El Ple aprova la modificació del reglament del servei públic de l’aigua a Cubelles davant la situació d’emergència per sequera

23 de març de 2023


El reglament i la taxa de la zona d’estacionament regulat queden modificats per incloure millores derivades de l’avaluació de la primera temporadaEl Ple de l’Ajuntament de Cubelles va aprovar el passat 21 de gener, en sessió ordinària, la modificació del reglament del servei públic del cicle integral de l’aigua a Cubelles, que inclou l’abastament d’aigua potable i el manteniment de la xarxa de clavegueram. El Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES), l’avantprojecte del Pla d’Emergència en estat de sequera a Cubelles i l’evolució fins a l’actual situació d’excepcionalitat per sequera ha fet necessari l’adaptació del reglament, publicat al BOPB el 17 de novembre de 2021, a les restriccions i tipificacions de les infraccions.

 

El primer tinent d’alcaldia, Jose M. Hugué, va apuntar que, “malgrat que com Ajuntament no tenim l’obligació de disposar d’un pla de sequera municipal, recollim les restriccions en l’ús del servei d’aigua en aquest pla que es passarà al proper ple del mes de maig”. Hugué va aprofitar per fer una crida a la ciutadania per utilitzar amb cautela l’aigua.

 

Manuel Martínez (Cs), que va donar el vot contrari, va criticar que “no es detalla com els ciutadans sofriran aquesta modificació”. En aquest sentit va senyalar que “no es contempla una repercussió sobre el cicle de l’aigua ni en la defensa del ciutadà”.

 

L’altre punt destacat de la sessió plenària era la proposta de l’alcaldia d’aprovació definitiva de la modificació del reglament de l’estacionament regulat en resposta a l'al·legació presentada, amb els vots favorables de l’equip de govern i del PSC i amb el vot contrari de Cs i JxCub. A la nova temporada, que començarà el Divendres Sant (7 d’abril), es reduiran els preus dels abonaments pels empadronats i pujaran les tarifes per a no residents. S’ampliarà també la zona d’estacionament regulat a tots els carrers de la franja marítima perquè cap veí surti perjudicat i tothom pugui optar als abonaments per a residents.

 

Albert Fernández (PSC) va destacar la millora que suposa aquesta modificació mentre que Robert Monzonis (JxCub) va criticar que s’ha fet “sense un consens amb els veïns”. Per la seva part, Manuel Martínez (Cs) va sol·licitar la gratuïtat per als veïns.

Aprovat el Pla d’Igualtat intern i modificacions a la plantilla i el pressupost

El Ple va aprovar per unanimitat dels grups municipals la modificació del pressupost per donar resposta a despeses de caire inajornables, en modalitat suplement de crèdit finançat mitjançant anul·lacions o baixes de crèdits d’altres aplicacions del pressupost vigent per un import de 207.364,77 euros. El regidor d’Hisenda, Raül Mundarra, va explicar que “l’expedient s’ha tramitat per raons de necessitat, plenament justificades, com van ser les obres dels murs de contenció a l’escola Charlie Rivel, que van requerir una inversió final de 400.000 euros, més elevada del pressupost inicial”.

 

També va rebre el suport de tot el plenari el segon pla d’igualtat de gènere que té com a objectiu eliminar qualsevol forma de discriminació entre el personal del Consistori; la ratificació del complement de productivitat per conciliació personal i familiar de la Policia Local; el reglament de teletreball de l’Ajuntament, i la modificació de la relació de llocs de treball i la plantilla de personal.

 

La rectificació de l’inventari general de la corporació i l’actualització del patrimoni municipal del sòl i habitatge va quedar aprovada pel vot a favor de tots els grups municipals excepte el vot contrari de Cs.

Mocions dels grups polítics

Pel que fa a les mocions, la presentada pels grups municipals de JxCub i PSC en relació a les obres del passeig Marítim va quedar rebutjada amb els vots a favor de PSC, Cs i JxCub i els vots en contra de l’equip de govern. El Govern municipal va justificar el seu posicionament en el fet “que ja estem treballant en tot allò que reclamen i convidem a l’oposició a sumar-s’hi”.

 

Entre les principals sol·licituds, la moció recull que l’Ajuntament informi cada quinze dies als representants dels establiments sobre els avanços i el calendari de les obres, l’establiment d’ajudes econòmiques pels negocis afectats, l’accés a les platges des del passeig i que es tingui en compte el sector del passeig situat entre l’avinguda del Mediterrani i la desembocadura del Riu Foix, incloent-lo en el projecte i mantenint el parc infantil.

 

La portaveu del PSC, Renata Bedós va destacar “l’afectació extraordinària de l’obra sobre les terrasses de l’hostaleria que pot comprometre greument la seva economia”. Segons Bedós “l’Ajuntament ha d’assumir les responsabilitats dels greuges amb ajudes i suport als afectats”. Robert Monzonis (JxCub) va assegurar que “estem convençuts que la reforma contribuirà al creixement econòmic, però el problema és el calendari que s’ha decidit. Si no s’ha pogut tenir el projecte a punt fins finals de 2022 hagués estat millor esperar a passar l’estiu”. Manuel Martínez (Cs) va remarcar que “les dates han suposat una pèrdua de diners per tots: veïns, comerços i activitat turística”.

 

El primer tinent d’alcaldia, Josep Maria Hugué, va respondre a totes les queixes dels grups de l’oposició. “Les obres han començat quan a nivell tècnic, jurídic i contractual s’ha permès”, i va recalcar que aquesta és “una de les obres més importants que s’ha fet i es farà a Cubelles”. Pel que fa a la informació als establiments afectats, el regidor d’Espai Públic va comentar que “cada divendres hi ha una revisió de l’estat de les obres respecte als locals i les seves implicacions. Així mateix, al principi de l’obra es va donar a cada comerç un full de contacte per resoldre dubtes i notificar incidències”. Va recordar també que “s’han fet visites de tècnics amb la intenció d’afectar en la menor mesura als comerços” i que el “termini d’execució és ajustat”.

 

En referència a les ajudes econòmiques, Hugué va recalcar que “estem treballant per trobar altres possibilitats per atendre les reivindicacions” i va convidar “als partits de l’oposició a seure per veure la manera d’instrumentar els ajuts”.  El primer tinent d’alcalde va puntualitzar que “per Setmana Santa es garantirà l’accés a les platges mitjançant uns cordons de seguretat” i que “la data final d’entrega de l’obra és el 29 de juny”.

 

Daiana Valeria, en representació dels locals afectats, va criticar la gestió, l’organització i la informació als veïns. Díaz va sentenciar que “l’hostaleria tancarà a l’estiu perquè no hi ha clients” i que “no és viable treballar per Setmana Santa amb les condicions que s’està fent actualment, amb poques taules i sense terrassa”.

 

En la sessió va intervenir el cap dels Serveis tècnics municipals, Toni Guillamon, que va insistir en el fet que “volem intentar executar la majoria de la superfície en les dates que tenim”. A més, “cada metre que s’avanci del passeig s’anirà deixant acabat”.

 

El grup municipal socialista va presentar la moció per la millora i el manteniment dels parcs infantils, de les escoles i per garantir la igualtat i la plena inclusió dels infants. La proposta va quedar rebutjada amb els vots a favor de PSC, Cs i JxCub i els vots en contra de l’equip de govern. En aquest punt, el primer tinent d’alcalde va reconèixer que cal fer manteniment i inversió important en parcs, i que per això s’ha signat un contracte amb una empresa de manteniment per posar al dia totes aquestes incidències. Però va demanar a la portaveu socialista que “no creï alarma social ni enganyi a la població” i va emfatitzar que “sempre que es detecta risc amb nens s’ha acordonat la zona per seguretat i, si és necessari, s’ha retirat l’element perillós”. Així mateix, va anunciar que “s’estan tirant endavant temes d’inversió en zones infantils com, per exemple, a Corral d’en Cona que tindrà una zona infantil nova” perquè “una de les prioritats més importants del Govern són els parcs”.

 

Finalment, van quedar rebutjades la moció presentada pel PSC pel manteniment i la creació dels espais esportius del municipi i les tres mocions de Cs respecte a protegir, promoure i activar la cova del Trader; la proposta d’adquisició de radars de soroll, fixes i mòbils, per a facilitar el compliment de l’ordenança de sorolls i el control d’activitats i de trànsit i la moció per reactivar la franja econòmico-social de la zona de la Marina. En totes elles, el Govern s’hi va posicionar en contra perquè o bé ja s’hi està treballant, o són propostes que tenen una implicació econòmica que no està contemplada al pressupost.


  • Ple_març_2.JPG
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023