Un pas endavant per la natura!!

1 d'abril de 2019L’espai natural del riu Foix de Cubelles és una zona humida que ocupa una superfície d´aproximadament 11 hectàrees. El juny del 2006 l’Ajuntament de Cubelles va aprovar la incorporació dins la Xarxa Natura 2000. Aquell mateix any la Generalitat el va incloure a la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA), com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i a l’ Inventari de Zones Humides de Catalunya. Aquestes classificacions van implicar la inclusió de l’espai del Foix en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

Són proteccions d’un espai amb una forta pressió humana, ja que es troba enmig de la trama urbana. També sabem que fa uns 25 anys en aquella zona hi havia hagut un càmping i fins fa un parell d’anys una zona d’esbarjo. Per tant és un espai de gran valor ecològic tant a nivell de fauna i flora però també una zona molt vulnerable.

Al mateix temps però no cal oblidar una de les problemàtiques més importants que té, com és l’abocament incontrolat d’aigües residuals quan hi ha episodis de pluja moderats a forts, per la impossibilitat de donar un tractament adequat a l’excés d’aigua abans de sobreeixir al riu. Aquest no es pas un problema nou. Fa més de 15 anys que existeix i no s’hi ha posat solució.

Aquesta legislatura, el govern  liderat per Unitat Cubellenca 11, des de el primer dia vàrem agafar el compromís i la prioritat de buscar solucions. Després de llargues  i intenses negociacions amb l´ACA i Medi Natural de la idoneïtat de la solució tècnica i mediambientals presentades, es va arribar a l´acord del co-finançament conjuntament amb ACA i Diputació de Barcelona. A hores d´ara el projecte executiu està pendent de l´aprovació definitiva en breu, passar a la fase de licitació de l´obra per executar-la a principis de setembre.

Paral·lelament, a la zona natural s´han portat accions en la línia de renaturalització, de vigilància i de desenvolupament d’un model ecoturístic: trasllat zona de pícnic, ampliació de la zona de cordatge fins a zona marítima, pla de visites guiades…, entre d’altres. Però totes aquestes accions i les futures calia que estiguessin recollides i estudiades en un document marc que les empari sota criteris tècnics i científics, així  juntament amb la UB, Consorci dels Colls i Miralpeix, i amb l´aval d’entitats mediambientalistes s´ha redactat el Pla de Gestió de l’Espai Natural del Foix que  marca unes prioritats en les accions que s´hauran de fer en el present i en el futur amb el màxim rigor tècnic.

Des d’Unitat Cubellenca 11 apostem per l´espai del Foix com a zona de màxima protecció i valors mediambientals però també com un espai d´identitat i de simbiosi amb la natura. Cal que seguim vetllant per aquest espai únic. “Pensem  globalment actuem localment”.


Grup municipal
  • Logo UC11-RCat
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023