El Ple aprova el Pla Estratègic de Subvencions 2023-2025 i el Pla Local de Joventut 2023-2026

17 de maig de 2023


Una moció obté el consens de tot el Consistori per a cercar solucions econòmiques de cara a l’hostaleria afectada per les obres del passeig Marítim



El Ple de l’Ajuntament de Cubelles va aprovar el passat 16 de maig, en sessió ordinària, el Pla Estratègic de Subvencions 2023-2025, que tindrà caràcter previ a la concessió de les subvencions i una durada plurianual. El document contempla les àrees i matèries a fomentar, així com els objectius i efecte que es pretenen aconseguir amb l’atorgament de les subvencions i la seva font de finançament.

 

Manuel Martínez (Cs), que va donar el vot contrari, va apuntar que “no s’hauria de portar al darrer ple de la legislatura un pla que condiciona els tres propers anys”. En aquest punt també va coincidir la portaveu del PSC, Renata Bedós, partit que es va abstenir, perquè “no veiem que aquest pla sigui una ajuda. Haguéssim volgut aprovar una ordenança o reglament per ajudar a gestionar de forma ràpida les subvencions. Volem que les entitats tinguin la seguretat de poder començar projectes amb la garantia que cobraran les subvencions”.

 

Un altre dels temes va ser l’aprovació del Pla Local de Joventut 2023-2026 per implementar les polítiques de joventut i vertebrar els eixos de treball, els programes i els serveis que conformen les polítiques de joventut al llarg dels pròxims anys al municipi. Va ser aprovat amb els vots a favor del Govern municipal i JxCub, el vot en contra de Cs i l’abstenció del PSC. El quart tinent d’alcaldia, Narcís Pineda, va argumentar que “cal fer-ho amb la participació del jovent” i que el document “té dues parts diferenciades: una és la diagnosi, que permet detectar les necessitats dels i les joves, i l’altra és el disseny. S’han elaborat uns eixos de treball i unes fitxes que han de comportar aquest treball. Els eixos són l’emancipació jove (educació, formació i ocupació i habitatge), la dinamització jove (cultura, oci i participació), el benestar jove (salut, benestar i esports), la inclusió jove (igualtat, violències i discriminacions, acció social i justícia global) i el servei de joventut (polítiques de treball des de l’àmbit del nou Espai Jove i de Comunicació)". Manuel Martínez va criticar sobretot “el poc contingut que té el Pla” i Renata Bedós va emfatitzar que “no s’acosta a la realitat del col·lectiu juvenil”.

 

El Ple va aprovar la modificació del pressupost amb expedient 1620/2023-3566 amb els vots favorables del Govern municipal i els contraris de Cs, PSC i JxCub.

Mocions dels grups polítics

Pel que fa a les mocions, la presentada per Cs per la millora del bon govern, la transparència, la participació pública i la publicitat dels plens va quedar aprovada amb els vots favorables de Cs, PSC, JxCub i CUP i els contraris de UC11, ERC i Cubelles ECP. Manuel Martínez va reprovar sobretot que als plens no es respongui a les preguntes que formulen els partits, malgrat que així estigui establert en el reglament. Va criticar també que només entitats i associacions tenen dret de paraula al ple i no els ciutadans de forma individual. Daniel Pérez (CUP) va explicar que es va fer un pas endavant amb la creació de la regidoria de Transparència, “tot i que no tingui personal ni pressupost”, però va acusar al Govern d’incompliment de la Llei de Transparència.

 

La moció presentada per Cs per l’estudi i replantació d’espècies arbòries en zones públiques del terme municipal va ser rebutjada amb els vots favorables de Cs, PSC i JxCub i els contraris del Govern municipal.

 

La darrera moció presentada per Cs per atorgar reconeixement honorífic a la figura de l’il·lustre Vicente Segrelles Sacristán i complement de la seva obra en català que ser rebutjada amb els vots a favor de de Cs, PSC i JxCub i els contraris de UC11, ERC, Cubelles ECP i CUP. Núria Planas (PSC) va manifestar la voluntat del seu partit d’adherir-se a la moció “perquè estan a favor de qualsevol iniciativa per conèixer i reconèixer el patrimoni cultural”. 

 

La tercera tinent d'alcaldia, Esther Soler, va mostrar-se “totalment d’acord en reconèixer aquesta figura”, però va apuntar que “amb aquesta moció estem hipotecant al proper govern a fer-ho i no és factible perquè no està pressupostat”. En aquest sentit, va argumentar que “en un futur es pot elaborar millor aquesta moció amb una partida pressupostària”.

 

El Ple va votar dues mocions d’urgència. La primera estava relacionada amb la recerca de fórmules per indemnitzar els restaurants afectats per les obres del passeig Marítim. Per unanimitat de tots els grups municipals es va aprovar la moció amb l’esmena legal de substituir el concepte ‘indemnitzacions’ per ‘solucions econòmiques’.  En aquest punt, Manuel Martínez va dir que “van veure irregularitats des de que va començar el projecte i que sempre es pot esperar que una obra es retardi. El que és just és que el dany provocat per l’Administració s’estudiï i es compensi”. Renata Bedós va qüestionar que es pugui donar una subvenció mitjançant un concurs com el de la ‘Millor Tapa del passeig Marítim de Cubelles’ i va preguntar al Govern quan finalitzaran la totalitat de les obres.

 

El primer tinent d’alcaldia, Josep Maria Hugué, va respondre que “l’obra acabarà en el termini previst, el 29 de juny” i que “hem fet consultes per intentar instrumentar línies d’ajuda pels afectats i el concurs de la ‘Millor Tapa del passeig Marítim’ és una forma de dinamitzar la zona intentant aportar allò que d’altra manera no es pot fer”. En relació als accessos a la zona, Hugué va explicar que a l’hora d’obrir-los s’ha prioritzat sempre la seguretat.

 

La segona moció d’urgència presentada per JxCub en relació a la proposta de plataforma logística va quedar aprovada amb els vots de JxCub, Cs, PSC i CUP i els contraris de UC11, ERC i Cubelles ECP. Robert Monzonis (JxCub) va dir que consideren que aquest projecte hauria de ser ratificat per la ciutadania perquè supera el mandat. Daniel Pérez va recordar que el seu partit sempre ha estat contrari a la plataforma logística i va criticar que la informació del Govern en relació a aquest tema sigui “un informe mediambiental elaborat per la pròpia empresa que és totalment imparcial”. Narcís Pineda, va reprovar que aquesta moció hagi entrat d’urgència la mateixa tarda del ple i va demanar “que es retiri la proposta que s’hauria de fer en el nou plenari per valorar si és necessari”.  Esther Soler també va coincidir amb Pineda en que ara no és el moment adequat per a una consulta popular.


  • Ple Municipal.jpeg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023