L’Ajuntament i el CAP Cubelles lluitaran plegats per la solitud no desitjada de la gent gran

3 de novembre de 2022


Personal de la regidoria de la Gent Gran i de l’equip de salut comunitària del CAP treballen per l’envelliment actiu a través dels dispositius Alexa en un projecte pionerLa regidoria de la Gent Gran i el Centre d’Atenció Primària de Cubelles han iniciat el treball conjunt per afrontar la soledat no volguda de les persones grans. Fa uns mesos les dues administracions van posar les bases d’un dispositiu conjunt que abordi les dificultats que pateixen les persones que viuen soles des d’un punt integral, benestar social, emocional i de salut física.

El projecte pivota sobre el servei Alexa, impulsat per l’Ajuntament de Cubelles el 2020 durant la pandèmia per tal de donar un suport emocional a través del personal de Serveis Socials i de Gent Gran a les persones que viuen soles. “Actualment, hi ha una dotzena d’usuaris que setmanalment reben la trucada d’una psicòloga per treballar la problemàtica social de solitud no volguda amb l’objectiu de trencar amb aquesta situació amb eines i recursos municipals com la inclusió a les activitats que realitzem des del Casal d’Avis" explica la regidora de la Gent Gran, Alexandra Corvillo.

La unió d’aquestes dues administracions públiques representa un projecte pioner, que alhora se sustenta en un projecte també innovador que aglutina les persones grans amb les tecnologies de la informació, com són les Alexes.

Corvillo explica que per tal de donar un impuls al projecte, l’estiu passat amb l’Alcaldessa, Rosa Fonoll, “vam presentar el projecte dels Alexes al CAP de Cubelles per tal d’unir-nos i així augmentar l’impacte d’aquest recurs arribant a més persones que poden estar patint solitud no volguda”.

Com es realitza el servei?

Aquesta acció comunitària es realitza amb un equip multidisciplinar i integrat per professionals de diferents institucions.

 

Per una banda, la dinamitzadora de la Gent Gran de l’Ajuntament de Cubelles i la psicòloga que des de 2021 realitza el seguiment online, a més dels dispositius Alexa degudament preparats i el manteniment de tot el servei. Per altra banda, el Grup motor de Salut Comunitària del Centre d’Atenció Primària de Cubelles format per una infermera i una psicòloga que realitzen programes de l’atenció domiciliària a col·lectius com el dels pacients crònics amb l’objectiu de fomentar la prescripció social i el programa de benestar emocional comunitari com alternativa o suport a la prescripció farmacològica.

Setmanalment, el grup format per ambdues institucions es reuneixen per fer visites domiciliàries a persones que formen part del col·lectiu de persones amb problemes de mobilitat crònica del CAP.
En aquesta visita conjunta es valora si la persona pot estar patint una situació de solitud no volguda. Alexandra Corvillo, regidora de la Gent Gran, explica que “la detecció de la solitud no volguda ha estat un dels principals eixos de la regidoria al llarg del Mandat”.

El projecte Alexa, creat el 2020, que es va adreçar als casos “de solitud més severa, a través d’un projecte innovador amb intel·ligència artificial, treballem la problemàtica social de la solitud no volguda amb els avis detectats”. Una psicòloga els dona suport emocional i els recursos municipals que disposem “amb l’objectiu que facin un pas per integrar-se, per exemple, al projecte Pinya del Casal d’Avis”, explica Corvillo.

La regidora ha relatat que “setmanalment l’equip format per la dinamitzadora de la Gent Gran i la psicòloga vinculada al projecte, per part de l’Ajuntament, i la infermera i psicòloga comunitària per part del CAP realitzen visites domiciliàries”. En aquestes sessions, la persona usuària rep la instal·lació de l’Alexa i se li explica com atendre les trucades i es programen les visites setmanals de la psicòloga, que a més connecta en sessions grupals amb la resta de persones del programa. La regidoria ha ampliat el projecte Alexa amb l’adquisició de 40 unitats més que s’aniran distribuint gràcies a aquesta col·laboració pionera entre les dues administracions.

El programa està obert a totes les persones residents al municipi majors de 65 anys, en situació de vulnerabilitat i soledat no volguda. Un dels punts de partida són les persones del CAP Cubelles incloses en els programes Pacient Crònic Complexa (PCC) i/o atesos al Programa d’Atenció Domiciliària.


  • CAP-Gent Gran
  • Projecte Alexa
  • Projecte Alexa
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023