Exposicio del pintor africà Guthy Mamae
18 de juliol de 2002
El pintor africà Gutn Mamae exposa a la sala anexa del cinema Mediterrani.Dissabte 13 de juliol, dins els actes de la festa Major Petita, es va inaugurar una exposició de pintura a la sala annexa del Cinema Mediterrani a càrrec del pintor d’origen africà Gutn Mamae, i que va comptar amb la presència de l´Alcalde de Cubelles, Josep Marcillas.
Com el propi Guthy Mamae la defineix, la seva obra sembla cubista tot i que no ho sigui. Els seus quadres responen a un expressionisme contemporani, neo-africanisme contemporani perquè l’art africà des de l’època més primitiva ja feia cubisme i un estil molt peculiar, molt definit; és en aquest sentit que surt la seva inspiració. Quan ell plasma les formes geomètriques, no pensa en el cubisme sinó en l’essència mateixa de la seva cultura.
Guthy Mamae va nàixer a Novon, una petita illa paradisíaca de l’oceà Atlàntic situada a 350km. Del continent africà.
Des de que Gutn era petit tenia inquietuds vers la pintura i ganes d’interpretar la seva pintura. La gent va començar a valorar les seves produccions fins que gairebé sense adonar-se’n estava convertit en un artista.
Des del 1962, en que la seva terra era colònia espanyola, participava en tots els concursos de pintura organitzats en aquells temps per l’ajuntament de Santa Isabel i va guanyar durant vuit anys seguits diversos premis de pintura i dibuix artístic. La Diputació de Fernando Poe van donar-li una beca per anar a fora de Guinea a ampliar el seu coneixement i arribà aquí el novembre de 1969.
Es va identificar força amb pintors d’aquí que havien rebut influència africana i va fer l’esforç de posar-se a la seva alçada assolint així qualitats com valorar les seves obres i fer la seva obra valorada pels demés.
La seva obra es va comparar en els seus inicis amb molts artistes com per exemple Picasso i llavors va fer l’esforç de conèixer les obres d’aquests autors relacionats. Picasso va copiar l’art africà i ell és africà de naixement, aquesta és una de les conclusions de Gutn Mamae. En els seus quadres hi podem veure dibuixades moltes cares que reflecteixen l’expressió, l’esperit de l’home; li interessen molt les cares expressives, independentment del sexe o condició, tot i que les dones tenen a la seva illa un protagonisme molt definit. Ell va fixar-se en les seves cares i de manera simbòlica anava a la recerca de l’expressió artística.
Pel que fa a les tècniques que utilitza gairebé tots els seus quadres estan fets a l’oli i algun en collage sobre tela o cartró i algun a l’acrílic. És defineix com coneixedor amb domini de totes les tècniques. Guthy Mamae estima molt totes les seves obres perquè totes tenen un significat simbòlic o poètic per ell.
L’obra “Simbiosis” és molt representativa per ell.
Pel que fa els colors que utilitza són força càlids, verds, blaus, lilosos, vermells, taronges, grocs... els colors càlids representen l’Àfrica per la seva vitalitat i vigorositat i la relació dels colors de la natura.
A més de pintor, Gutn Mamae es considera poeta, de fet la seva obra és poesia visual. La música és un catalitzador de sentiments, una manera d’expressar-se. Cada frase de la poesia està introduïda en la seva obra. A més també composa la seva música que relaciona amb la seva poesia i els seus quadres.
L’exposició de Guthy Mamae es podrà visitar fins el 25 de juliol de dilluns a diumenge de 7 a 9 del vespre i dissabtes i diumenges també pel matí d’11 a 14h.
Gutn Mamae convida a tothom a visitar la seva obra perquè pintura és ciència i aquest tipus de pintura és diferent a allò que estem acostumats.
Fa un temps que aquest pintor està afincat a Cubelles i li agrada molt perquè li porta records de l’essència del seu poble, la platja li encanta i aprofita per anar a pescar, una pràctica molt corrent a la seva illa, font de supervivència.

Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles