El Govern informa sobre l’estat de les obres del passeig Marítim, que confia que es reprenguin dins d’aquest mes

2 de novembre de 2023


Un problema burocràtic relacionat amb l’aprovació de la modificació del projecte i dels preus contradictoris ha allargat la durada de la remodelacióEl regidor d’Espai Públic i Infraestructures, Josep Maria Hugué, ha informat sobre l’aturada de les obres de remodelació del passeig Marítim amb la confiança que “es puguin reprendre abans de finals de mes”. El regidor ha explicat que “l’aturada es deu a un problema administratiu en la modificació del contracte per incloure les parts privades del passeig, l’aprovació dels preus contradictoris i l’ampliació de l’àmbit de l’obra”.

 

Ens hem reunit amb tres dels grups de l’oposició, i espero fer-ho amb la resta, per explicar-los els motius de l’aturada. Han entès la situació i el que ha passat, tot i que han reclamat haver donat la informació abans”, ha explicat el regidor. Però no ha estat fins aquesta setmana quan s’ha tret l’entrellat de la concatenació de motius que han portat al retard de l’execució.

 

El principal contratemps s’origina en la tramitació del que es coneix administrativament com a “preus contradictoris, que permeten canviar aspectes del projecte que no s’executaran per altres que hagin pogut sorgir en el decurs de l’obra. És el que seria popularment canviar una cosa per l’altra”, ha explicat Hugué. En aquest cas, es va decidir no executar la instal·lació d’unes lluminàries en el mur de la platja, perquè l’empresa de manteniment ho va desaconsellar, ni uns panells informatius la ubicació i funció dels quals no estava clara a nivell tècnic, per “la substitució d’una canonada de fibrociment que va aparèixer en el tram central i que no estava documentada i la connexió dels edificis a la nova canonada”, ha afegit el regidor.

 

Tot i que estava argumentat tècnicament, la Intervenció municipal va aplicar una suspensió al projecte fins a complementar més informació que acredités que no s’estava incrementant el cost del projecte. En paral·lel, els Serveis Tècnics van tramitar la modificació del projecte per “ampliar l’àmbit de l’obra en uns 800 m2, que són els que quedaven darrere l’antiga oficina de Turisme, aprofitant la rebaixa que va oferir l’empresa en l’adjudicació i que ascendia a prop de 130.000€” i per executar “les obres de les parts privades del passeig, que tenim el compromís per escrit de tots els veïns i veïnes d’abonar el cost en un període de 4 anys des de la finalització de la remodelació”.

 

El problema burocràtic sorgeix quan la Junta de Govern Local, amb el vistiplau de tots els organismes fiscalitzadors, aprova la modificació del contracte sense aixecar la suspensió incorporada per la Intervenció municipal que, a més, en tot aquest procés ha canviat de titular, la qual cosa ha alentit encara més el procés. Per resoldre aquest punt s’ha convocat una junta de govern extraordinària i urgent aquest divendres per “tirar enrere l’acord de modificació, aixecar la suspensió i tornar a aprovar la modificació”. Un cop notificat a l’empresa adjudicatària, aquesta necessita entre tres i quatre setmanes per disposar del paviment, que es fa per encàrrec, i reorganitzar les feines del personal per reprendre les tasques.

Els efectes dels temporals

Pel que fa al disseny, Costes de l’Estat “no ens van permetre elevar l’altura del mur i l'única solució ha estat fer el seient que dona més alçada i protegeix dels temporals”. Això, junt amb la plantació a les jardineres de vegetació dunar, que s’ha de fer a finals d’any, ha d’ajudar “a fer el passeig més resilient a les inclemències meteorològiques”.

 

Que sigui més resilient no vol dir que no entrarà aigua i sora al passeig”, explica Hugué que recorda que l’emergència climàtica ha incrementat la virulència dels temporals marítims com els que ha patit el Penedès Marítim les darreres setmanes. Per això, a banda dels murs i les jardineres, a nivell d’evacuació d’aigües s’ha incrementat el pendent des dels restaurants cap a la sorra i s’ha millorat el drenatge.

 

Quant als possibles desperfectes que puguin haver sorgit fins ara al passeig, així com els que puguin aparéxier, Hugué ha recordat que l’obra té una garantia de quatre anys per part de l’empresa adjudicatària.

 


  • imatge passeig 2.jpeg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023