Es presenta el treball de la beca d’investigació local “Vila de Cubelles” sobre les Festes Majors du

5 de desembre de 2002



Els autors són Marta Blanch i Joan Pujol, que van donar a conèixer com s´estructura el treball i les principals conclussions que han extret de l´estudi de les festes majors de la dictadura.Marta Blanch i Joan Pujol van presentar dimarts a l’Ajuntament de Cubelles el treball d’investigació de la beca local Vila de Cubelles, sobre les Festes Majors entre el 1939 i el 1978 i anomenat "Fiesta de chicos y grandes". L’estudi recull fotografies, programes de festa major i múltiples testimonis orals amb l’objectiu de conservar la memòria històrica del municipi. Els autors expliquen que “l’objectiu de l’estudi ha estat donar a conèixer la Festa Major i tot el que l’envolta: actes, implicació de les persones, entitats i institucions, organització i finançament”.

L’acalde de Cubelles, Josep Marcillas, va recordar dimarts, durant la presentació de la beca d’investigació local que atorga l’Ajuntament de Cubelles, que “el 5 de febrer d’enguany va tenir lloc per part de l’Ajuntament la creació de la comissió que concedia aquesta beca a un treball presentat per Marta Blanch i Joan Pujol, sota el nom de Fiesta de chicos y grandes”.L’alcalde de Cubelles també va recordar que posteriorment a la creació de la comissió “es va oferir una roda de premsa per explicar en què consistiria la investigació, i així, avui, podem donar a conèixer el treball perquè pugui passar a ser publicat”.

Marta Blanch manifestava dimarts, durant la presentació de Fiesta de chicos y grandes, que “s’ha volgut situar la festa en el context històric en el que es va desenvolupar i descobrir les repercussions que el franquisme va tenir en el poble i les seves tradicions”. Sobretot, els dos autors destaquen que amb el treball Fiesta de chicos y grandes “hem intentat contribuir d’alguna manera a preservar i recuperar la memòria històrica de Cubelles”. Blanch i Pujol destaquen que un dels punts més interessants del treball d’investigació “ha estat la recerca de testimonis orals, la qual cosa no sempre ha estat fàcil i en alguns casos ha resultat impossible”. Aquests testimonis han aportat al treball d’investigació fotografies i documents que han ajudat als autors a conèixer la història de la Festa Major de Cubelles entre el 1939 i el 1978.

El treball ha estat estructurat en tres capítols: Els programes de Festa Major, Els Ajuntaments del franquisme i La Festa Major a Cubelles. El treball també conté annexos fotogràfics i documentals. El primer capítol analitza la influència del franquisme i l’evolució econòmica i social de Cubelles, i els programes de Festa Major han estat la principal font d’informació. Marta Blanch destaca que “en els programes dels anys 40 apareixen les consignes, simbolismes i expressions pròpies del règim”. El segon capítol analitza l’organització de la Festa Major així com l’evolució dels diferents governs municipals del franquisme. El darrer capítol del treball d’investigació explica els actes de Festa Major a Cubelles dividint-los en tres apartats: religiosos, festius i esportius-culturals.



  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023