Entra en vigor la limitació del preu dels lloguers

15 de març de 2024


Cubelles és un dels 140 municipis de Catalunya en què s’aplicarà un topall de preu als lloguersDemà dissabte 16 de març entra en vigor el nou Sistema Estatal de Referència del Preu del Lloguer d'Habitatge, una normativa d’àmbit estatal que, entre altres coses, marca uns topalls per als preus del lloguer. La normativa es basa en un índex de preu de referència, que determinarà la forquilla de preu màxim a la que es pot llogar un habitatge.

 

La regidora d'Habitatge, Alexandra Corvillo, ha afirmat que “aquesta regulació és un pas endavant, però ens hagués agradat que fos més ambiciosa”. Corvillo ha afegit que “accedir a un pis de lloguer a Cubelles és molt complicat per al gruix de les famílies, per la poca oferta i la gran demanda i hem de buscar totes les eines que tinguem al nostre abast per poder facilitar l’accés a l’habitatge”.  

 

Segons l’informe previ del Pla Local d’Habitatge (PLH), el preu mitjà d’un habitatge a Cubelles és de 764€. L’informe recull també que el municipi compta actualment prop d’una cinquantena d’habitatges en oferta de lloguer, 44% dels quals són de temporada. La regidora s’ha referit, precisament, a aquesta circumstància, de la que ha afirmat “que lamentablement ha quedat fora d’aquesta regulació”.

 

El nou Sistema Estatal de Referència del Preu del Lloguer d'Habitatge estableix un topall de preus de lloguer que varia en funció de la ubicació, la superfície construïda, el certificat energètic, l'any de construcció, l'estat de conservació i l'alçària, i també d'altres variables com l'existència d'ascensor, aparcament, mobles, zones compartides, etc. L’índex de preus es pot consultar al cercador habilitat pel Ministeri d'Habitatge i Energia Urbana. Cal accedir-hi clicant aquí i introduir-hi la referència cadastral o l'adreça completa.

 

 

Alguns aspectes de la llei

 

La llei 12/2023 diu que els nous contractes que es facin sobre un habitatge que ja estava llogat no podran excedir la renda del contracte anterior (incloses les actualitzacions anuals). Només es pot incrementar la renda de l'anterior en un 10% si en els darrers dos anys s'han rebut subvencions a la rehabilitació o s'ha invertit en rehabilitació per un valor superior al 25% del cost de construcció de l'habitatge, o s'han fet reformes que acrediten la reducció de la demanda energètica en un 30%, o s'han fet obres de millora d'accessibilitat, o bé el contracte d'arrendament que se signa té 10 anys o més de durada.

 

En el cas dels nous contractes en un habitatge que no ha estat llogat en els darrers 5 anys, el preu no pot excedir el valor del sistema de l'índex de referència estatal.

 

Si el propietari és un gran tenidor (persona física o jurídica titular de més de 10 habitatges o de més de 5 habitatges en una zona de mercat tensat), la renda no pot excedir del valor més baix de l'índex, i només es pot aplicar un increment del 10% si el preu és inferior al valor més baix o si s'ha fet una rehabilitació.

 

Pel que fa l'actualització anual dels contractes vigents, aquest 2024 no pot excedir el 3% de la renda. Per al 2025 es crearà l'índex de referència per l'actualització anual de contractes d'arrendament.

 

La durada del contracte d'arrendament es modifica: el llogater té dret a demanar la pròrroga addicional d'1 any (màxim 3 anys), sigui qui sigui el propietari i el nivell adquisitiu del llogater, i el propietari l'ha d'acceptar obligatòriament.

 

La llei introdueix bonificacions fiscals pels propietaris: d'un 90% en cas que se signi un contracte amb reducció de la renda del 5% respecte a la del contracte anterior; d'un 70% en cas que es llogui a persones entre 18 i 35 anys, o bé que el propietari sigui administració pública o entitat sense ànim de lucre; d'un 60% si en els 2 anys anteriors s'ha rebut subvencions per rehabilitació o s'ha invertit en rehabilitació; i d'un 50% en qualsevol declaració d'ingressos del lloguer, sense cap condició.

 

En el cas del lloguer de temporada, la llei no regula el preu, però s'insta a fer una regulació. I en el cas dels habitatges buits, es defineix per primera vegada a l'àmbit estatal què és un habitatge buit (quan porta més de 2 anys sense habitar), i es possibilita l'increment de l'IBI fins al 150%.         


  • Imatge aèria del centre de Cubelles

Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023