20 anys d’agermanament Cubelles – Arles de Tec
13 de març de 2013
Les dues viles commemoren els 20 anys de la confirmació d’una amistat
Cubelles, 1991. A tota Catalunya s’ha estès el moviment de l’agermanament de municipis, una moda sorgida després de la Segona Guerra Mundial i que avui en dia compta amb el suport de la Unió Europea. És el moment en el qual arrenca una història d’amistat que ha unit, i segueix unint, a les poblacions de Cubelles (Catalunya – Garraf) i Arles de Tec (Catalunya Nord – Vallespir).
En aquell moment, a les dues poblacions els unia, a més dels sants patrons, Sant Abdó i Sant Senén, un mateix model demogràfic. Cubelles comptava amb prop de 3.000 habitants, mentre que la vila del Vallespir sumava poc més de 2.800, gairebé els mateixos que encara té avui. Per la seva banda, Cubelles, per la seva situació geogràfica dins la costa catalana i per la millora de les connexions amb Barcelona, ha crescut fins els més de 15.000 habitants que actualment registra.
Aquell llunyà any 1991 el consistori de la nostra vila, dintre de la seva programació cultural, buscava una població amb la qual agermanar-se. Una amb la que els unís alguna cosa. Fa uns mesos, en motiu dels 20 anys de la signatura del protocol d’agermanament a Cubelles, el programa ‘El cafè del mig’, de Ràdio Cubelles, va dedicar un especial a rememorar el procés que va portar a les dues viles a agermanar-se. Aquells primers passos, que van començar el mes de maig de 1991, van tenir com a protagonistes a la regidora de Turisme del moment, Maria Neus Capdet, i a l’aleshores regidor de Cultura, Joan Vidal. “Vam rebre una proposta de Lille (França) i fins i tot va haver contactes amb l’ajuntament, però no va fructificar”, explica Vidal, qui explica que les preferències municipals eren un municipi amb el qual es tingués “un vincle o relació”. Per això va sorgir la proposta d’Arles de Tec. Mossèn Jordi Fort, durant la dècada de 1960, ja havia organitzat algunes excursions a la vila del Vallespir on descansen les relíquies dels sants patrons, Sant Abdó i Senén, protectors de la pagesia. Al seu voltant existeix una llegenda que explica que del sarcòfag de marbre blanc en el qual es van dipositar les seves relíquies emana cada 30 de juliol, festivitat dels patrons, una aigua pura i abundant que fins a l’actualitat cap científic ha pogut respondre sobre el seu origen. De fet, dels poc més de 330 litres de capacitat que té el monument funerari, anualment s’extreuen més de 700 litres d’una aigua que, segons asseguren molts, té una propietats curatives.
Segles enrere (1782), els vilatans de Cubelles havien viatjat a Arles de Tec en motiu d’una època de sequera als conreus de la vila per portar-se relíquies dels patrons, que avui en dia encara romanen a l’altar que té l’església de Santa Maria de Cubelles dedicat a Sant Abdó i Sant Senen. En aquest context religioso – cultural, els polítics cubellencs s’hi van posar en contacte i es van desplaçar per tenir un primer contacte. Era el maig de 1991 i començava un festeig que es va concretar en l’agermanament signat a Cubelles (abril de 1992) i a Arles de Tec (maig de 1993).
Els primers contactes
Joan Vidal i Maria Neus Capdet recorden que els primers contactes van ser complexos. “Ells estaven agermanats amb Pineda de Mar i pensaven que l’agermanament amb Cubelles els hi podia costar uns diners que no tenien”, expliquen els dos protagonistes. Tot i això, la insistència cubellenca va fer que es formalitzés la primera trobada entre Vidal i Capdet i l’Alexis Prats, president del comitè de l’agermanament amb Pineda de Mar, el maig de 1991. “Ens va rebre a la defensiva”, com després va reconèixer el mateix Prat, autèntic alma màter de la unió dels dos municipis i que, malauradament, va traspassar el passat mes de gener sense rebre el merescut homenatge per part de les dues viles. Els dos representants cubellencs van portar una rèplica del Castell de Cubelles, elaborat per un terrissaire d’El Vendrell.
L’Alcalde d’Arles de Tec, Albert Costa, va visitar Cubelles per primer cop l’11 de setembre de 1991 i els cubellencs, en una excursió que encara és present en la memòria de molts vilatans, van tornar a la vila del Vallespir el 27 l’octubre de 1991 per a participar de la seva Festa Major petita[1]. La llavor de la relació estava posada i només calia esperar que la societat civil, verdader motor de l’agermanament al llarg d’aquestes dues dècades, la fes créixer. Arles de Tec va donar el seu vist-i-plau a la unió i es van iniciar els tràmits per formalitzar-la[2].
El 26 d’abril de 1992, a Cubelles, es va signar un compromís per agermanar els municipis, amb la presència del delegat de ciutats agermanades del Vallespir; el president del Consell Comarcal del Garraf, Xavier Robert; el president del comitè de l’agermanament, Alexis Prats; i el regidor de Cultura, Joan Vidal[3]. La presidien els dos alcaldes, Isidre Piñol (Cubelles) i Alberto Costa (Arles de Tec). La festa va arrencar a la plaça del Mercat, on es va rebre a la delegació arlesenca i es va iniciar una cercavila amb els Gegants de cubelles i els Ganxets de Reus. A la plaça de la Vila es va fer la signatura protocol·lària, un acte en el que no fan faltar les anècdotes. “Ells ens van regalar uns sants patrons que havien estat beneïts el dia anterior”, explica l’aleshores regidora. Però l’anècdota va venir per part cubellenca. Ningú va preveure que la delegació d’Arles portaria un present per certificar l’agermanament i van haver d’improvisar un, despenjant un quadre que presidia una de les sales municipals. Encara avui, un i altre present ocupen llocs de preferència als edificis consistorials d’ambdues poblacions.
La jornada es va completar amb la visita al museu del Charlie, al Gabinet d’història natural de Can Travé, una exposició del Pineda en motiu de l’agermanament. Els arlesencs van visitar la platja, alguns van anar a missa, i van acabar amb un dinar de germanor al Poliesportiu, que va comptar amb l’actuació del grup de les Veus de Besalú i del Cor l’Espiga. Aquell mateix any, els cubellencs van participar a les festes Medievals d’Arles[4].
L’agermanament es confirma
Aquest compromís es va fer realitat el 30 de maig 1993 quan els alcaldes d’ambdues poblacions, Albert Costa i Isidre Piñol, respectivament, van signar oficialment el Protocol d’Agermanament a la vila del Vallespir[5]. Prèviament, al setembre de 1992, es va fer una excursió per veure les festes medievals de la vila arlesenca, cosa que va marcar molt a la delegació cubellenca.
El 30 de maig de 1993 es va formalitzar el compromís. Un grup de ciclistes van arribar a Arles en bicicleta des d’un poble a prop de la Junquera, juntament amb ciclistes d’Arles. També aquell dia, en Ramon Gómez i en Josep Cuscó, juntament amb un sitgetà, van completar la caminada a peu des de Cubelles a Arles per etapes, que havien iniciat mesos abans cada cap de setmana. Finalment, la vigília de la signatura del protocol es va inaugurar el Centre Esportiu d’Arles, una gran instal·lació dedicada al món del bàsquet, aprofitant que l’aleshores seleccionador francès de la modalitat era de la vila, amb les primeres seleccions masculines de França i Rússia.
Els llaços entre els dos municipis eren més de tipus institucional que no pas social. Els gegants van protagonitzar una jornada castellera a Arles de Tec, amb la presència de l’Abdón, l’Assumpta i el Charlie Rivel[6]. Albert Costa, alcalde d’Arles de Tec, va fer de pregoner de la Festa Major, en una de les poques ocasions en la història de tan solemne acte que es va haver de fer el 15 d’agost, en comptes del 14 com és habitual, per problemes personals del pregoner. El mateix Costa va presidir el Comitè d’Honor del Concurs de Roses l’any 1994. Després d’això, les relacions es van refredar una mica i els actes es van anar fent més diferits en el temps, especialment en les trobades entre Cubelles-Arles-Pineda que es feien anualment, fins l’any 1996.
La segona etapa
El setembre de 2003, personal tècnic dels dos municipis tenen una primera trobada informal amb l’objectiu de restablir les relacions entre els dos municipis. El gener de 2004 aquesta recuperació es concreta amb una primera trobada dels regidors de Cultura dels dos municipis, Miquel Padreny (Cubelles) i Genevieve Brousse (Arles de Tec) en la qual van expressar la seva voluntat de “canviar la filosofia de l´agermanament” implicant “el teixit associatiu de les dues poblacions perquè es relacionin de forma espontània entre elles, i els ajuntament donar suport a aquestes relacions". Aquesta voluntat de socialitzar l’agermanament queda palesa en la següent visita a Arles, el març de 2004, amb una delegació formada pel mateix Padreny; el president del Grup d’Estudis Cubellencs "Amics del castell" i del Cor l’Espiga de Cubelles, Joan Vidal; els vocals de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles i de l’Associació d´Hostaleria i Comerç de Cubelles, José Manuel Sos i Maria García; i pels tècnics municipals de Cultura i Protocol, Montse Gelabert i Víctor Lora.
A partir d’aquest moment s’obre un període ric d’intercanvis que tenen un nou punt culminant el 15 d’abril de 2007, quan els alcaldes Josep Marcillas (Cubelles) i René Alà (Arles de Tec) signen l’acta de renovació del compromís de l’agermanament. Era el moment àlgid de les trobades entre el teixit social d’ambdues viles, impulsades per la regidora de Cultura del moment, Noemí Cuadra. “Hi creia molt en l’agermanament”, afirma, i per això “vam posar moltes facilitats a les nostres entitats perquè fessin intercanvis amb les d’Arles. Ella i Maria Rosa Bouisset, regidora de Cultura d’Arles de Tec en substitució de la Genevieve Brousse, impulsen una gran quantitat d’activitats que tenen com a protagonistes als balls populars, les colles sardanistes, les corals, les entitats esportives, culturals, juvenils i comercials. O la presència d’Arles de Tec a les jornades gastronòmiques del xató, a la Festa Major, a les festes populars i intercanvis d’exposicions (fotogràfiques, d’en Charlie Rivel...). Fins a mitjans de 2010, quan Cuadra deixa el seu càrrec, van ser els anys més actius. A partir d’aquest moment, l’agermanament torna a entrar en una etapa menys activa.
Els anys 2011 i 2012, el número de trobades disminueix. Els representants tècnics i polítics se segueixen trobant anualment, si bé les activitats de les entitats cauen en picat després d’una activitat molt activa. El 9 de juliol de 2012, després de diversos ajornaments a causa del mal temps i d’altres imprevistos, el nou Govern municipal, presidit per Mònica Miquel, es desplaça a Arles de Tec per reunir-se amb els representants de la vila agermanada i reprendre els contactes. En aquesta trobada es van establir les bases de futures trobades, especialment lligades a la cultura, així com la commemoració del 20è aniversari de l’agermanament, el proper mes de maig. En breu les dues viles tancaran un programa d’activitats encaminat a commemorar aquesta important efemèride.
Arles del Tec
En la ruta de l’art romànic català, antiga parada dels pelegrins de Sant Jaume de Compostel·la, la vila d’Arles de Tec té un patrimoni religiós excepcional i un marc natural esquer i d’una rara bellesa. És un espai favorable per a estades turístiques, combinant descoberta d’un patrimoni romànic excepcional i la pràctica de marxa pels recorreguts lúdics, però també esportius, perquè aquests camins d’excursions permeten recórrer el Piedmont i alguns cims alts d’aquestes muntanyes pirinenques.
La vila d’Arles de Tec surt a llum l’any 800. És l’abadia benedictina la més antiga fundada a Catalunya; els seus privilegis i molts donatius li permeten adquirir noves terres i emprendre la construcció de molts edificis religiosos, i així teixir al seu entorn un recorregut que permet actualment la descoberta d’aquest patrimoni religiós.
La irradiació espiritual de l’abadia, gràcies als sants patrons, Abdó i Senén, va ésser tant forta en el decurs dels segles que moltes viles volien posseir fragments de les santes relíquies. Així, la vila de Cubelles, al Garraf, en tenen des de 1782.
Resum de les principals activitats
1991
Maig. Premis contactes per a l’agermanament.
Setembre. Una delegació d’Arles visita Cubelles.
Octubre. Una setantena de cubellencs fan una excursió a Arles de Tec per conèixer el futur agermanat.
1992
Abril. Se signa el protocol d’agermanament a Cubelles.
Octubre. Visita a les festes medievals d’Arles de Tec.
1993
Maig. Signatura del protocol d’agermanament a Arles de Tec.
Octubre. Els gegants de Cubelles participen a la festa major petita d’Arles.
1994
Abril. Albert Costa, Alcalde d’Arles de Tec, president d’honor del Concurs de Roses, inaugura el certamen. En les mateixes dates l’esbart dansaire l’Alegria i el grup d’havaneres Els Mariners del Canigó van actuar a la vila.
1995
Comencen les trobades anuals entre Cubelles, Arles de Tec i Pineda de Mar.
1999
Juliol. Una delegació cubellenca encapçalada per l'Alcaldessa Mònica Miquel participa de la Festa Major d’Arles de Tec.
2001
Agost. La Societat l’Aliança i el Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell organitzen una excursió a les Medievals d’Arles de Tec.
2004
Gener. Primera trobada entre representants de Cubelles i Arles a la vila del Vallespir.
Març. Cubelles i Arles del Tec reprenen els llaços de l’agermanament. El regidor de Cultura, Miquel Padreny, encapçala una delegació de polítics i tècnics per reprendre les activitats.
Juliol. L’esbart L’Alegria d’Arles participa a la Festa Major petita.
Agost. Els Balls Populars participen de la Festa Major d’Arles i es visiten les Gorges de la Fou.
Octubre. El Cor l’Espiga actua a Arles de Tec.
2005
Abril. La coral l’Ensemble Vocal du Haut Vallespir participa en el 1er Festival de Cant Coral "Vila de Cubelles".
Abril. Una representació de les puntaires d’Arles van participar de la Trobada de Puntaires. La regidora de Cultura d’Arles, Genevieve Broussé, participa de la presentació del llibre “Del pallassos ets el Rei” dedicat a Charlie Rivel.
Juny. Una cinquantena de persones del Club Ciclista Cubelles van conèixer la vila d’Arles i van visitar l’abadia de santa Maria i les Gorges de la Fou.
Setembre. Stage de pretemporada del CB Cubelles a les instal·lacions esportives d’Arles
Setembre. Exposició fotogràfica “Arles en imatges”, mostra col·lectiva de fotografies fetes per autors de la vila agermanada.
Octubre. Demostració de xató a Arles de Tec. A la tarda va tenir lloc la xerrada del mestre cuiner, Joan Plouzennec, president de les “Toques Blanques del Rosselló”, que va parlar sobre la cuina catalana.
Octubre. Reunió dels regidors de Cultura a Arles de Tec.
Novembre. Els regidors de cultura d’Arles de Tec i Cubelles es reuneixen a la població francesa.
2006
Febrer. Èxit de la sortida dels joves cubellencs a Arles de Tec
Abril. Exposició d’en Soler Jové i xerrada de clausura sobre el circ a càrrec de Josep Maria Cadena, periodista.
Abril. Presentació llibre “Arrels de ferro”, en col·laboració amb el Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell
Juny. El Club Tennis Arlesiene visita Cubelles
Juliol. Els sardanistes d’Arles participen de l’Alec de Sardanes de Cubelles.
Novembre. El Club Tennis Cubelles viatja a Arles de Tech per disputar el 1r Trofeig de l’Amistat i Catalanitat.
Setembre. Nova exhibició de xató a la vila d´Arles
Octubre. Homenatge a Joan Vidal, amb la presència d’Albert Costa, Alcalde d’Arles de Tec.
Desembre. Arles i Cubelles fan una valoració positiva de les activitats de l’any 2006
2007
Gener. El gegantó del Charlie Rivel participa d’uns tallers sobre gegants que organitza Arles de Tec
Febrer. Una delegació d’Arles participa la Xatonada Popular
Març. Miquel Padreny representa a Cubelles en la inauguració de la biblioteca del municipi agermanat d’Arles
Març. Jornada sardanista a Arles amb la presència de cubellencs.
Abril. Cubelles i Arles renoven el seu agermanament
Abril. Arles participa a la 33a Setmana Cultural
Novembre. Nova edició del “Torneig de tennis de l’amistat i la catalanitat” entre el CT Arles i el CT Cubelles
2008
Gener. Reunió per preparar les activitats del 2008.
Febrer. Una delegació d’Arles participa la Xatonada Popular i fan de jurat.
Abril. Els nous regidors d'Arles visiten Cubelles
Juliol. Timbaleres i Viagrot visiten Arles en la cloenda d’uns tallers
Juliol. Els gegants, diables i timbalers a la festa major d’Arles de Tec. L’Alcaldessa Maria Lluïsa Romero convidada a la inauguració d’un retaule a l’Abadia.
Agost. L'Ajuntament convidat a Les Medievals d'Arles
2009
Agost. Visita d’Arles a Cubelles per Festa Major, amb el nou equip de govern de la vila del Vallespir.
2010
Abril. La coral Les Sang et Or d’Arles de Tec participa del 6è Festival de Cant Coral “Vila de Cubelles”
2012
Juliol. Cubelles i Arles estrenyen els seus llaços just quan es compleixen 20 anys de l’agermanament
[1] El Full de Cubelles. Núm. 41. Octubre 1991. Cubelles i Arles: agermanament a la vista. Pàg. 11
[2] El Full de Cubelles. núm. 42. Desembre 1991. Cubelles i Arles serem germans a partir de l’abril. Pàg. 10 a 12.
[3] El Full de Cubelles. Núm. 43 Juny 1992. Cubelles i Arles ja són agermanades. Pàg. 10 i 11.
[4] El Full de Cubelles. núm. 47. Octubre 1992. Excursió a les festes medievals d’Arles de Tec. Pàg. 7
[5] El Full de Cubelles. núm. 51. Juliol 1993. Una jornada històrica. Pàg. 12 a 14.
[6] El Full de Cubelles. núm. 53. Octubre 1993. Excursió gegantera a Arles. Pàg. 13