La regidoria de Transparència publica un paquet de dades obertes sobre gestió econòmica, acció de govern i catàleg de serveis

22 de gener de 2021


L’impuls en l’administració electrònica ha suposat una reducció de costos de més de 155.000 euros durant el 2020L’Ajuntament de Cubelles ha activat un primer paquet de dades obertes al web municipal consistent en una trentena de bases de dades (datasets) sobre gestió econòmica; informació institucional i organitzativa; contractes, serveis i subvencions; acció de govern i normativa, i catàleg de serveis i tràmits.

 

La iniciativa parteix de la nova regidoria de Transparència, encapçalada per Daniel Pérez, amb el suport del departament d’informàtica, pertanyent a la regidoria de Comunicació, liderada per Raül Mudarra, aprofitant les eines de dades obertes a les quals està subscrit l’Ajuntament de Cubelles a través del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC). L’objectiu és anar incorporant de forma progressiva, i en paral·lel a l’impuls donat aquest mandat a l’administració electrònica, noves bases de dades obertes amb informació rellevant sobre la gestió municipal.

 

Així mateix, l’ús de les eines d’administració electrònica del consorci AOC aquest any 2020 ha suposat una reducció de costos per a l’Ajuntament de Cubelles i la seva ciutadania de més de 155.000 euros, d’acord amb la metodologia desenvolupada pel mateix consorci, encarregada d’avaluar l’eficiència econòmica i de temps que implica l’ús dels serveis digitals, tant des del punt de vista del ciutadà com de les oficines de l’administració. Només pel que fa a les notificacions electròniques, per exemple, l’AOC valora en 2,9 euros per a la ciutadania l’estalvi assolit per cadascuna d’elles i de 12,1 euros per a l’administració el que, multiplicat per les gairebé 7.000 notificacions practicades durant el 2020, suposa una reducció de costos de més de 103.000 euros. 

 

Des de la regidoria de Transparència i Alcaldia es va organitzar aquests dijous dia 21 de gener una reunió de presentació de l’àrea als grups de l’oposició amb la finalitat de donar a conèixer les línies mestres a seguir pel departament, compartir informació i recollir propostes de tots els grups polítics amb presència al consistori. Tanmateix, no hi va assistir cap regidor de l’oposició i l’única representant que havia anunciat la seva assistència va comunicar, unes hores abans, que no hi prendria part.   

 

La transparència és un dels pilars del que es coneix com a govern obert i persegueix, entre d’altres, facilitar que la ciutadania tingui un coneixement efectiu de l’activitat i el funcionament de les administracions públiques. La seva implementació es canalitza per tres grans mecanismes: la difusió d’informació pública (transparència activa), l’accés a la informació (transparència passiva) i la reutilització de la informació (transparència col·laborativa).


  • Portal dades obertes
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023