L’Ajuntament aprova congelar impostos el 2022

3 de novembre de 2021


El ple extraordinari acorda un recàrrec del 50% de l’IBI dels habitatges buits de grans tenidors per incentivar el mercat del lloguer i una rebaixa del 21% de la taxa de subministrament d’aigua 

El ple de l’Ajuntament de Cubelles ha decidit, a petició del govern local, congelar els tributs municipals de cara al 2022. Així ho va acordar la sessió extraordinària celebrada aquest dimarts dia 2 de novembre, la primera amb públic des de començaments de l’any passat, on no es va presentar cap proposta d'increment d'impostos i només es portava a discussió la modificació de tres de les ordenances fiscals actualment en exercici.

 

Al primer punt de debat, es van aprovar diferents bonificacions al text regulador de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Segons va explicar el regidor d’Hisenda, Raül Mudarra, concretament es van introduir canvis en les condicions per obtenir el títol de família nombrosa –a partir d’ara subjectes a la renda de tota la unitat familiar- i afavorir-se així de rebaixes de fins als 75% en el tribut; bonificacions del 95% per als immobles d’ús residencial destinats a lloguer d’habitatge amb renda limitada per norma jurídica; una altra del 95% per als locals on es desenvolupin activitats econòmiques que siguin declarades d’especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històric artístiques o de foment de l’ocupació, i, finalment, el recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI per als habitatges d’ús residencial de grans tenidors que es trobin desocupats amb caràcter permanent.

 

El portaveu de Cs, Manuel Martínez, va justificar el seu vot en contra malgrat manifestar que coincidia amb la majoria de les propostes en entendre que no es tenia en compte el foment a la natalitat. El punt va tirar endavant amb el suport dels grups del govern (UC-11, ERC i la CUP –el representant de CeCP no va assistir per motius mèdics-), PSC i JuntsXCub i l’oposició de Cs.

 

Seguidament, el ple extraordinari va sotmetre a votació la modificació de l’ordenança fiscal número 30 proposant l’aplicació d’un recàrrec del 50% sobre l’IBI dels habitatges buits durant més de dos anys sense justificació propietat de grans tenidors, com entitats financeres i fons voltors. La regidora d’Habitatge, Alexandra Corvillo, va destacar que l’aprovació de la mesura implicava “aplicar el principi d’igualtat de la riquesa” i que, d’aquesta manera, es combatia la política d'alguns bancs “que tenen els pisos buits per especular més endavant amb el seu preu”.

 

Des de Cs, el seu portaveu, Manuel Martínez, va ressaltar que “no n’hi ha per tant” en entendre que només s’havia apujat una mica un impost, mentre que des del PSC, la seva regidora Renata Bedós, va afegir que calien més actuacions per incentivar l’accés a l’habitatge de lloguer. La titular de l’àrea, Alexandra Corvillo, va tancar el debat remarcant que la proposta “respon a una lluita endegada pel govern que té un llarg recorregut” i que aviat “s’aprovaran noves mesures complementàries”. El punt va tirar endavant amb el vot a favor de govern, PSC i JuntsXCub i l’oposició de Cs.

 

Rebaixa de la taxa de l’aigua                   

La darrera de les ordenances fiscals modificades fou la relativa a la taxa del subministrament de l’aigua, que es va reduir en un 21%. El titular de Medi ambient, Josep Maria Hugué, va explicar que la rebaixa resulta “de l’augment de l’amortització del crèdit de 800.000 euros que es va demanar el 2009 mitjançant un conveni amb la Mancomunitat Penedès-Garraf per connectar la vila a la xarxa d’Aigües Ter Llobregat (ATLL)”. Segons el també primer tinent d’alcaldia, la mesura, juntament amb la congelació dels tributs, respon a l’esforç del govern per revitalitzar el teixit productiu del municipi després de les ajudes concedides durant el 2020 i 2021 per contenir els efectes de la pandèmia, alhora que va recordar que aquest mateix tribut s’ha apujat un 20% a Vilanova i un 10% a Sant Pere de Ribes, mentre que a Olivella es preveu que les brosses s’incrementin entre un 20% i un 30%. Hugué va subratllar que a Cubelles el cost del servei ha crescut en 260.000 euros però que, tot i així, “aquí no es tocarà”.

 

Cs va anunciar que votaria en contra de la proposta perquè, al seu entendre, “congelar és molt fàcil quan els impostos són a dalt de tot” mentre que el PSC també es va mostrar refractari a l’acord ja que en “en temps de dificultats no es pot augmentar la pressió fiscal”. El titular de Medi ambient va replicar als socialistes recordant-los que no es parlava d’apujar preus “sinó de baixar la taxa de 6,24 euros per rebut a 4,92 euros”. Malgrat les explicacions de Josep Maria Hugué i d’haver tingut la Comissió Informativa prèvia al ple per aclarir-ho i treballar-ho plegats, dos dels tres regidors socialistes van votar en contra de la rebaixa de la taxa de l’aigua, mentre que la tercera, igual que els electes de JuntsXCub, es va abstenir.


  • Ple extraordinari de novembre de 2021
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023