Els Amics del Castell demostren en el seu anuari que la pedagoga Teresa Mañé va néixer a Cubelles

11 de febrer de 2003



A més, en el segon anuari de l´entitat es fa una història dels jutges de pau de la història de Cubelles, les activitats de l´entitat al llarg del 2002, un anàlisi de les publicacions de Cubelles al llarg del segle XX i altres investigacions històriques relacionades amb Cubelles i el Garraf.El Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell va presentar aquest diumenge, amb la sala de la rectoria plena de gom a gom, el seu segon anuari, en el que es recullen les activitats de l’entitat i es fan una sèrie d’estudis i investigacions sobre la vila de Cubelles i el Garraf. I precisament, entre aquestes investigacions, hi ha el descobriment que la pedagoga Teresa Mañé va néixer a Cubelles, i no pas a Vilanova i la Geltrú com s’havia cregut durant molts anys.

Joan Vidal, president de l’entitat cultural, va explicar que "no pretenem fer un acte de xovinisme, però el cert és que hem participat en el descobriment que Teresa Mañé va néixer a Cubelles". I ho va fer per casualitat, com en Charlie Rivel. Segons la investigació en la que han participat els Amics del Castell, a través d’un investigador barceloní, Jesús Portabella, que està fent una revisió del seu treball “Nomenclàtor de les vies públiques de Barcelona” i en el qual ha volgut incloure la biografia de la pedagoga anarquista Teresa Mañé. En demanar la seva acta de defunció a Perpinyà, on va morir l’any 1939, es va adonar que hi constava que havia nascut a Cubelles. Per verificar aquesta dada, es va posar en contacte amb el jutge de pau de Cubelles, Antoni Pineda, que alhora és directiu dels Amics del Castell, que va poder comprovar en els arxius parroquials que, efectivament, va ser batejada a Cubelles el 3 de desembre de 1865, tres dies després de néixer. Mañé, a més del destacat paper que va tenir a títol individual, també és coneguda per ser la mare de Frederica Montseny i Mañé, que va ser la primera ministre espanyola, ocupant el Ministeri de Sanitat durant la Guerra Civil.

A més d’aquesta investigació, l’anuari recull un recull de les activitats de l’any 2002 de l’entitat, una recerca de totes les revistes i publicacions de la vila al llarg del segle XX, un estudi sobre el Castell de Cubelles a càrrec de la tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, Raque Lacuesta, així com d’altres temes d’interès cultural local i comarcal.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023