El Ple aprova el conveni amb Cohabitac que suposa el tret de sortida a la propera construcció d’habitatge de lloguer social a Cubelles

28 de febrer de 2022


L’acord suposa iniciar els tràmits per materialitzar l’oferta de vivenda assequible per a la ciutadania, una de les prioritats del Govern municipal per a aquest mandatL’Ajuntament de Cubelles va aprovar, només amb els vots contraris dels regidors de Ciutadans, el conveni amb la Coordinadora de Fundacions d’Habitatge social (COHABITAC) per al foment de la provisió d’habitatges destinats al lloguer social sobre solars i finques municipals provinents del patrimoni municipal del sòl i l’habitatge de sòls dotacionals. L’Alcaldessa i la regidora d’Habitatge, Rosa Fonoll i Alexandra Corvillo, respectivament, van qualificar l’acord com “històric”. La sessió es va convocar de forma extraordinària per tal de complir amb els terminis d’aprovació del conveni amb Cohabitat, que impedia traslladar aquesta aprovació al proper ple ordinari del mes de març.

 

L’Alcaldessa Rosa Fonoll va anunciar que “aquest acord marc és el compromís ferm de la col·laboració i promoció d’habitatge social, que és tan necessari al nostre municipi, especialment després de la pandèmia sanitària”. Fonoll va voler recordar que “mai s’havia treballat per assolir un fet com aquest” i que l’habitatge és un tema “prioritari per aquest govern”. Per la seva banda, la titular d’Habitatge, Alexandra Corvillo, va qualificar l’aprovació com “dia històric perquè el projecte de construcció d’habitatge de lloguer social i assequible és una realitat”. La regidora va fer un repàs a tot el treball que ha realitzat des de l’any 2019 en què el Govern va iniciar el present mandat.

 

Al llarg d’aquests prop de tres anys s’han realitzat trobades amb els ens supramunicipals com l’oficina d’habitatge de la Generalitat i la Diputació, s’ha trucat a la porta a ajuntaments de referència com Barcelona i es va fer una enquesta participativa entre la població per "unir foces entre tots i constatar així la necessitat d’habitatge social al municipi". En el segon semestre de 2021 es va concretar l’interès ferm de COHABITAC que està previst començar a desenvolupar aquest 2022. "Aquest recorregut al llarg d'aquest tres anys l'hem fet pensant en els cubellencs i cubellenques, en el vostre dret a una vida digne i, per tant, a l'habitatge", va assegurar Corvillo, destacant que és una prioritat del Govern municipal com a alternativa al mercat “que asfixia a les famílies perquè es mobilitza a l’alça coincidint amb el creixement exponencial de la població i el lloguer pateix un bloqueig per la poca oferta (5%) i l’increment dels preus (20%) des del 2016”. Aquest increment de preus obliga a les famílies a haver de destinar gairebé el 60% de les seves rendes a la vivenda, el doble del que recomana la Generalitat, o a recórrer a la compra-venda. “L’habitatge de lloguer social és una prioritat del govern i hauria de ser-ho també per la Generalitat i per l’Estat, perquè el parc d’habitatge a Catalunya és només de l’1,5%, mentre que a Europa és del 15%”, va concloure la regidora.

 

La CUP, a través del seu representant Dani Pérez, va destacar la feina feta pel Govern i la regidoria d’habitatge. “Ha estat temps de silenci, de treball discret, per disposar d’habitatge social”, va manifestar.

 

Robert Monzonís, portaveu de Junts per Cubelles va anunciar el seu vot favorable perquè “defensem l’habitatge de lloguer social i és un punt prioritari que hem de treballar intensament perquè aquests equipaments ens fan falta per a les famílies més vulnerables”.

 

Ciutadans, l’únic partit del plenari que va votar en contra del conveni, va assegurar a través del seu portaveu Manuel Martínez que “aquest conveni ofereix poques garanties, està molt obert i faltat de concreció”.

 

Per la seva banda, Renata Bedós, portaveu del PSC, va mostrar el suport de la seva formació al conveni perquè “volem que Cubelles avanci i no volem posar pals a les rodes”, si bé va reivindicar la feina del seu partit en mandat precedents perquè “si ens trobem avui aquí és perquè hi ha un terreny destinat a habitatge social”. També va denunciar que “es va posar un pàrquing de caravanes que danyava l’oportunitat de construcció” i que el Govern municipal “ven fum” perquè anuncia projectes que no s’han executat encara.

 

Finalment, Josep Maria Hugué, portaveu d’UC11, va “felicitar a l’alcaldia, a la regidora, al govern i a la resta de regidors perquè les coses importants es fa amb la col·laboració de tothom” i va respondre a les paraules de la representant socialista recordant-li que “va endavant el passeig marítim, la plaça del Condis, l’accessibilitat de Mas Trader... Tots aquests projectes estan en fase final”.

 

Alexandra Corvillo va lamentar els discursos de Cs i el PSC. Als primers els va animar a “respondre davant del la ciutadania per què van votar en contra d’aquest projecte”, mentre que a la portaveu socialista li va recordar que al “al 2008 van fer la modificació del pla general, però no és fins que arriba la senyora Fonoll que s’ha activat la construcció de vivenda dotacional” ja que fins aleshores no s'havia realitzat cap contacte en ferm perquè s'executés la construcció de vivendes socials. 

 

En la mateixa sessió plenària es va aprovar l’inventari del patrimoni municipal de sòl i habitatge. Aquest cens que gestiona la Generalitat de Catalunya estableix els terrenys de titularitat municipal i aquells que s’hi destinen a habitatge, com és el cas de l’ubicat a l’avinguda de l’Onze de Setembre, a l’alçada del carrer del Clot del Bassó.

Renova’t el conveni TRACA per lluitar contra la drogodependència

La regidoria d’Infància i joventut, liderada per Narcís Pineda, va portar al ple l’aprovació de la pròrroga del pla TRACA de prevenció de drogodependències de Canyelles, Olivella i Cubelles per al quadrienni 2022-2025.

 

El TRACA va néixer l’any 2009, després que els tècnics de joventut dels municipis de Cubelles, Olivella i Canyelles, detectessin un augment del consum de substàncies tant d’alcohol com de tabac i cànnabis en les persones joves, juntament amb un avançament de les edats d’inici en el consum de drogues. El pla pivota sobre la figura d’un tècnic en prevenció de drogodependències que assisteix als equipaments juvenils locals, treballa en col·laboració amb les professionals de joventut i ha elaborat, entre d’altres, el Protocol de Detecció i Intervenció en el Consum de Drogues o el Protocol de Mesures Educatives Alternatives a la sanció per consum i/o tinença de drogues al carrer per menors de 18 anys. Així mateix, aquesta persona imparteix xerrades de prevenció als instituts i programa activitats pròpies i complementàries a activitats i esdeveniments locals, material propi destinat a adolescents, joves i famílies, organitza jornades de formació específiques, participació en equips de treball a nivell nacional per a la elaboració de protocols de la Diputació de Barcelona i de la Subdirecció General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya i exporta el TRACA com a bona pràctica en diferents institucions.

 

Robert Monzonís (JxCub) i Renata Bedós (PSC) van mostrar el seu suport al projecte i van anunciar el seu vota favorable. Per Monzonís “el projecte i els tècnics són molt bons, ho hem comprovat in situ i la feina que fan i és molt important i necessària”, mentre que Bedós el va qualificar com “un dels projectes insígnia del Consell Comarcal del Garraf”. Malgrat això, Cs va tornar a votar-hi en contra perquè, en paraules del seu portaveu, Manuel Martínez, “només es destinen 2.000€ a accions” i que “no es veu clar el benefici del pla”.

 

Narcís Pineda va recordar a la formació taronja que la major part del pressupost està destinada a pagar el sou del tècnic de prevenció de drogodependències “que ha descobert molts casos i molts problemes a través de parlar i, potser exagero, però hem salvat a molts nois i noies. Em sap greu que voti en contra”.


  • Ple extraordinari febrer 2022
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023