningú content". Ambdós van votar en contra, mentre el PSC va abstenir-se perquè tot i "celebrar que es modifiqui l'ordenança de circulació i el reglament, perquè s'han recollit les propostes que els hi fèiem, no és la que tiraríem endavant nosaltres". Els tres grups de l'oposició, però, es van mostrar contraris a la modificació de la taxa.

Suport unànime al Pla de Sostenibilitat del Garraf
Totes les formacions van aprovar la proposta del Pla de sostenibilitat del Garraf. El regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué, va demanar el suport al document elaborat pel Consell Comarcal del Garraf i aprovat pels diferents municipis de la comarca. "Els objectius són acompanyar als municipis per assolir la neutralitat de la petjada de carboni, establir estratègies comarcals, dotar d'eines...", va expressar el regidor. Hugué va afegir que "hem de poder mitigar el canvi climàtic".

JxCub creu que es "recullen algunes de les línies de la moció que vam presentar a principi de mandat"; Ciutadans demana "que no sigui una declaració d'intencions"; i el PSC demana celeritat perquè "moltes de les actuacions, sobretot per a Cubelles, tenen data 2030".

En l'àmbit de les mocions, també van aprovar-se per unanimitat la defensa de l'educació inclusiva als centres educatius de Cubelles i la reclamació d'un servei directe d'autobús entre el Garraf i la UAB, si bé els grups de Govern van demanar incloure una esmena "per demanar que el Consell Comarcal del Garraf lideri aquesta reivindicació". Per contra, van decaure les propostes de Cs per reubicar i millorar el jutjat de Pau, que només ha comptat amb el suport dels grups de l'oposició. Josep Maria Hugué, portaveu d'UC11, va assegurar que no li donaven suport com a Govern "perquè estem treballant en un projecte per a reubicar aquest servei".

Menys adhesió han rebut les mocions de la formació taronja que demanava instar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per sol·licitar un baixador de Rodalies al Clot del bassó i la Mota de Sant Pere i la reprovació del regidor de Medi Ambient i Espai Públic. En la del transport, el Govern hi va votar en contra mentre que PSC i JxCub s'hi van abstenir perquè "no creiem que els problemes de connectivitat entre les zones del municipi sigui un baixador" i perquè "entenem que és poc viable", respectivament.

Per la seva banda, la petició de cessament del regidor Hugué tampoc va prosperar perquè s'hi van abstenir el PSC i JxCub, que consideren que la ciutadania ha de manifestar-se a les pròximes eleccions, ni els grups de govern, que hi va votar en contra. De fet, aquest ha manifestat el seu posicionament en un comunicat de rebuig al qual han definit com a "mala praxi política".

Finalment, el PSC ha presentat una moció per posar mesures contra l'ocupació il·legal d'habitatges que ha acabat rebutjada amb els vots en contra del govern i els favorables de l'oposició. Núria Planas va deslligar la moció "de cap cas concret, sinó pensant en les persones que es veuen obligades a ocupar per necessitat i per protegir-los de màfies delictives". Dani Pérez (CUP) va ser taxatiu: "poden portar una, dues, tres o les mocions que vulguin. Cubelles no té un problema d'ocupació. Sembla que el necessitin i el busquin". Narcís Pineda (CECP-ECG) tampoc hi va donar suport "perquè presenten una moció en contra del govern municipal, barregen conceptes... tot enfocat en campanya electoral" i els va acusar "d'oblidar-se el punt que sortia en altres mocions, que com aquesta han presentat en altres llocs, que deia que no s'ha dotat als municipis de recursos". Per a Robert Monzonís (JxCub) "tenim un problema d'accés a l'habitatge i ens calen més polítiques d'accés i que fomentin de convivència", mentre que per a Manuel Martínez (Cs) "l'ocupació és un problema real, però distingim entre les persones necessitades i els verdaders delinqüents".

Alexandra Corvillo, en representació del grup d'UC11, va repassar retreure al PSC que "com a partit de govern que diuen ser, ho poden fer millor". La regidora d'Habitatge va repassar les dades "objectives sobre les violacions de domicili de primera, segona i tercera residència i en els últims anys no en tenim cap". "Dels 42 habitatges ocupats, dels 10.700 que té el municipi, és a dir el 0,4%, tots són de bancs o fons voltors", va argumentar Corvillo. Finalment, la regidora va reconèixer que "consten alguns casos d'atenció veïnal, però no tenim casos greus". Així mateix, va fer valdre la feina feta per atorgar ajuts urgents en matèria d'habitatge (48) i va recordar la "pròxima construcció de la primera promoció de 124 pisos de lloguer social" com a mesures per millorar l'accés de la ciutadania a l'habitatge.

 

 


  • Ple gener 2023
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023