Representants municipals i veïnals visiten la central de cicle combinat del Besòs

28 de setembre de 2004



La sortida, organitzada per la regidoria de Mediambient, recull dades sobre el funcionament, les avantatges i els inconvenients d´una central de cicle combinatRepresentants municipals, membres d’associacions veïnals i tècnics de l’Ajuntament de Cubelles van visitar divendres les instal•lacions de les centrals tèrmiques de cicle combinat de Sant Adrià del Besòs. Durant la jornada els assistentes van poder escoltar les explicacions dels responsables de la central sobre el funcionament, avantatges i inconvenients d’una central tèrmica de cicle combinat.

Els participants a la sortida van realitzar les seves preguntes. Entre d´altres coses van preguntar sobre la insonorització, els index de contaminació, la integració amb l´entorn, normatives de seguretat... I van manifestar "no voler una central com la que es va imposar ara fa 25 anys a Cubelles, que taca el mobiliari, fa soroll i contamina".

Segons van explicar els tècnics de la central, s’anomenen centrals elèctriques de cicle combinat aquelles centrals que generen electricitat mitjançant la utilització conjunta de dues unitats generadores diferents: un turbo grup de gas i un turbo grup de vapor. El combustible és gas natural, però a nivell energètic.

Sánchez Batista, coordinador del projecte d’Endesa explica que “amb la posada en marxa d’una central de cicle combinat hi hauria una millora de les emissions ja que el combustible que es fa servir és gas natural”. Batista assegura que “aquest combustible és el més net que podem tenir en el moment actual i és la tecnologia que s’està implantant arreu de tota Espanya i Portugal”. Així mateix, ha assegurat que “una central de cicle combinat no taca el mobiliari” i ha afegit que “s’hi s’adequa no és sorollosa”. “És per això”, apunta que “Fecsa ha fet aquesta proposta a l’Ajuntament de Cubelles”.

La proposta de crear una central de cicle combinat a Cubelles, segons ha explicat el coordinador “neix perquè és un punt de producció d’energia elèctrica amb una certa tradició, perquè estan les infrastructures creades, i és més interessant que no un altre”.

Sobre el fet de canviar la ubicació de la central, Batista assenyala que “és possible, però és molt car”. “Les construccions d’una central sempre van a buscar un focus fred, que és el lloc on es pren l’aigua. I és un fet evident que el mar està on està”, ha dit.

Antoni Cantarelles, responsable i cap de planta del cicle combinat del Besòs explica que “a Sant Adrià del Besòs es va apostar per un cicle combinat des del punt de vista mediambiental i de rendiment”. “És per això”, ha afegit que “l’any 2003 es va fer la demolició d’una de les dues centrals antigues del Besòs que s’ha substituït per una instal•lació de cicle combinat. L’altre central antiga està fora de servei i es demolirà quan es tinguin els permisos pertinents. De fet, el que s’ha fet al Besòs és una substitució per dos grups nous amb tecnologia de cicle combinat”.


Dades tècniques
El cor d’una central de cicle combinat és una turbina de gas, que és alimentada de gas natural que es barreja amb aigua i es fa una combustió que genera uns gasos d’escapament que el que fan és escalfar un aigua que produeix vapor. La potència que s’obté al final és la suma del que seria la turbina de gas més la de vapor que és aproximadament d’un ordre de 260MW + 130MW que dona una total de generador de 380 MW.

Cantarelles, ha apuntat que “els cremadors de la turbina de gas són bicombustibles, poden cremar indiferentment gas i gas-oil”. I ha assenyalat que “el gas-oil des d’un punt de vista mediambiental no és tan òptim i és, per això, que s’utilitza com un combustible d’emergència. De fet, l’autorització ambiental que té la central del Besòs restringeix el seu ús a 15 dies l’any i a 4 hores consecutives. El consum de gas-oil només estaria autoritzat en cas de tenir restriccions del combustible principal que és gas natural”.

Les dades de la central es recullen a través d’un sistema d’instrumentalització on line que està muntat a la xemeneia i que recull els principals parametres d’emissió, que bàsicament són els òxids de nitrogen (NOX), òxid de sobre (SO2), partícules i opacitat. De forma continuada es transmeten a la xarxa de Mediambient de la Generalitat. A més, mensualment es recullen les dades que s’envien a les autoritats pertinents.

En quan al soroll de la central, el responsable i cap de planta del cicle combinat del Besòs diu que “és cert que una central d’aquest tipus produeix un cert renou, però el que s’ha de fet és adaptar el projecte al que són les limitacions que té cada Ajuntament”. Així mateix, ha manifestat que “els terminis de desmantellament d’una central depèn del seu volum, però estaria entre els 9 mesos i un any i mig, des del moment que es disposen dels permisos administratius. Mentre que el termini de construcció d’una central de cicle combinat està entre els 20 i 25 mesos. Tot plegat, estaríem parlant d’entre dos i tres anys i mig, comptant demolició i construcció d’una nova central”.

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023