Servei de recollida de restes de poda a particulars

14 d'abril de 2014


És una mesura extraordinària per fer front als abocaments incívics de la fracció verda als contenidors



La regidoria de Medi Ambient engegarà un servei de recollida de poda a particulars porta a porta per fer front als creixents actes incívics de dipositar aquestes restes als contenidors del municipi.

 

Per tal de gestionar correctament la fracció verda dels residus orgànics, la poda de jardins i parcel·les privades, el Consistori es veu obligat a planificar una proposta d’implantació d’un servei extraordinari de recollida a domicili.

 

A banda de la incomoditat de tenir les restes de poda a l’interior o exterior dels contenidors de residus, es genera una situació d’insalubritat i un creixent risc d’incendi per l’assecament de la fracció verda que ha anat en continu augment tant en volum com en freqüència. Això ha obligat a organitzar diversos serveis extraordinaris que han resultat del tot ineficaços per aturar el problema d’abocament de noves restes de poda.

 

Cal tenir en compte que:

 

-       Des del mes de juliol de 2013 l’Ajuntament no disposa de cap servei de recollida de poda de particulars.

 

-       No està permès d’abocar cap tipus de residu a la via pública, inclosa la poda, sinó que s’ha de portar a la deixalleria o bé en el cas que contractin empresa/jardiner que els ho faci són ells els responsables de la correcta gestió del residu.

 

-       D’acord amb l’article 76.b), 79 i 80 del Decret Legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei reguladora dels residus, es consideren infraccions lleus l’abandonament fet per persones particulars d’objectes, residus o altres deixalles fora dels llocs autoritzats i que aquestes infraccions es poden sancionar amb multes de 120 € fins a 60.000 €.

 

Objectius del servei:

  • Eliminar els abocaments de residus de poda de particulars a la pública i espais públics.
  • Aportar una millora en el procés general de valorització dels residus.
  • Facilitar als veïns la gestió dels seus residus.
  • Assegurar el reciclatge i la reutilització de la major part de les restes vegetals generades pels particulars.
  • Disminuir el volum de residu el destí finals dels quals sigui l’abocador i per tant abaratir costos.
  • La creació de llocs de treball i la integració laboral de persones amb discapacitat.

Implantació del servei:

Per tal que els veïns coneguin el funcionament i els objectius del servei, prèviament al seu inici es farà una campanya de divulgació, organitzada conjuntament entre l’Ajuntament i EL VENTALL (empresa encarregada del manteniment dels parcs i jardins d’una zona del municipi).

 

Organització del servei:

  • S’organitzarà una zonificació del municipi.
  • S’elaborarà un calendari periòdic, adjudicant dates concretes de recollida per a cada zona.
  • Els veïns que desitgin fer ús del servei hauran d’avisar amb antelació telefònicament o presencialment a l’oficina de l’OPIC de l’Ajuntament per tal de comunicar l’adreça on dipositaran les restes de poda.  L’Ajuntament els informarà del calendari de recollida i hauran de treure les restes de poda davant del seu domicili el dia anterior al dia de recollida comunicat per l’Ajuntament (en cap cas ni abans ni després).
  • En les dates acordades els veïns podran dipositar els seus residus verds al carrer (davant del seu domicili) i la brigada del servei passarà a recollir-los.
  • Els residus s’han de dipositar en bosses tancades o bé recollits en feixos i el volum per dia no podrà excedir d’1 m3 (equivalent al volum d’un contenidor de rebuig).
  • El servei anual constarà de 78 jornades, de 8 a 14,30 hores, repartides de la següent manera:

a)    2 cops a la setmana (dilluns i dijous) d’agost a gener

b)    1 cop a la setmana (dilluns) de febrer a juliol

 

Destí del residu:

La fracció vegetal recollida es lliurarà a la planta de compostatge de Sant Pere de Ribes i els costos de gestió seran assumits per l’Ajuntament directament.

 

Tractament del residu:

A la planta, les restes vegetals es trituren i es barregen amb la fracció orgànica.  Aquesta barreja passa per una sèrie de processos de maduració controlada  (procés de compostatge) i aquests residus transformats en compost ja poden ser utilitzats com a fertilitzant natural.

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023