El personal sanitari convoca tres dies de vaga

28 de març de 2006



A Cubelles, la vaga no ha tingut una gran incidència en el servei del Centre d´Atenció PrimàriaEl sindicat Metges de Catalunya (MC) ha convocat tres dies de vaga, des d´avui fins dijous, del personal mèdic de tots el centres sanitaris públics i concertats, tant d’atenció primària com hospitalària, per protestar contra les polítiques sanitàries del Departament de Salut. Les aturades de 24 hores tindran lloc els dies 28, 29 i 30 de març, tot i que a Cubelles, en la primera jornada, no ha tingut una gran incidència.

Sota el lema “Sense els metges no hi ha sanitat. Que no ens arraconin!”, el sindicat denuncia que Salut no ha fet res per pal·liar el dèficit de facultatius i ha permès la degradació alarmant de l’acte mèdic, en un sistema desbordat per l’augment demogràfic i l’envelliment de la població. MC acusa l’Administració de sotmetre els facultatius a jornades laborals maratonianes que superen el màxim de les 48 hores setmanals (incloses les guàrdies) permeses per la Llei de l’Estatut Marc del personal sanitari. D’aquesta manera, ignora la directiva europea sobre descansos laborals i la Llei de conciliació del treball amb la vida familiar.

Per al sindicat sanitari, amb l’excusa de les necessitats de servei, el Departament de Salut obliga els metges a fer guàrdies, incomplint la voluntarietat pactada i a un preu molt inferior a la retribució de l’hora ordinària, i, fins i tot, imposa la mobilitat laboral i geogràfica per cobrir deficiències de personal. Per al sindicat, aquesta sobreexplotació no tan sols afecta la jornada i el tipus de contracte (en precari), sinó que impedeix l’accés del facultatiu en hores laborals a la formació continuada.

Metges de Catalunya considera que "tots aquests fets són símptoma del fracàs de la gestió de la consellera de Salut, Marina Geli, que fa una política de titulars i no pas de realitats". L’organització acusa Geli de marginar el personal mèdic i de buscar només comprar la satisfacció del pacient, sense prioritzar la qualitat assistencial.

Entre els punts que reclamen els més de 10.000 metges cridats a la vaga hi ha l´elaboració d´un conveni laboral propi per al personal mèdic que reconegui l’especificitat i la responsabilitat del metge; un pla de recursos humans que adeqüi les plantilles de metges a la demanda assistencial; una jornada ordinària de 35 hores setmanals per a tot el personal mèdic que no superi les 48 hores a la setmana amb guàrdies incloses; una programació del treball respectuosa amb la Llei de conciliació de la vida laboral i familiar i amb la directiva europea sobre salut laboral que regula la jornada i els descansos; una formació continuada de qualitat a càrrec de l’empresa i en horari laboral; una mobilitat laboral i geogràfica voluntària, incentivada i acotada en el temps; una carrera professional universal, equitativa, consolidable, homologable i acreditada; una estabilitat laboral per als metges interins.

L´opinió del Departament de Salut
Per la seva banda, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha anunciat la inversió de 320 milions d´euros per a la millora de les condicions retributives de tots els professionals de la xarxa sanitària pel trienni 2006-08 .

Segons una nota emesa pel Departament de Salut, aquesta conselleria està treballant des de fa més de dos anys en tres importants iniciatives: l’acord per a la planificació i el desenvolupament professional en l’àmbit de l’acord marc de recursos humans del sistema sanitari català, la negociació del conveni amb la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública i les negociacions amb la Mesa sectorial de negociació de l’Institut Català de la Salut.

A més, el Departament està definint un pla de govern de la Generalitat per tal de planificar, formar, acreditar i gestionar els recursos humans de la sanitat catalana (primària, hospitalària, sociosanitaria i salut mental) amb col·legis, associacions professionals, sindicats i patronals, que estarà acabat abans de final del 2006.

Amb la Mesa Social, i després de 15 anys, el Departament està donant compliment a la LLOSC (1990), que ja preveia la homogeneïtzació de les condicions laborals de tots els treballadors de la sanitat pública (primària, hospitalària, sociosanitaria, salut mental) amb independència de la seva vinculació jurídica o laboral. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat de Catalunya, i per tant el Departament, ha previst una partida de 320 milions d’euros pel trienni 2006-08 per tal de materialitzar l’equiparació progressiva de les condicions laborals i professionals del personal del sistema sanitari català.

Els objectius són millorar el preu hora de l’atenció contínua, les retribucions del personal, inclosos els MIR, els sistemes d’incentivació i l’homologació de les condicions de tot el sistema. La implantació d’aquestes mesures inclou tant als professionals de l’Institut Català de la Salut com als de la resta de la XHUP i als de l’àmbit sociosanitari i de salut mental.

Pel que fa a l’Institut Català de la Salut, en poc més de dos anys ha desenvolupat un conjunt d’accions orientades a la millora de les condicions laborals, com els increments de la plantilla (1.800 professionals més respecte el 2003), les estabilitzacions dels i de les professionals (6.000 places convocades), els increments retributius per sobre de la mitjana del sector (superior al 30% de mitjana), l’increment de les activitats formatives, el reforç del programa de prevenció de riscos laborals i les millores en les infraestructures i en els equipaments.

Així mateix, el Departament de Salut reconeix la necessitat d’introduir canvis que facilitin la millora de les retribucions, del reconeixement social i de la participació de les i dels professionals, i ha manifestat reiteradament la disponibilitat de consensuar millores amb les i els representants sindicals de les i dels professionals. Però la garantia d’èxit del diàleg només és possible si conflueixen, d’una banda, l’acord sobre els grans temes que s’han de tractar, i de l’altra, sobre les solucions adequades, els recursos econòmics, però sobretot la voluntat política de totes les parts per esgotar les vies de diàleg abans d’arribar a la via de la confrontació. Totes aquestes condicions es donen avui dia a Catalunya i, per això, el Departament de Salut confia en la via de diàleg i que no s’hagi de recórrer a una mesura de pressió com és la vaga.

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023