Mònica Miquel formalitza l’acord del Ple de portar la llei de reforma de l’administració local al TC

3 de març de 2014


Totes les forces polítiques municipals, a excepció del PP, s’uneixen contra la llei de reforma de l’administració local



L’Alcaldessa de CubellesMònica Miquel, va formalitzar dimarts l’acord del Ple del passat 18 de febrer, en el qual totes les forces polítiques, a excepció del PP, van donar suport a la proposta del Consell dels Governs Locals de Catalunya (CGLC), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) de presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la Llei de Reforma i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). Representants dels grups d’ICV-EUiA, UC-RCat, PSC, CiU i EC-FIC es van posicionar en contra amb un acte unitari aquest dilluns davant les portes de l’Ajuntament.

 

D’aquesta manera, Cubelles se suma a les dues entitats municipalistes de Catalunya que en el darrer Ple del Consell dels Governs Locals de Catalunya, celebrat a Sant Cugat del Vallès, van aprovar els mecanismes que han de permetre als ajuntaments de Catalunya interposar un conflicte en defensa de l’autonomia local. Xavier Grau, portaveu del Govern municipal (ICV-EUiA, PSC, CiU i EC-FIC), va explicar que és un “autèntic atemptat contra el municipalisme” i “una aberració jurídica des del preàmbul”. Per al Govern municipal, la nova llei vol “arrabassar la possibilitat que els ajuntaments, com a institució més propera, puguin atendre al veïnats” i denuncien que “no afronta el finançament local, allunya els serveis i treu la xarxa de suport que els ajuntament han creat per defensar a les persones més vulnerables” des de la reinstauració democràtica. Grau va enumerar els serveis que l’Ajuntament de Cubelles podria perdre si finalment s’aprova la LRSAL: des de la protecció del riu Foix a les llars d’infants, passant per la impossibilitat d’organitzar les escoles de música, d’adults i de formació no reglada, fer inspeccions sanitàries, control de plagues, polítiques d’atenció a la dona, polítiques de reinserció, programa de beques i ajutsteleassistència, suport a persones amb risc d’exclusió social, ajuts al menjar, pagar rebuts d’aigua o llum... En definitiva, “centralitzar el poder en mans de l’estat central i lluny dels ciutadans i deixar els municipis com a meres gestories de serveis molt comptats”.

 

Per tot això, Xavier Grau considera que la llei aprofita “l’excusa de la crisi per desmantellar l’estructura i la capacitat dels ajuntaments”, cosa que està “econòmicament fora de lloc perquè no som responsables del dèficit públic”. En aquest sentit, va reclamar una vegada més que el govern central permeti utilitzar els recursos que l’Ajuntament de Cubelles i que en el pressupost del 2014 ascendeixen a gairebé 6 milions d’euros.

 

Per la seva banda, Josep Ma. Hugué (UC-RCat) va coincidir en qualificar la nova llei com “un atac frontal contra el principi d’autonomia local que ha de regir les competències entre administracions, segons la Constitució”. Per al grup municipalista, s’aprofita l’actual conjuntura econòmica per fer un “gir centralitzador” de les competències atacant l’administració que ha estat “un calaix de sastre per solucionar els problemes de la ciutadania en primera línia, amb un mal finançament des del primer dia”.

 

Els municipis catalans, contra la reforma de l’administració local

En el Ple del CGLC, els municipis van declarar que la LRSAL “representa una involució del règim local amb conseqüències socials, pèrdua de llocs de treball i privatització de serveis públics”. Davant el que es considera un “atac a l’autonomia local”, el Ple del CGLC defensa “la prestació dels serveis públics bàsics per a la ciutadania des dels ajuntaments perquè la proximitat és un valor bàsic per afrontar els problemes reals de les persones”. 

 

L’Ajuntament de Cubelles, amb l’acte formal fer per l’Alcaldessa el passat 25 de febrer, ha atorgat poders perquè la lletrada que representa als municipis pugui interposar aquest recurs d’inconstitucionalitat en nom del nostre municipi, sempre i quan s’hi adhereixin com a mínim 1/7 part dels ajuntaments (1.200) i 1/6 part dels habitants (7.300.000). En cas contrari, el projecte de recurs no prosperaria.


  • Mònica Miquel signa recurs al TC contra LRSAL
  • Protesta contra la LRSAL

Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023