L'exposició del projecte Traca, de prevenció de drogodependències, arriba a Cubelles

23 d'octubre de 2023


L’Espai Jove Cubelles acollirà l’exposició fins el 17 de novembre, i serà visitada per l’alumnat de 1r i 3r dels dos centres de secundària de Cubelles així com per altres joves que ho facin de manera voluntàriaL’exposició editada pel projecte Traca, de prevenció de drogodependències, ja es pot visitar a l’Espai Jove de Cubelles. Aquesta exposició recull els materials produïts durant els 14 anys d’existència del projecte, i està dissenyada com a eina pels centres educatius per treballar amb l’alumnat temes com el possible consum de drogues i les actituds de respecte i tolerància en espais de relació i festa. De moment, està previst que visitin l'exposició els alumnes de 1er i 3er d'ESO dels dos instututs de Cubelles. 

 

Durant la presentació de la mostra, aquest divendres, el regidor de Joventut, Pau Rodríguez, ha explicat que “aquesta és una eina molt útil que el Consell Comarcal del Garraf posa al servei dels ajuntament, amb l'objectiu de prevenir les drogodependències i conscienciar el jovent per fer de les festes i els espais d'oci entorns respectuosos i segurs”.

 

L’exposició, que es podrà veure fins el 17 de novembre, consta de 13 plafons amb cartells de les diferents campanyes que s’han desenvolupat, acompanyats d’una pregunta, una reflexió o una dita. També s’ha editat un dossier pel professorat amb fitxes complementàries, per continuar treballant les diferents temàtiques dins l’aula.

 

Aquest any el Traca ha col·laborat en diverses activitats a l’Espai Jove Cubelles, en què han participat 2.000 joves aproximadament. D’altra banda, un total de 1.000 joves han assistit a les xerrades que s’han impartit en els centres educatius de secundària sobre temes com les begudes energètiques, l’alcohol, el tabac, les catximbes, els vàpers o el cànnabis.

 

 

Campanya sobre els riscos del tabaç, els vàpers i les catximbes: “És fum, no vapor”

Durant aquest any, des del projecte Traca, s’ha desenvolupat una campanya sobre els riscos del tabac, els vàpers i les catximbes. La campanya, adreçada a instituts, espais joves, centres esportius i altres espais, pretén informar que els vàpers produeixen un aerosol que té conseqüències sobre la salut. Tot i que actualment es desconeixen aquests efectes nocius amb claredat, és considera necessari informar d’aquest risc per trencar amb la idea que generen vapor d’aigua.

 

Així mateix s’han realitzat activitats per informar sobre el risc de l’ús de les catximbes, ja que el fum que s’hi aspira conté partícules nocives provinents de la combustió del tabac i restes tòxiques del paper de plata i el carbó.

 

També s’ha realitzat un vídeo que recull d’informació sobre les conseqüències de fumar tabac, catximbes i utilitzar vàpers. Aquest material s’utilitza exclusivament dins les aules i sempre amb el suport del tècnic del projecte.

 

 

Llibrets, vídeos, jornades i altres actuacions del Traca

A banda de les campanyes, des del Traca s’han editat diverses publicacions per reflexionar en família sobre temes relacionats amb les drogues i la sexualitat, s’han realitzat diferents vídeos i s’han dissenyat cartells, enganxines i fullets per treballar a l’aula aquestes temàtiques,. També s’organitzen jornades per a professionals d'àmbits com l’educació social, treball social, psicologia, pedagogia, docència, salut, joventut o cossos de seguretat que treballen amb joves i les seves famílies. Tots els materials estan disponibles al web http://www.tracagarraf.cat

 

El Traca és un projecte del Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut i la Diputació de Barcelona.

 


  • 20231020_RdP Traca (7).jpg
  • 20231020_RdP Traca (5).jpg
  • 20231020_RdP Traca (2).jpg
  • 20231020_RdP Traca (4).jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023