Salut Pública aconsella extremar la prudència en el bany arran dels 17 ofegaments a platges i piscines d'aquest estiu

25 de juliol de 2023


Banyar-se on hi ha socorristes, nedar en companyia, no entrar a l’aigua amb bandera vermella, supervisar sempre el bany dels infants i ensenyar-los a nedar són algunes de les recomanacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya



El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, fa una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany arran del nombre d’ofegaments a platges i piscines d’aquest estiu. Les recomanacions les fa coincidint, aquest 25 de juliol, amb el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments d’acord amb l’Organització de les Nacions Unides.

 

Sota el lema “Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li” es recorda que tothom hi està exposat, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura a l'entrar en contacte amb l’aigua freda, al submergir-se bruscament o si es realitza una activitat física excessiva. En aquest sentit, per gaudir d’un bany saludable i prevenir els ofegaments, l’Agència recomana seguir aquests consells:

  1. Quan nedeu, feu-ho sempre en companyia d'altres persones.
  2. Sempre que sigui possible, banyeu-vos en llocs on hi hagi socorristes.
  3. No us banyeu si hi ha bandera vermella i respecteu sempre els advertiments dels socorristes.
  4. Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l'aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics.
  5. No entreu de cop a l'aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d'haver pres molta estona el sol o d'haver fet un exercici físic intens.
  6. Sortiu immediatament de l’aigua en cas d’indisposició.
  7. Si patiu qualsevol malaltia per la qual feu un seguiment mèdic, i especialment si teniu una malaltia cardíaca o circulatòria, consulteu els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació o altres activitats aquàtiques.

En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot quan els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua per part d’una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o la piscina: en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç mentre que, per supervisar el bany dels més grans, pot ser suficient que es mantinguin a l’abast de la vista.

El SEM ha recuperat el 84% dels ofegaments aquest estiu

Des de l’1 de juny fins al 23 de juliol, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 119 persones per ofegaments produïts a les platges, piscines, rius i embassaments d’arreu de Catalunya. En el 84 % dels casos atesos, el SEM ha pogut revertir l’ofegament a través de la posada en pràctica de reanimació cardiopulmonar, cosa que ha permès salvar la vida de la persona.

 

Del total de les 119 assistències per ofegament, el 34 % (40 assistències) han ocorregut a la Regió Sanitària de Barcelona, seguida de Tarragona amb un 30 % (36 assistències), Girona amb un 28 % (34 assistències), Catalunya Central amb un 3 % (4 assistències), Terres de l’Ebre amb un 2 % (2 assistències), Lleida amb un 2 % (2 assistències) i l’Alt Pirineu amb un 1 % (1 assistència).

 

El lloc on s’han produït més ofegaments és a la platja, amb 71, seguit de les piscines, on se n’han produït 39.

 

A data d’avui, el 37 % de les persones ateses per aquesta causa són menors de 18 anys.

 

A Catalunya, totes les defuncions per ofegaments són investigades per l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), dependent del Departament de Justícia, Drets i Memòria. Des de fa anys, l’IMLCFC col·labora amb la Secretaria de Salut Pública i altres unitats del Departament de Salut en l’estudi de la mortalitat per causes externes i els seus determinants.

17 persones han mort ofegades entre juny i juliol

Les últimes dades registrades, corresponents als set primers mesos d’aquest 2023, mostren 28 casos de mort per ofegament, dels quals 20 són homes i 8 són dones. L’edat mitjana és de 56,8 anys, amb un interval entre els 2 i els 86 anys, i són majoritàriament de nacionalitat espanyola (17 casos), francesa (4 casos) i anglesa (2 casos).

 

Pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Girona és la que més casos ha registrat (10 casos), seguida de Tarragona (8 casos), Barcelona (6 casos) i Lleida (4 casos). D’aquest total de 28 casos, 17 –més de la meitat– han tingut lloc durant els mesos de juny i juliol. Es tracta d’una xifra molt elevada i preocupant, i més tenint en compte que encara queda per endavant molta temporada d’estiu, de platja i piscina.

re d’ofegaments mortals superiors al de la resta de mesos de l’any en el període d’estudi, amb un total de 111 defuncions entre aquests dos mesos habitualment més calorosos (42,7 % dels casos acumulats).

Dia Mundial de Prevenció dels Ofegaments

D’acord amb una resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides, cada 25 de juliol es commemora el Dia Mundial de Prevenció dels Ofegamentsamb la finalitat de conscienciar sobre la importància d’aquesta prevenció i de la necessitat d’impulsar accions multisectorials coordinades per millorar la seguretat a l’aigua i reduir el nombre de morts prevenibles.

 

S’estima que cada any moren ofegades a tot el món 236.000 persones, que representen una mitjana de 650 morts diàries o 26 morts cada hora. Els ofegaments mortals es produeixen a tots els països i poden afectar tothom, però cap persona hauria de morir ofegada perquè tots els ofegaments poden prevenir-se.


  • Seguretat_platja_i_piscina_10_consells_per_gaudir_bany_amb_salut_2013_page-0001.jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023