El Consell d’Alcaldies del Garraf es reuneix per posar en comú diversos projectes estratègics per la comarca

24 de novembre de 2022


També es van escoltar propostes del Moviment per a promoure oportunitats de vida independent de les persones amb discapacitat a la comarca del Garraf, i de l’Institut d’Estudis Penedesencs



L’Alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, va participar el passat 23 de novembre d’una nova sessió del Consell d’Alcaldies del Garraf. Aquesta trobada va servir per posar en comú diversos projectes estratègics per la comarca i per escoltar propostes del Moviment per promoure oportunitats de vida independent de les persones amb discapacitat a la comarca del Garraf, i de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

 

La reunió va comptar amb la participació de les alcaldesses dels sis municipis i de la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, i es va iniciar amb la intervenció de Margarida Saiz, Teresa García i Antoni Reverte, portaveus del Moviment per  promoure oportunitats de vida independent de les persones amb discapacitat a la comarca del Garraf, que van compartir algunes demandes en l’àmbit municipal i comarcal relacionades amb el greuge econòmic comparatiu, l’accés a l’habitatge, la inserció laboral, els serveis de suport a la vida independent, el servei d’assistència personal, entre d’altres.

 

Tot seguit, Ramon Arnabat, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs va presentar les noves perspectives de l’entitat i la voluntat de reforçar la col·laboració amb ajuntaments en tot allò que fa referència a la cultura. Així mateix, Àngels Parés i Josep Antoni Herrera van presentar els serveis que l’entitat que ofereix als ajuntaments: assessorament cultural, activitats, recerca i investigació local, coedició de llibres, audiovisuals i exposicions, cooperació cultural penedesenca i participació i difusió d’activitats.

 

 

Durant la reunió també es van posar en comú alguns projectes comarcals de caire territorial que estan en marxa com l’Oficina comarcal d’impuls de la transició energètica que dona suport a la ciutadania per la implementació de l'energia solar de manera descentralitzada; l’Oficina comarcal de rehabilitació, que funciona com a finestreta única per coordinar, informar, assessorar i facilitar la gestió dels ajuts i la prestació de serveis que contribueixin a facilitar la implementació i la gestió integral de diferents programes de millora de l’habitatge; i el Pla de gestió dels Colls i Miralpeix, que s’està desenvolupant en diferents línies estratègiques: medi físic, biodiversitat, societat i ús públic, i administració i governança.

 

Així mateix, es va compartir el desenvolupament dels diferents programes comarcals amb finançament europeu. El projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” està a punt de finalitzar, l’any 2023 s’executaran les actuacions de rehabilitació de la Platja Llarga i la senyalització de les rutes patrimonials de Vilanova i la Geltrú, i es completaran les actuacions comarcals vinculades a promoció i difusió, iniciades aquest any.

 

Pel que fa al projecte Eficiència Energètica del Garraf, s’estan executant les actuacions de Vilanova i la Geltrú de substitució i millora energètica dels aparells de climatització del museu Víctor Balaguer i el tancament de l’espai Víctor Rojas a l’Espai Far, i resta pendent d’executar l’actuació de Canyelles d’instal·lació d’una caldera de biomassa i xarxa de calor als edificis municipals.

 

D’altra banda, el projecte “Envelliment actiu, saludable i dependència” finalitzarà aquest any, i del projecte “Envelliment actiu i saludable. De la teoria a la pràctica", es presentarà a final d'aquest mes la sol·licitud de pròrroga perquè es pugui executar fins l’any vinent. Aquests projectes inclouen diferents actuacions per fomentar la vellesa saludable i millorar la qualitat de vida de les persones grans i dependents, a través de la recerca tecnològica i la innovació, i formen part de l’estratègia comarcal “Garraf, comarca cuidadora”.

 

Finalment, a la reunió es van recordar les sol·licituds presentades al fons europeu Next Generation per nous projectes de treball compartit amb ajuntaments i entitats, en àmbits de sostenibilitat, digitalització, innovació i cohesió econòmica, social i territorial, i que estan pendents de resolució: el Pla de sostenibilitat turística “Costa Garraf sostenible i digital”, el projecte pilot “Comarca cuidadora per a la vida independent” i el projecte pilot “Comarca cuidadora per a l’atenció al final de la vida”.


  • Consell d'Alcaldies
  • Consell d'Alcaldies
  • Consell d'Alcaldies
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023