La primera fase de les obres del barri Marítim inclourà el carrer Josep Tarradellas

20 de setembre de 2010


L’ampliació, que quedarà recollida en un annex al projecte, afectarà a la cruïlla dels carrers Josep Tarradellas i Països Catalans



El Govern municipal va presentar als veïns i veïnes la primera fase del projecte de construcció de la xarxa d’aigües pluvials del barri marítim i el sistema de bombament de la conca de Llevant. Aquestes obres, que tenen un pressupost superior als 1,3 milions d’euros i que executarà l’empresa Hidrocanal SL, començaran de forma immediata, un cop s’aprovi definitivament el projecte. Precisament, aquesta aprovació definitiva incorporarà un annex que recollirà l’ampliació de l’àmbit d’actuació a la cruïlla dels carrers Josep Tarradelles i Països Catalans, recollint la demanda de l’associació de veïns de la zona.

El regidor de l’àrea de Territori, Planejament i Ciutat Sostenible, Miguel Ángel López, va explicar que el dipòsit d’aigües pluvials s’instal·larà al “llarg del carrer de les Roses, perquè l’estudi geotècnic va desaconsellar fer-lo en la zona verda de davant del Club Marítim”. Aquesta nova ubicació del dipòsit, a més d’encarir lleugerament el projecte, afectarà a algun dels eucaliptus que hi ha en aquest carrer, tal i com va reconèixer la tècnica de Medi Ambient, Eva Escardó. L’eucaliptus és un arbre de grans dimensions i arrels, que busca l’aigua de forma salvatge i que “per les seves dimensions i característiques d’aquesta espècie no autòctona, és difícil de trasplantar”. La resta d’arbrat de la zona està inclòs en l’estudi paisatgístic que acompanya el projecte executiu.
 
L’obra està finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Cubelles (aproximadament 600.000 €). L’aportació de l’ACA està dins del conveni de compensacions per la construcció de la dessalinitzadora de Cunit. Maria Lluïsa Romero va explicar que les “aportacions de l’ACA no estan supeditades a la construcció de la dessalinitzadora”, tota vegada que sembla que aquesta infraestructura no es construirà de forma immediata. Malgrat això, cal “iniciar les obres el més aviat possible, perquè l’ACA està buscant finançament privat abans de decidir definitivament si posposa el projecte”. “Si denuncien el conveni abans que acabin les obres, l’ACA només aportarà el que haguem certificat”, reconeix l’Alcaldessa a l’hora de justificar la celeritat del projecte. Així mateix, va demanar disculpes avançades al veïns perquè les obres “s’executaran de matí, tarda i nit per fer-les en el menor termini possible”. La construcció de la xarxa de pluvials del barri Marítim i del sistema de bombament de la conca de Llevant té una garantia de cinc anys per part de l’empresa adjudicatària del projecte.
 
Una obra de complicada
L’obra és “complicada d’execució”, explica l’enginyer municipal i director de l’obra Enric Valldosera. La manca de pendents als carrers del sector obliga a fer servir unes canonades de gran dimensió perquè “a manca de pendents, cal més diàmetre”. En aquest sentit, el redactor de l’avantprojecte, José Antonio Cano, va precisar que es faran servir canonades “des d’un metre a mig metre, i hi haurà zones en les que hem previst posar dos canonades en paral·lel”. Igualment, l’estudi topogràfic ha determinat que la majoria de les aigües pluvials desguassaven al carrer Josep Tarradellas per la qual cosa s’han dissenyat dos circuïts a través dels quals les aigües de pluja arriben al dipòsit. Així mateix, s’està a l’espera d’un permís de Costes “per fer un segon desguàs en superfície a la cruïlla del carrer Països Catalans i el passeig Marítim”, que ajudaria a canalitzar les aigües fins al mar rebaixant un tram de passeig uns 25 centímetres en forma de V.
 
Pel que fa al dipòsit d’aigües pluvials, aquest es divideix en dos compartiments. El primer, d’uns 200 m3, recull les aigües brutes dels primers minuts de la pluja i, un cop, ple bombeja l’aigua a la xarxa de residuals. El segon, de 900 m3, entra en funcionament “a partir dels primers tres quarts d’hora de pluja i acumula l’aigua ja un cop els carrers estan nets de brutícia”. Un cop ple, també bombeja l’aigua a la xarxa de residuals. L’obra s’encararà de “dalt a baix”, va explicar el representant de l’empresa Hidrocanal SL, Juan Diego Jaramillo i “en dos equips simultanis”. “Començarem a l’hora pel carrer Francesc Macià i per l’avinguda Onze de Setembre”, explica Jaramillo que reconeix que “hem fet una important feina d’investigació sobre els serveis existents, per tal de trobar-nos amb el menor número de problemes”. D’acord amb la Policia Local, l’empresa dissenyarà les afectacions que tindrà l’execució del projecte sobre el trànsit per poder informar als veïns i veïnes.
 
La sessió també va servir per fer l’anunci d’una actuació a l’asfalt dels principals carrers del barri. A l’haver d’obrir carrers per instal·lar canonades noves s’aprofitarà “per asfaltar-los i actuar en algunes voreres malmeses”, com va reconèixer Miguel Ángel López. Tot i això, el responsable polític de l’àrea de Territori va descartar aprofitar l’obra per arranjar totes les voreres que són estretes, amb pals de la llum i arbres perquè “estaríem parlant d’un altre projecte de molta més envergadura”. La millora de la pavimentació de la zona, especialment de l’avinguda Onze de Setembre, s’havia posposat en diverses ocasions perquè l’obra dels pluvials estava prevista i no es volia fer una doble despesa en tant curt espai de temps.
 
L’acte va finalitzar amb la intervenció dels representants de les associacions veïnals de la zona, algun representant polític i diversos veïns que van sol·licitar aclariments de tipus polític i tècnic, que van ser contestades per la taula.


  • Pluvials
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023