1 de març de 2021
Es tractaran temes d’interès per a les famílies a càrrec de professionals especialitzats del 3 de març al 19 de maig
L’Espai Jove organitza una nova edició del Cicle de xerrades per a famílies d’adolescents i joves. Aquest quart cicle engloba una programació de xerrades de temes d’interès de famílies de preadolescents, adolescents i joves, a càrrec de professionals especialitzats/des en cada tema. Les xerrades tindran lloc els dimecres a les 18.00 h., des del 3 de març fins al 19 de maig en format virtual i és imprescindible fer la inscripció prèvia per WhatsApp al 628 834 296 o per mail a joventut@cubelles.cat .
Les xerrades d'aquest cicle són les següents:
Dimecres 3 de març a les 18h.
Què hem de fer? Jocs, videojocs i apostes esportives
La cultura digital ha colonitzat la vida quotidiana de l'adolescència i la joventut. La mirada adulta ha conceptualitzat les formes de relacionar-se i entretenir-se en l'espai digital com a extremadament perilloses. La xerrada presentarà com s'articula l'entreteniment digital, amb especial atenció al fenomen de les apostes esportives. La finalitat és oferir un conjunt d'eines discursives i preventives a les famílies.
A càrrec del David Pere Martínez Oró. Doctor en Psicologia Social.
Dimecres 10 de març a les 18h.
Educació Menstrual
Coneixerem el cicle menstrual amb les seves fases i com acompanyar les filles a viure'l d'una forma natural, sostenible i empoderadora.
A càrrec de l’Helena Galé, psicòloga i sexòloga especialitzada en psicoteràpia i en educació afectivo-sexual.
https://www.cubelles.cat/pl255/actualitat/noticies/agenda/id2241/xerrada-educacio-menstrual.htm
Dimecres 17 de març a les 18h.
Primers contactes amb el tabac, l’alcohol i el cànnabis. Com en parlem a casa?
Donarem eines per abordar amb els nostres fills i filles els possibles primers contactes amb el tabac, l’alcohol, el cànnabis i/o altres substàncies.
A càrrec del Lluís Cucurull, tècnic en prevenció de drogodependències TRACA de Cubelles, Canyelles i Olivella.
Dimecres 24 de març a les 18h.
Agenda escolar i ús de pantalles
Treballarem estratègies per treure el màxim profit de les pantalles, fomentant la responsabilitat i l'autonomia dels infants i adolescents. Iniciarem l’activitat amb una xerrada teòrica sobre continguts relacionats amb la gestió del temps d'oci i l'ús de les pantalles, posant exemples de casos reals. Seguidament, farem un debat sobre com ajudar i guiar els fills i filles en l'organització del seu temps d'estudi i d'oci, i sobre com establir uns horaris i unes condicions per l'ús de les pantalles de forma efectiva. Dedicarem un temps a la resolució dels casos personals que vulguin proposar les persones assistents.
A càrrec de KOAN Centre de Psicologia Integral.
Dimecres 7 d’abril a les 18 h.
Com acompanyar els/les nostres fills/es en la presa de decisions?
L’elecció dels estudis, la vida laboral o no tenir objectius clars poden comportar tensió a casa. Reflexionarem sobre quin és el nostre paper quan els nostres fills i/o filles han de prendre una decisió important i proposarem veure aquests moments des d’una mirada que ens permeti acompanyar des de la calma i deixar enrere les pressions.
A càrrec de l’Adriana Brandia, psicòloga de l’Assessoria de Salut i la Txell Sastre, informadora i dinamitzadora juvenil de l’Espai Jove de Cubelles.
Dimecres 14 d’abril a les 18h.
Prevenim l’anorèxia i la bulímia a casa
La família té un paper clau en la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària. Coneixerem quines són les conductes de risc i parlarem sobre què podem fer i quines coses hem d’evitar dins l’entorn familiar per prevenir-les.
A càrrec de l’ACAB (Associació contra l’anorèxia i la bulímia)
Dimecres 21 d’abril a les 18h.
Som tan moderns/es com creiem? Estereotips, sexe i gènere.
Què volen dir els rols de gènere? Ens preocupa que els nostres fills i filles se surtin de la norma establerta? Qui decideix què hem de ser i qui som realment? Expressar-nos tal com som és tan difícil com sembla?
Reflexionarem sobre els estereotips imposats per la societat i la seva importància durant l’adolescència per poder créixer i desenvolupar-nos amb llibertat.
A càrrec de la Txell Sastre, informadora i dinamitzadora juvenil, i la Marta Soler, tècnica de Joventut, de l’Ajuntament de Cubelles.
https://www.cubelles.cat/pl255/actualitat/noticies/agenda/id2251/xerrada-estereotips-sexe-genere.htm
Dimecres 28 d’abril a les 18h.
Prevenció i detecció de l’abús sexual
Parlarem de com trencar el tabú que acompanya l'abús sexual, de com tractar el tema amb els fills i filles, i de quines senyals ens poden ajudar a detectar-lo per actuar.
A càrrec de l’Helena Galé, psicòloga i sexòloga especialitzada en psicoteràpia i en educació afectivo-sexual.
Dimecres 5 de maig a les 18h.
Relacions positives i igualitàries en l'adolescència. Parlem d’amor.
Facilitarem recursos a les famílies per acompanyar els seus fills i filles adolescents en la detecció de relacions abusives i poc respectuoses i, alhora, potenciar valors que els permetin construir relacions positives i igualitàries.
A càrrec d’Eines, Serveis socioeducatius.
Dimecres 12 de maig a les 18h.
Parlar als/les fills/es sobre sexe? No és tan difícil com sembla.
Facilitarem un espai per entendre com podem ajudar els nostres fills i filles a construir una sexualitat sana i quin paper tenim com a pares/mares/tutor/es. S’abordaran casos pràctics, consultes més freqüents dels i les adolescents, i es donaran eines, recursos i orientacions.
A càrrec de l’Adriana Brandia, psicòloga de l’Assessoria de Salut de l’Espai Jove.
https://www.cubelles.cat/pl255/actualitat/noticies/agenda/id2254/xerrada-parlar-fills-sexe.htm
Dimecres 19 de maig a les 18h.
Bullying i ciberbullying
Donarem eines per reforçar el paper de les famílies en la prevenció, detecció i actuació davant l’assetjament escolar i afavorir la resolució positiva de conflictes.
A càrrec de l’equip SEER (Salut i Educació Emocional).
https://www.cubelles.cat/pl255/actualitat/noticies/agenda/id2255/xerrada-bullying-ciberbullying.htm