La consellera Geli posarà la primera pedra del CAP Cubelles divendres
13 de març de 2007
L´acte tindrà lloc als terrenys del CAP Cubelles, a la confluència dels carrers Mn. Miquel Cortí i Sebastià PuigLa consellera de Salut, Marina Geli, posarà divendres la primera pedra del Centre d’Atenció Primària de Cubelles, que s’està construint a les confluències dels carrers Mn. Miquel Cortí i Sebastià Puig. L’acte, que comptarà amb la presència dels regidors i regidores del consistori cubellenc, amb l’Alcalde Josep Marcillas al capdavant, s’emmarca dins d’una visita institucional de la consellera a la comarca del Garraf. La posada de la primera pedra del CAP Cubelles tindrà lloc als terrenys on es construeix l’equipament sanitari a ¾ d’11 del matí.
Les obres de construcció del nou Centre d´Atenció Primària de Cubelles (CAP) van començar el passat mes de gener i les executa l´empresa Tiferca, S.A., a qui GISA va adjudicar l’obra per un import total de 2.614.144,42 €. La constructora disposa fins a finals d’aquest any per executar les obres de construcció del nou centre d´assistència mèdica, que està pensat per a donar servei a 20.000 habitants.
El projecte constructiu del nou centre d’atenció primària de Cubelles és obra de Josep M. Miró i Gellida, en nom de Nitidus Arquitectes SL, empresa a la que la Generalitat de Catalunya va adjudicar el novembre de 2005 l’elaboració del projecte. El nou CAP és un edifici d’uns 1.451 m2 de superfície construïda per a donar suport estructural a l’assistència primària de Cubelles, d’acord a una població de referència de 20.000 habitants i una Àrea bàsica de Salut (ABS) de 14.406 habitants. A causa de la topografia existent, l’edifici s’ha hagut de dissenyar a la part del solar de cota més baixa per tal de complir amb els requisits d’accessibilitat exigits a un centre d’aquestes característiques. A més, com l’edifici ha de respondre a un ús intens, els materials utilitzats en la seva construcció són de llarga durada i de baix manteniment.
L’equip redactor ha entès l’edifici com a part integrant dels equipaments del barri en el que s’emmarca la seva construcció –l’Eixample Nord-, especialment del CEIP Charlie Rivel que està a l’altra banda del carrer Sebastià Puig. A més, s’havia de tenir present que el nou equipament limita amb una futura zona verda.
La distribució dels serveis
L’edifici tindrà unes bones vistes per la seva situació privilegiada. Els arquitectes que han elaborat el projecte han volgut potenciar aquestes vistes que es tenen des de l’edifici cap a la vila -amb el mar al fons-, els camps de la zona del Molí de la Palma i el Molí de les Hortes i la zona verda.
Malgrat que el terreny disposa de prou superfície per haver construït una única planta, s’ha descartat a causa de la forma triangular i de la pendent. Per aquest motiu, el CAP de Cubelles tindrà dues plantes que garantiran una relació amb l’entorn molt més eficient i raonable minimitzant la presència de murs de contenció generats per la ubicació de l’edifici i la disposició de talussos naturals. D’aquesta manera, en aprofitar millor el solar es preveu la possible ampliació cap al límit amb la zona verda i, a més, es pot fer una millor divisió dels serveis que tenen un ús diürn i els que tenen un ús més permanent.
L’entrada al nou equipament sanitari estarà al carrer Mossèn Miquel Cortí perquè és el que queda més a peu pla del carrer i on existeix una olivera extraordinària. L’accés a l’edifici es farà a través d’una pendent suau –del 2%- que salva una petita alçada de 10 centímetres i que millora la disposició de l’edifici sense perjudicar l’accessibilitat al mateix.
La planta baixa s’ha destinat a aquelles àrees que bé pel seu funcionament continuat o bé degut al perfil dels seus usuaris, cal que tinguin una relació totalment directa i a nivell amb l’accés en planta baixa: àrea d’entrada, part de l’àrea administrativa, àrea d’atenció continuada, àrea de medicina general, àrea de pediatria, àrea polivalent, àrea d’emmagatzematge i ET. Per contra, la primera planta s’ha destinat totalment a aquelles àrees que tenen un funcionament menys constant o bé més privat: àrea de serveis socials, àrea de personal sanitari, àrea administrativa, àrea d’educació sanitària i àrea d’instal·lacions.
La disposició en dos nivells s’ha fet de manera que l’edificació decreixi en alçada d’acord amb les rasants dels carrers. Així la part d’edifici a un sol nivell està més pròxima a la confluència dels dos carrers i la part a dos nivells, més llunyana.
L’accés principal de l’edifici es fa a través d’un porxo d’entrada. Un cop recorregut aquest, s’arriba a la doble porta d’entrada. A la dreta hi ha la recepció, que controla visualment directament l’accés, des d’on a la vegada es pot agafar l’escala i l’ascensor per pujar a planta pis.
Al cantó dret del vestíbul, corresponent a la part de l’edifici a un sol nivell, s’hi disposa l’àrea polivalent (odontologia i ginecologia, entre d’altres), l’àrea de pediatria i part de l’àrea administrativa (arxiu i despatx d’administració). La zona de pediatria, en ser àrees amb afluència de nens petits, mares amb nadons, dones embarassades i altres persones amb mobilitat reduïda, cal que estiguin molt a la vora de l’accés i amb unes condicions de confort, visuals i llum molt bones. Per tant, la sala d’espera de l’àrea de pediatria té unes visuals directament a l’exterior a través d’una zona de porxo que mira als camps propers del Molí de la Palma i, a la vegada, controla l’entrada directa de llum de ponent.
A l’esquerra del vestíbul principal, dividida per un pati interior, la zona d’escales, ascensor i els lavabos, hi ha l’àrea d’atenció continuada i la de medicina general. El pati permet disposar en un mateix nivell de dues unitats que comparteixen les condicions de ventilació i il·luminació, però que estan separades per garantir la privacitat dels usuaris que hi ha en cadascuna d’elles.
La sala d’espera de l’àrea d’atenció continuada s’organitza paral·lela al cantó llarg del pati de manera que és una zona permanentment il·luminada naturalment. Així, les sales de consulta i boxes tenen una relació directa a l‘exterior. Des de la recepció es controla l’accés a aquesta àrea.
Pel que fa a la planta pis, l’àmbit restringit del personal sanitari també s’organitza al voltant del pati, de manera que tant els vestidors del personal sanitari com el passadís d’accés a l’àrea administrativa principal i les instal·lacions de fred i calor ventilen i s’il·luminen a través del pati i a una prolongació tranversal en forma de terrassa. La resta de dependències donen directament a l’exterior. Per un altre cantó l’àrea d’educació sanitària a través de la sala d’educació sanitària està orientada a sud i amb visuals directament sobre la vila i el campanar de l’església de Santa Maria.
Una de les característiques més destacables del nou CAP de Cubelles és que, en aquesta primera planta, s’instal·laran els Serveis Socials del municipi. D’aquesta manera, just sortir de l’escala i l’ascensor, a mà esquerra, quedaran els despatxos dels treballadors i educadors socials, així com la sala de reunions i del personal administratiu de la regidoria.
Descripció del solar
Els límits del solar en presentar-se en forma triangular venen determinats pels cantons llargs definits pel carrer Sebastià Puig a est i el carrer Mossèn Miquel Cortí a oest. El cantó curt a nord ve determinat per una zona verda. En canvi a sud, coincidint amb el vèrtex dels cantons més tancats, s’hi troba una rotonda que ordena el trànsit entre ambdós carrers.
Les rasants dels dos carrers defineixen la topografia del lloc, produint un pendent constant nord-sud de manera que, tot i confluir ambdós a la rotonda que està a la cota més baixa, la cota més alta correspon a la trobada entre la rasant del carrer Sebastià Puig amb la zona verda a nord, produint així unes bones vistes cap a la vila i el mar.
Amb tot, la rasant del carrer Mossèn Miquel Cortí és la que presenta una pendent menys pronunciada i unes cotes més baixes, de manera que és l’adequada per disposar-hi els accessos. Així com la topografia del solar lliura al carrer Mossèn Miquel Cortí de manera força natural, a l’altre carrer es lliura a una bona part de la llargada en forma de talús.
La vegetació existent és l’autòctona destacant alguns exemplars d’oliveres, pins i garrofers que es conservaran.

Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles