El cubellenc Dani Caballero dirigeix una obra escolar sobre l´assetjament escolar
31 d'octubre de 2006
"Posdata" és el primer projecte teatral de la colecció Kit Teatral, que impulsa la Societat General d´Autors i Editors per a promoure els valors socialsL´actor i director cubellenc Dani Caballero, va dirigir el passat 30 d´octubre al Teatre Alcázar de Madrid, l´estrena única de l´obra Posdata, que tracta la problemàtica de l´assetjament escolar. L´obra presentada a la seu de la Societat General d´Autors i Editors (SGAE) s´emmarca dins del projecte Kit teatral que la Fundació Autor ha impulsat amb la voluntat de fer arribar l´art dramàtic a les escoles de primària i secundària. Els organitzadors lliuraran gratuïtament un kit amb l´escenari i el text a les escoles que vulguin treballar en la seva representació.
La carta dels seus companys a l´Albert, un noi maltractat, és el fil conductor de Posdata, obra escrita pels catalans Carles i Pau Colau i adaptada per al teatre per Dani Caballero. Els autors són dos germans que van patir en primera persona la crueltat de l´assetjament i reconeixen la necesitat de lluitar contra aquella experiència tan negativa. Avui, el més gran és guionista i el petit, pedagog. Junts han decidit treballar teatralmente aquest problema seguint la premisa dels experts: no apuntar als principals implicats, acosador i acosat, sinó al seu entorn immediat.
Ambientada en un autobús, Posdata explica la historia de vuit nois i noies que reflexionen sobre el patiment d´un dels seus companys i decideixen escriure-li una carta. Mentrestant busquen les paraules exactes amb les que dirigir-se a l´Albert, el noi acosat, troben en ells part de la responsabilitat del que els ocurreix a l´escola: els seus riures i el seu silenci avalen el comportamient que tant de mal fa al seu amic.
En la presentació celebrada a la seu de l´SGAE a Madrid, els autors vanexplicar la seva decisió de no explicar la història amb l´acosador i l´acosat, sinó centrar-la en els companys de la víctima amb l´ànim que aquests "reflexionin" sobre la seva pròpia actitud i que això els serveixi "d´autocrítica".
Aquesta obra està pensada per a ser representada per nois i noies d´entre 13 i 15 anys davant els seus companys d´escola, des dels 6 anys. L´elecció de la franja d´edat té a veure amb el fet que, segons els estudis realitzats, un de cada tres adolescents d´entre 12 i 16 aanys es veu involucrat de manera directa en un cas de ´bullying´ o assetjament escolar.
La colección Kit Teatral afrontarà temes de transcendència social, som la problemàtica de l´assetjament escolar amb que s´estrena el programa de la Fundació Autor de l´SGAE.
El primer text s´ha assatjat a l´escola Sagrada Familia de Urgell, de Vallecas, que van rebre el primer Kit Teatral. La colecció Kit Teatral està pensada per a oferir cada any a les escoles obres que tinguin qualitats educatives, amb la finalitat de reforçar els valors socials en l´etapa escolar i promoure, des de ben petits, l´afició per les arts escèniques i la cultura en general. Desde l´escenografia bàsica a la banda sonora, pasant pel llibret director, el Kit Teatral contindrà tot el necessari per a que les representacions puguin portar-se a terme en les escoles, als que s´enviarà el material de manera gratuïta.
Per a Eduardo Bautista, president executiu de l´SGAE, aquesta iniciativa comença amb les arts escèniques i pretén ampliar-se en posteriors edicions a altres disciplines como el cinema, la música o les arts plàstiques.

Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles