El Govern municipal informa de totes les accions fetes pel COVID19 a l’oposició

1 de maig de 2020


La junta de portaveus amb la presència de tots els regidors i les regidores es va celebrar dimecres de forma telemàtica



La pràctica totalitat de la Corporació municipal va participar dimecres de la primera sessió telemàtica de la Junta de portaveus per posar en comú les accions fetes i les decisions a prendre en les properes setmanes, sobre la pandèmia del COVID19. L'Alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, va donar la paraula a tots els membres del Govern municipal, que van exposar les accions fetes per cadascun dels seus departaments des que el passat 13 de març va esclatar la crisi sanitària del COVID19 i que va derivar en la declaració de l'estat d'alarma a l'estat espanyol el 15 de març, amb les successives pròrrogues del mateix.

 

Cubelles va ser un dels primers municipis en formalitzar la creació d'un comitè de coordinació i seguiment de la COVID19 i, a més, fer-ho amb la participació de tots els grups municipals, representants dels treballadors i treballadores i departaments estratègics. Aquesta comissió, que només es va poder celebrar de forma presencial en dues ocasions, s'ha mantingut en contacte mitjançant un grup de WhatsApp en el qual l'Alcaldessa i els membres del Govern han anat informant de les novetats i les accions implementades. Aquest contacte permanent, que la majoria de grups de l'oposició van agraïr a la Junta de Portaveus, calia completar-lo amb una trobada de tot el Consistori.

 

Rosa Fonoll, visiblement emocionada, va agrair públicament a tots els membres del Govern "per la gran feina feta, malgrat la poca experiència que teníem tots en situacions com aquesta", alhora que va donar les gràcies "a l'oposició per haver estat al nostre costat i tenir una actitud positiva".

 

Després d'escoltar les exposicions dels membres del Govern, Dani Pérez (CUP Cubelles) va agrair "haver estat informat en tot moment per tots els membres del Govern, als que he anat preguntant". Per la seva banda, Robert Monzonis (Junts per Cubelles) també va "donar les gràcies per la informació i la feina feta" i es va "posar a disposició del Govern per allò que calgui". Renata Bedós (PSC) també va mostrar la seva satisfacció "en especial amb l'Alcaldia, per haver-nos mantingut informats", va felicitar-se per les referències al Consell Comarcal, se va sumar a l'agraïment al personal i es va "posar a disposició del Govern" en aquests moments. La posició més crítica la va mostrar el representant de Ciutadans, Manuel Martínez que, si bé va "agrair l'exposició i el fet que s'hagi treballat molt", també va queixar-se que "aquesta junta arriba tard i tenim moltes preguntes sense respondre i moltes propostes a fer" i va demanar "més juntes de portaveus com aquesta". 

Explicacions dels membres del Govern

Els membres del Govern, un a un, van anar exposant les mesures presses en l'àmbit de les seves competències i responsabilitats.

 

Raül Mudarra, regidor d'Hisenda i Comunicació, va explicar que l'Ajuntament ha "modificat el pressupost prorrogat del 2019 per mobilitzar recursos per als col.lectius mès colpejats per la COVID19, com famílies afectades per ERTOs o EROs o comerços tancats i que han perdut pràcticament tota la facturació". En relació al pressupost 2020, que estava ja quadrat i a punt de presentar-se, Mudarra va explicar que "l'hem hagut de replantejar per poder recalcular els ingressos i, sobretot, l'increment de despeses que tindrem en àrees sensibles com Benestar Social, comerç i ocupació".

 

En aquest sentit, Trini Vicente, titular de Comerç i Turisme, va explicar els detalls dels ajuts aprovats per ajudar al comerç, empresariat i restauració a "alleugerir la seva pressió econòmica i que puguin sortir de la crisi econòmica el més ràpid possible". Mentre que Narcís Pineda, responsable, entre d'altres, d'ocupació va donar detalls sobre les línies de subvenció que "sortiran un cop els comerços i empreses rebin l'autorització per poder obrir, que pretén fomentar la contractació de persones" que es trobin desocupades.

 

Un dels departaments que han vist incrementar de forma exponencial les seves demandes és el de Serveis Socials. Alexandra Corvillo, que va agrair "l'esforç i dedicació total del personal de Serveis Social i el suport del Consell Comarcal del Garraf", va donar dades sobre l'increment d'usuaris dels diferents ajuts socials. "S'ha triplicat la demanda d'usuaris de vulnerabilitat alimentària", la qual cosa ha propiciat que al conveni existent amb Càrites s'hagi hagut de complementar amb un amb la Creu Roja. Corvillo va destacar el projecte "activat en menys de 48 hores des de la declaració de l'estat d'alarma per atendre a la gent gran més vulnerable". La regidora va explicar que la prioritat va ser adreçar-se en les primeres 72 hores a "les aproximadament 200 persones grans que entre Serveis Socials i el CAP tenim constància que no tenen una xarxa de suport familiar o veïnal". Un cop assegurat que aquest col.lectiu, que majoritàriament necessiten que se'ls hi porti menjar i medicaments, la regidoria va iniciar una campanya per trucar telefònicament a tota la gent gran empadronats al municipi, començant pels de major edat. "Fins al moment s'han fet 2.000 trucades i ens queden unes 200 per completar a tot aquest col.lectiu", va dir Corvillo que agraïa al personal propi de l'Ajuntament, sobretot conserges que no podien teletreballar en el seu àmbit, brigada que ha fet funcions de suport i voluntaris que van respondre a la crida feta per l'Ajuntament, per haver pogut arribar a totes les necessitats. De fet, d'aquestes trucades s'ha evidenciat altres necessitats que no es tenien identificades, si bé "una vintena necessiten suport habitual i el col.lectiu de més risc segueixen sent els 200 que es van trucar en les primeres hores de la crisi", conclou Corvillo. La regidora també va fer una crida als grups municipals amb representació al Parlament i al Congrés: "no estem rebent la suficient ajuda ni de la Generalitat ni de l'Estat i us demano que pressioneu als vostres partits perquè quan la crisi sanitària acabi, els serveis socials poden ser la nova sanitat i corren el perill d'entrar en col.lapse". 

 

També especialment sensible ha estat la feina del departament de Salut, que ha hagut de fer mans i mànigues per poder dotar de material EPI als col.lectius més exposats, sobretot a nivell municipal. La seva titular, Pilar Juste, va descatar la previsió del seu departament i la coordinació amb d'altres com un dels motius que ha propiciat que, a nivell municipal, no s'hagi produït un problema més greu com sí han patit altres poblacions, fins i tot més petites que Cubelles. "Vam posar-nos a treballar una setmana abans que esclatés la crisi sanitària, en coordinació amb altres regidories i altres estaments com el CAP, residències, municipis veïns, CatSalut...", explica Juste. Especialment estret ha estat el contacte amb el CAP i l'equip d'atenció primària de les residències, a les quals se'ls ha ofert tot el material disponible, que "no sempre ha estat el que haguéssim volgut perquè ha estat molt difícil aconseguir-lo". Tot i això, les residències també havien fet una bona previsió de material EPI i accions preventives, com la suspensió de les visites, que han fet que els problemes que s'han registrat en d'altres centres no s'hagin produït, almenys de moment, als de la nostra vila. De cara a la fase de desconfinació, Juste i el seu equip treballen en el "suport a les conseqüències psíquiques i psicològiques que pugui tenir el confinament, tant en persones que ja presentaven patologies d'aquest tipus com en d'altres al que aquests dos mesos els ha afectat molt". En aquest àmbit, va anunciar que s'està treballant de forma coordinada entre els equips de benestar social del Garraf, l'hospital Sant Camil i l'área de salut mental de Sant Joan de Déu per donar resposta a aquesta possible problemàtica. Finalment, en l'àmbit de la igualtat, Juste es mostrava moderadament satisfeta "que no hi hagi hagut un increment dels casos de violència, que preveïem". A banda dels casos ja detectats, només se n'ha registrat un de nou i s'ha pogut mantenir els serveis d'atenció psicològica a menors (programa ABRIK) de forma telefònica i telemàtica.

 

El primer tinent d'alcaldia, Josep Maria Hugué va voler fer un agraïment "públic a tot el capital humà de l'Ajuntament de Cubelles, que ha posat totes les facilitats i predisposició per a ajudar, malgrat que cap de nosaltres teníem experiència en situacions com aquesta". En l'àmbit del Medi Ambient, regidoria de la qual n'és titular, juntament amb Via Pública, Hugué va repassar les accions "de desinfecció de les zones més transitades que es mantenen un parell de cops per setmana". Pel que fa a la recollida d'escombraries, es mantenen les freqüències i s'ha demanat a la Mancomunitat Penedès-Garraf un major esforç en la desinfecció de contenidors, recomanant també a la ciutadania que els deixi oberts per evitar el contacte. Pel que fa a la neteja viària, s'ha reprogramat algunes freqüències, fruit de la reorganització d'equips per evitar la infecció de la plantilla feta per l'empresa concessionària, Cespa, i la necessitat de recollir tots els abocaments fora de contenidors i qu van motivar a l'Ajuntament a fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania. Cespa també ha posat més esforços en la desifecció de zones més concorregudes. Finalment, el manteniment de parcs i jardins és el servei més afectat, ja que el personal de Tegar està declarat de risc i ara s'estudia amb la direcció com afrontar les problemàtiques producte de l'època primaveral i les pluges acumulades. 

 

El Servei Municipal d'Obres i el de Neteja d'Edficis, treballen en torns per evitar el contacte, tot i que el proper 4 de maig podrien normalitzar el seu servei, amb mesures preventives. A banda de les actuacions urgents, estan donant suport als Serveis Socials en l'assistència als col.lectius més vulnerables. Pel que fa a les obres de construcció de la biblioteca i el sistema de reducció de sobreeiximents al riu Foix, aquestes només van estar aturades durant els 15 dies de confinament total, si bé en la resta del període de l'estat d'alarma, en el qual el decret de l'estat els hi permetia seguir treballant, s'ha incidit amb les empreses en el compliment de les mesures de salut laboral per a garantir la seguretat del personal

 

Ester Soler, regidora d'Ensenyament i Cultura, va destacar la col.laboració amb les escoles i instituts, sobretot per "fer arribar el material necessari a l'alumnat necessitat, sobretot, d'accés a Internet per poder seguir les classes virtuals". En aquest sentit, la regidoria de Comunicació ha facilitat 16 paquests de dades i s'ha fet una crida a la donació de material TIC, a la que la ciutadania ha respost de forma satisfactòria podent-se cobrir, fins al moment, totes les necessitats. "La conselleria, que ens ha felicitat per la feina feta, no ha pogut fer arribar a tothom el material TIC", va concloure Soler. En l'ámbit cultural, va reconéixer que "la decisió de suspendre les festes i posar els recursos als ajuts va ser complicada, però alhora necessària" i va agraïr les mostres de suport "de les entitats de Cubelles, que ho han entès i s'estan moblitzant per Si podem fer algunes activitats en el darrer trimestre".

 

Jacob Capardón, regidor de Recursos Humans i Participació, va explicar que ara treballen "en les mesures de recuperació de la normalitat dels diferents departaments, prioritzant el teletreball". En relació a les mesures deteletreball, Raül Mudarra va destacar la feina del personal del departament TIC de la regidoria de Comunicació, que "en pocs dies va posar a teletreballar a tot el personal que era susceptible de poder-ho fer". 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023