La Mancomunitat presenta el nou model de recollida de residus de Cubelles

14 de març de 2024


El nou model s’ha dissenyat amb l’objectiu de complir amb els índex de reciclatge que marca la Unió Europea i millorar el servei que rep la ciutadaniaLa Mancomunitat ha presentat avui dijous el model de recollida de residus que s’implementarà a partir del 2025 a Cubelles i a la resta de municipis de l’àrea Penedès Garraf que s’agrupen sota la Mancomunitat. Ho ha fet en una trobada dirigida als càrrecs electes i al personal tècnic dels diferents ajuntaments que ha tingut lloc a la Biblioteca Mn. Joan Avinyó i que ha estat presidida pel vicepresident de l’àrea de Residus de l’ens, Josep Maria Hugué.

 

El nou contracte té per objectiu millorar el servei de recollida i tractament de residus, per tal d’incrementar els índex de reciclatge i augmentar l’eficiència del sistema. Per aconseguir-ho, es renovaran els contenidors de totes les fraccions, que funcionaran mitjançant un sistema intel·ligent d’obertura vinculat a cada usuari. El nou contracte inclou també la renovació de la flota de vehicles i la millora i adaptació de les freqüències de recollida segons les necessitats de cada moment.

 

Josep Maria Hugué, regidor d'Espai Públic i Infraestructures de l’Ajuntament de Cubelles i vicepresident de l’àrea de Residus de la Mancomunitat des del mes de juliol del 2023, ha explicat la importància d’aquest nou contracte, “que es trobava encallat des de feia més d'un any i que ha estat el problema principal a resoldre des que vaig entrar com a responsable de l’àrea a la Mancomunitat”, un contracte que, ha afirmat, “ens ha de permetre millorar substancialment el servei que rep la ciutadania i, alhora, treballar per complir amb els percentatges de reciclatge que ens exigeix la Unió Europea i reduir l'impacte mediambiental”. Actualment, l’índex de reciclatge dels municipis de la Mancomunitat, entre els quals es troba Cubelles, s’apropa al 44%, mentre que la Unió Europea estableix un mínim del 55% per al 2025, una xifra que s’eleva al 60% el 2030 i fins al 65% el 2033.

 

En aquest sentit, Hugué ha destacat que “hi ha molt camí per recórrer, perquè ara mateix estem lluny del que se’ns exigeix”, i ha afegit que “caldrà un esforç de conscienciació important per part de la ciutadania i també per part de les administracions”.

 

La Mancomunitat treballa a hores d’ara en la redacció dels plecs tècnics per a la licitació del servei. Segons el calendari amb el qual treballa l’ens el nou contracte entrar en funcionament durant el primer semestre del 2025.  

 

A més de les directives europees, el nou contracte està subjecte també a la llei espanyola de residus (Llei 7/2022 del 8 d’abril) que, entre altres coses, recomana la identificació i vinculació dels usuaris i obliga els municipis a repercutir el cost de la recollida i tractament a la ciutadania. En aquest sentit, Josep Maria Hugué ha explicat que, “a Cubelles, ara com ara, la taxa cobreix aproximadament el 60% del cost del servei, pel que obligatòriament l’aplicació del nou contracte suposarà un increment de la taxa de residus”. La taxa anirà vinculada, tanmateix, a la producció de residus de cada família, de manera que beneficiï les persones que més reciclen i penalitzi a les que menys ho fan.  

 

 


  • Contenidors residus 22
  • contracte residus1.JPG
  • contracte residus2.JPG
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023