La cuina medieval catalana
Divendres 23 de març a les 19.00 h., al Restaurant Cal Tala.
Jornada La Cuina Medieval Catalana, a càrrec del Dr. Jaume Fàbrega i Colom.
Jaume Fàbrega i Colom és doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona. És considerat un dels crítics gastronòmics més importants dels territoris de llengua catalana. Ha guanyat en diverses ocasions el Gourmand World Cookbook Awards, distingit premi internacional de literatura gastronòmica. Ha publicat més de seixanta llibres, entre els quals destaquen quatre enciclopèdies de gran format considerades obres de referència, de les quals sobre temes gastronòmics, alguns dels quals -com els quatre volums de La cuina. Gastronomia tradicional sana, La cuina mediterrània o Delícies- han estat traduïts a diverses llengües. Ha col·laborat amb la redacció a llibres de grans cuiners, com per exemple a El Gran Llibre de la Cuina Catalana de Josep Lladonosa o El Bulli, El sabor del Mediterráneo de Ferran Adrià.
Jaume Fàbrega també és l'autor de La cuina medieval i renaixentista. Moros, jueus i cristians (Viena Edicions), un volum en el que ofereix una ampli receptari medieval i renaixentista, precedit d'un recull de les tècniques, els costums i la fusió de les tradicions culinàries de l'època. De l'Edat Mitjana ens han arribat hàbits culinaris i receptes que són a l'origen del que cuinem avui dia, dels costums frugals dels càtars i els frares fins als gustos més refinats de la noblesa. Totes les receptes assenyales al llibre -de les més elementals, com ara les peres amb formatge, a les més elaborades, com ara el cabirol amb salsa agredolça- s'expliquen pas a pas i se n'adapten els ingredients amb variants i alternatives. A més es dóna rellevància a diversos aspectes d'aquesta cuina, com ara les aportacions occitana, jueva, àrab i berber; els plats vegetarians que formaven part de la dieta d'alguns ordes monàstics o dels pobres, o bé la presència dels plats i begudes afrodisíacs.
Per tercer any es realitza una conferència on es combina una explicació de la cuina medieval a Catalunya, els usos i costums culinaris de l'època, alguns de ben sorprenents comparats amb els paladars actuals, i un tast de plats elaborats a partir de receptes dels segles XIV i XV. Enguany compte amb el reconegut gastrònom i escriptor Jaume Fàbrega. Els assistents a la conferència que es realitza al Restaurant Cal Tala podran seguir les explicacions del ponent i, a continuació, degustar les propostes elaborades pel cuiner de Cal Tala, Manel Talavera i en Marc A. Balanza.
Acte organitzat per la regidoria de Turisme, Comerç i Fires de l'Ajuntament de Cubelles amb la col·laboració del GEC Amics del Castell dins de la VII Fira Cubelles Medieval.
Quin cost té:
Gratuït
Darrera actualització: 23.07.2025 | 16:28