L´Ajuntament de Cubelles fa una crida als propietaris de pins perquè evitin la creació d´erugues
20 de gener de 2003
La processsionària, nom científic de la tradicional eruga dels pins, ataca totes les espècies de pins i cedres, tot i que les més sensibles són la pinassa (Pinus nigra sp. salzmanii) i el rojalet (P. Sylvestris), i els pins foranis, com el pi insigne (P. Radiata) i el pi canari (Pinus canariensis).
La regidoria de Medi Ambient de l´Ajuntament de Cubelles ha fet una sèrie de recomanacions als propietaris de pins i cedres en jardins del municipi per evitar la creació d´erugues, consegudes també amb el nom de processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa).
Des del Departament de Medi Ambient del consistori cubellencs es recomana a tots els propietaris actuar-hi, perquè a part de ser una molèstia per als mateixos veïns, hi ha persones que són alèrgiques.
Hi ha moltes empreses dedicades a fer aquest tractament, tot i que la Generalitat de Catalunya dóna informació sobre la plaga i les empreses de tractament oficialment autoritzades.
El naixement de les papallones s’inicia a la segona quinzena de juny als llocs freds i a la segona de juliol als càlids i finalitza a finals de setembre. En un termini de tres dies efectuen les postes de les quals neixen les erugues al cap d’unes cinc setmanes. Aquestes viuen de forma gregària; al començament van d’un lloc a l’altre de l’arbre i quan arriba el fred es construeixen un niu de pèls sedosos de color blanc a la part més assolellada de l’arbre d’on surten per alimentar-se. Cap als mesos de febrer i març baixen processons tot buscant un lloc adient per enterrar-se i transformar-se en crisàlide.
No totes les papallones neixen al primer any sinó que una part important ho fa als dos o tres anys i unes poques en anys successius.
La processionària causa en els arbres una sèrie de símptomes i danys. Al començament de l’atac s’observen plomalls d’agulles mig menjades i seques i després fortes defoliacions i presència de nius hivernals. Les repoblacions joves poden quedar malmeses. Als arbres adults provoquen minva de creixement, debilitat i predisposició a l’atac d’insectes perforadors. En zones urbanitzades o freqüentades per l’home, efecte antiestètic dels arbres i elevada perillositat dels pèls urticants de les erugues que afecten especialment als ulls i a les persones al·lèrgiques.
Davant de qualsevol dubte podeu consultar el Servei de Protecció dels Vegetals: Serveis Centrals de Barcelona (93 304 67 00) o la Secció Territorial de Barcelona (93 409 20 90).
També podeu trucar al Departament de Medi Ambient de l´Ajuntament de Cubelles,

Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles