Ràdio Cubelles col•labora amb el Posa-hi lletra

16 de març de 2005



L´emissora municipal de Cubelles dóna suport a aquesta iniciativa i radiarà a través del 107.5 de la FM les melodies de les cançons. També hi participa com a jurat del Concurs.

La III edició del "Posa-hi lletra!" torna a convocar a escriure lletres de cançons en català.
El concurs es presenta en dues modalitats i compta amb la col•laboració de components de Lax’n Busto per musicar una de les lletres guanyadoresEl Centre de Normalització Lingüística Alt Penedès-Garraf convoca la tercera edició del concurs "Posa-hi lletra!", per provar la imaginació i els dots de composició dels participants. Igual com en els anys anteriors, es tracta d’escriure lletres originals de cançons en català. Els premis es donaran en una actuació musical que se celebrarà a Vilafranca el 21 de juny, Dia de la Música. Cal destacar que diversos components del grup Lax’n Busto musicaran una de les lletres guanyadores. L’organització del concurs va a càrrec del CNL i de l’Escola de Música Freqüències, de Vilanova i la Geltrú.

Escriu una lletra
“Posa-hi lletra!” és un concurs obert a tothom que vulgui participar en el procés creatiu de fer una cançó en català. Encaixar música i lletra no és fàcil. Els autors de cançons ho fan de dues maneres: de vegades, és la música la que ve primer al cap i les paraules s’hi han d’anar adaptant; altres cops, el text neix sense melodia, i l’esforç és trobar la música que hi vagi bé.

Per aquest motiu, l’edició d’enguany del concurs es presenta en dues modalitats diferents. La primera es basa en un tema instrumental que ha compost un grup d’alumnes de l’Escola de Música Freqüències i permet als participants d’escriure la lletra a partir d’aquesta melodia. El tema s’emetrà als espais musicals de diverses emissores de ràdio de l’Alt Penedès i del Garraf o bé es podrà descarregar del web del Consorci per a la Normalització Lingüística (www.cpnl.org), a partir del dia 16 de març. La segona modalitat ofereix la possibilitat d’escriure una lletra sense pensar en cap melodia prèvia. En aquest cas, alguns membres de Lax’n Busto posaran música a la lletra que guanyi.

Pel que fa als aspectes formals, només es demana que la lletra sigui escrita totalment en català. La quantitat d’estrofes o l’ús d’una tornada és totalment lliure, com també ho és el tema de la futura cançó. Representants del CNL Alt Penedès-Garraf, de l’Escola de Música Freqüències, de diverses emissores de ràdio locals i del grup Lax’n Busto formaran el jurat, que valorarà l´originalitat, la forma i el contingut de les lletres participants. També podrà atorgar accèssits si ho considera convenient.

Un dels atractius del concurs és que les cançons premiades s’interpretaran en directe en una actuació que tindrà lloc el dia 21 de juny, Dia de la Música, a Vilafranca del Penedès. A partir d´aquest dia, les cançons també s´escoltaran a diferents emissores locals, sobretot en programes dedicats a la música juvenil.

Fins al 2 de maig
El 2 de maig de 2005 serà l´últim dia en què es podran presentar lletres als diversos punts de recollida. D’una banda a tots els serveis de català de les comarques del Garraf i de l’Alt Penedès: a Vilafranca-Alt Penedès (c/ d´Hermenegild Clascar, 1-3); a Vilanova i la Geltrú-Garraf (rasa del Miquelet, 16); a Sant Pere de Ribes (a Ribes, Can Puig, al carrer Major, 110, i a les Roquetes, a la plaça de la Vinya d’en Petaca, s/n); a Sitges (L’Escorxador, carrer de Joan Maragall, 36), i a Sant Sadurní d’Anoia (carrer de Marc Mir, 15). També es poden fer arribar al SIAJ de Vilafranca del Penedès (carrer de la Font, 43, bxs.) o de Vilanova i la Geltrú (rasa del Miquelet, 16), i també als de Sant Pere de Ribes, les Roquetes i Canyelles. Finalment, l’Escola de Música Freqüències (rambla de Josep Tomàs Ventosa, 4) i els Serveis Joves Dinamo de l’Alt Penedès també recolliran les lletres participants. La lletra i el títol de les cançons es lliuraran, indicant la modalitat en què es participa, amb un pseudònim i amb el NIF, l´adreça, el telèfon i l´edat de l’autor o de l’autora de la lletra. A part, i dins d´un sobre tancat, s´hi escriuran el nom i els cognoms.

Una altra manera d’enviar les lletres que hi vulguin participar és el correu electrònic. En aquest cas, cal dirigir-se a les adreces següents: slcvilafranca@cpnl.org, vngcat@cpnl.org i escola@escolafrequencies.com. El correu, en l’assumpte del qual s’ha d’identificar “Concurs Posa-hi lletra!”, cal que indiqui la modalitat en què es participa: El missatge ha d’incloure el pseudònim, l’adreça, el telèfon, el NIF i l’edat de l’autor o de l’autora.

Els premis seran un lot de CD de música i llibres en català, una subscripció per una temporada a la revista Enderrock, dues entrades gratuïtes per a dos concerts de música que s’organitzin a Vilafranca i a Vilanova durant l’estiu del 2005 i una inscripció gratuïta per un curs a l’Escola de Música Freqüències de Vilanova i la Geltrú.

Tercera edició
Aquesta és la tercera ocasió que es convoca el “Posa-hi lletra!”. La primera va ser el 2003 i el guanyador va ser Marc Taulé, un jove barceloní que va escriure la lletra Temps d’oblit. Posteriorment, el grup penedesenc Revolta 21 la va musicar i, en un concert que va tenir lloc a Sant Pere de Riudebitlles l’1 d’agost d’aquell any, va estrenar la cançó que duia el mateix títol. A més, l’han inclòs en el seu darrer CD.

La segona edició es va fer el 2004 i, en aquesta ocasió, es van premiar tres lletres que s’havien escrit a partir de tres melodies diferents: una de pop-rock, una altra de ska i la tercera de rap. La vilafranquina Cristina Isern va posar lletra al tema de pop-rock i es va endur el primer premi d’aquest apartat. La cançó es deia Torna a començar. De la seva banda, la vilanovina Laura Ochoa va guanyar els altres dos apartats amb dues lletres: No hi ha delicte (rap) i El vent no parla (ska). Les tres cançons es van estrenar a Vilanova per Sant Jordi, interpretades per alumnes de l’escola Freqüències, els quals anteriorment havien compost les melodies.

Organitzant el concurs, el CNL Alt Penedès-Garraf pretén fomentar l´ús del català en les activitats d´oci, afavorir actuacions des del punt de vista de la creació musical i implicar diferents sectors relacionats amb l´àmbit juvenil en el foment de l´ús del català (ràdios locals, escoles i instituts, discogràfiques, serveis per a joves…).

La iniciativa ha comptat amb la col•laboració dels ajuntaments de Vilafranca i de Vilanova i la Geltrú, per mitjà de les regidories de Política Lingüística; dels consells comarcals de l´Alt Penedès i del Garraf; de la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya; de Ràdio i TV Vilafranca, Canal Blau FM i altres emissores de les dues comarques; d’Òmnium Cultural (per mitjà de la delegació a l´Alt Penedès i del grup local del Garraf); de Bullanga Records; de Casa Andreu; del Pla Vila Jove; del SIAJ; del Servei Comarcal de Joventut i dels Serveis Joves Dinamo de l’Alt Penedès; de les llibreries L’Odissea, La Mulassa i Llorens Llibres; de la revista Enderrock, i del Diari de Vilanova.

El CPNL
El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l´any 1989 com a òrgan territorial d´aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 80 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d´una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d´atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l´extensió territorial del coneixement i l´ús de la llengua catalana.

Vilafranca del Penedès/Vilanova i la Geltrú, març de 2005

CNL Alt Penedès-Garraf
Més informació: www.cpnl.org

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023