Arrenca la 9a Setmana del Consum Responsable a Cubelles, del 20 al 30 de novembre
Les regidores de Promoció Econòmica i Medi Ambient, amb la col·laboració de Joventut, Cultura, Ensenyament i infà ncia i Turisme, han impulsat una à mplia varietat d'activitats per a celebrar la 9a Setmana del Consum Responsable a Cubelles. Una de les principals novetats d'aquest any és la campanya de lliurament de porta entrepans als infants i joves de les escoles i instituts de la vila. Els embolcalls d'un sol ús que s'utilitzen sovint per als esmorzars i berenars generen una gran quantitat de residus que contaminen el nostre entorn. Per contribuir a la reducció de la petjada ecològica, l'Ajuntament donarà porta entrepans reutilitzables a tot l'alumnat de primà ria i secundà ria dels centres educatius del municipi.
Â
Els actes de la Setmana del Consum Responsable comencen aquest dimecres, 20 de novembre, amb l'exposició `Lidera el teu consum' organitzada per la Diputació de Barcelona i que es podrà visitar a la Biblioteca municipal fins al dia 29 d'aquest mes. A través de setze panells explicatius s'informarà a les persones consumidores sobre els seus drets. Mitjançant els diferents continguts del material expositiu la ciutadania explorarà allò que ha de tenir en compte a l'hora d'interactuar amb la societat de consum.
Â
El dijous 21 de novembre, l'Institut Les Vinyes acollirà la xerrada `Què t'hi jugues?' per a fomentar actituds de consum responsable en l'à mbit dels jocs d'atzar en lÃnia. L'activitat s'adreça a l'alumnat de 4t d'ESO i té com a objectiu prevenir els problemes més freqüents associats a la conducta del joc en lÃnia.
Â
El programa d'actes continuarà el divendres, 22 de novembre, amb la xerrada `L'horta agroecològica, l'horta transformadora' a cà rrec de Maria Giner Gómez, enginyera tècnica agrÃcola, hortolana i coordinadora i fundadora del projecte agroecològic de la Kosturica al Vallès Oriental des del 2000. Està implicada activament també en la difusió i la lluita per l'agroecologia, l'economia social i solidà ria i la sobirania alimentà ria. Serà a la Biblioteca municipal a les 18.00 hores.
Â
El diumenge 24 tindrà lloc una jornada de sembra directa de grans de roure i alzina amb l'objectiu d'ajudar a recuperar l'hà bitat de la roureda litoral al riu Foix, de la mà d'Oriol Millán, president d'Arba Litoral. El punt de trobada serà el pont del Salze a les 9.00 h.
Â
Una hora després, a les 10.00 h., hi haurà la visita guiada a la desembocadura del riu Foix. Es tracta d'una passejada per l'entorn de la desembocadura i part dels marges del riu Foix on es buscaran i s'explicaran les diferents espècies d'aus i mamÃfers que hi habiten. Aquesta activitat gratuïta sortirà des del pg. de la Mar Mediterrà nia i el c. del Pla de Sant Pere i tindrà una durada d'una hora aproximadament. Cal realitzar inscripció prèvia aquÃ.Â
Â
Els actes acabaran el dijous 28 de novembre amb la xerrada `De la globalització alimentà ria a la seguretat social de l'alimentació', a cà rrec de Gustavo Duch. En aquest viatge es coneixeran algunes de les moltes incoherències del sistema alimentari global, com l'engreix de porc a Catalunya amb soja del Brasil per exportar a la Xina, els pops que arriben del Sà hara ocupat o els alvocats que recorren el món. El punt d'arribada seran les propostes inspiradores per a fer les coses d'una altra manera, com ara els Economatos Populares a l'Argentina per combatre la inflació alimentà ria o la Seguretat Social de l'Alimentació a França per garantir l'alimentació des de les administracions públiques i els barris. Gustavo Duch és veterinari d'estudis, escriptor i divulgador de la sobirania alimentà ria proposada per La VÃa Campesina, el moviment internacional que agrupa a la petita pagesia. Forma part de la cooperativa El Pa Sencer des d'on impulsen projectes d'agitació social amb perspectives com el ruralisme i el decreixement. La xerrada tindrà lloc a les 18.00 a la Biblioteca municipal.
Â
L'última proposta de la Setmana del Consum Responsable és la xerrada `Qui veu el meu perfil' per a l'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut Cubelles. L'activitat té l'objectiu de conscienciar als més joves sobre les conseqüències de l'ús intensiu i irreflexiu de les xarxes socials, i la quantitat de dades personals que s'emmagatzemen sobre cada un de nosaltres. El taller fa èmfasi en l'ús de les nostres dades personals per part de les xarxes socials i en els perills de fer visibles dades personals a terceres persones: enganys i estafes freqüents, suplantacions d'identitat, sèxting i usurpació de dades. També es tractaran altres temes com ara la contractació i compres en lÃnia: consells i precaucions per a comprar amb seguretat a internet i el dret de desistiment.
`Som gent de profit', campanya contra el malbaratament alimentari
Coincidint amb la celebració de la 16a Setmana Europea de Prevenció de Residus, del 16 al 24 de novembre, la Mancomunitat Penedès-Garraf promou la campanya `Som gent de profit', que vol lluitar contra el malbaratament alimentari, atès que el dissabte 23 de novembre és el Dia Temà tic de la Prevenció amb el lema `Malbaratar aliments és de mal gust!'.
Â
El malbaratament alimentari és constituït per tots aquells aliments que es desaprofiten, i que encara tenen un valor nutritiu per a les persones. Es refereix a totes aquelles restes de menjar cuinat que es llencen o el menjar que s'ha fet malbé o que ha caducat.
Â
A tot el món es malbarata un terç dels aliments produïts, i en concret, a Catalunya, es llencen 262.471 tones anuals d'aliments sòlids que serien aprofitables. El 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars, i és que cada any es malbaraten 35 kg per habitant. Amb aquest menjar es podrien alimentar més de 500.000 persones durant tot un any, a més, aquesta xifra equival a la pèrdua de 112 ' per persona i any.
Â
Es pot consultar més informació sobre la campanya `Som gent de profit' i consells per prevenir el malbaratament alimentari en el següent enllaç.