Nou servei de suport psicològic adreçat a joves

29 de març de 2023


L’objectiu és generar un vincle amb aquest col·lectiu per tal de donar resposta a les seves necessitats d’informació, orientació i acompanyament vivencialEn el marc del Programa Escolta Jove de la Diputació de Barcelona, la regidoria d’Infància i Joventut oferirà un nou servei per a la cura de la salut emocional dels joves de Cubelles a través del suport psicològic d’un professional, que destinarà 23 hores setmanals durant 7 mesos a oferir els recursos i les eines necessaris per atendre les vulnerabilitats de les persones joves.

 

Aquest programa es va desplegar mitjançant una prova pilot inicial l’any 2022 en municipis de més de 20.000 habitants i ara s’executarà una segona fase en localitats de més de 5.000 i fins a 20.000 habitants.

 

El projecte es desenvolupa sobretot per donar resposta a una de les conseqüències de la pandèmia produïda per la COVID-19 que ha tingut un impacte negatiu en el desenvolupament vivencial de la població jove. El context vital d’aquest col·lectiu s’ha vist plenament afectat, com posen de manifest les baixes dades d’emancipació juvenil, l’alt abandonament escolar prematur o la temporalitat de les feines de la població jove.

 

A la vegada, alguns indicadors mostren com s’han agreujat comportaments i situacions de risc, que si bé ja es donaven amb anterioritat, la pandèmia ha elevat a nivells preocupants. Per exemple, un 30,3% de la població entre 18 i 24 anys ha patit atacs d’ansietat o pànic, enfront del 15,8% de la població total (estudi 3312 del CIS de febrer de 2021). En el mateix sentit, les dades d’abandonament escolar prematur (18-24 anys) es troben en una taxa del 14,8% l’any 2021 a Catalunya (19,4% en el cas dels nois), mentre que els darrers anys a la Unió Europea aquesta taxa s’ha situat al 9,7%, segons dades del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

 

El nou suport psicològic municipal permetrà realitzar un treball des de la proximitat per generar un vincle amb les persones joves que pugui abordar les vulnerabilitats vivencials específiques d’aquest col·lectiu. L’Ajuntament, amb l’ajuda d’aquest servei d’atenció psicològica, afronta el repte de tractar, gestionar i prevenir aquest increment de vulnerabilitats, així com les seves conseqüències.


  • Programa Escolta Jove.jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023