Completada la renovació de l'enllumenat de la zona Marítima per millorar l'eficiència energètica i el nivell lumínic

14 de desembre de 2022


La substitució dels llums de vapor de sodi per LED i la instal·lació de reguladors del nivell de llum ha permès reduir la potència energètica un 50%La regidoria d’Espai Públic i l’empresa adjudicatària del servei d’enllumenat públic, Rubatec, estan completant tasques de millora de l’eficiència energètica en diverses zones del municipi.

 

Ja s’ha finalitzat la renovació en la zona compresa entre la via del tren i l’avinguda de Josep Tarradelles i entre el carrer de les Roses i el passeig Fluvial. La millora de l’enllumenat del passeig Marítim s’abordarà amb les obres de renovació d’aquest espai, que començaran tot just passades les festes nadalenques. 

 

En l'àmbit de la zona marítima s’han canviat 236 lluminàries de vapor de sodi per noves unitats amb LED, que a banda de permetre una reducció del consum incrementa el valor lumínic dels carrers. Les feines també serveixen per incorporar un regulador del nivell de llum que ofereixen els fanals, podent-se regular en funció de l’afluència de persones en els vials del municipi de tal manera que es redueixi la contaminació lumínica. Així, s’han establert quatre nivells en funció de la tipologia del carrer, la categoria del vial i el nivell de protecció mediambiental.

 

Aquesta tecnologia se suma als sistemes de telegestió dels quadres d’enllumenat que permet fer enceses en remot de la instal·lació, modificació d’enceses i apagades, gestió de fonts d’alimentació de les noves lluminàries LED instal·lades i el control de consums.

 

Amb el canvi a tecnologia LED la potència instal·lada se situa ara en 14kw, menys de la meitat del que es consumia fins ara (30kw). Aquesta rebaixa de la potència instal·lada, permetrà la reduir la potència contractada per tots els subministraments d’enllumenat públic i baixar sensiblement el cost municipal.

 

Addicionalment els nivells lumínics actualment són molt superiors als anteriors, amb la

tecnologia de descàrrega la gran majoria de carrers estaven per sota dels 10 LUX i amb nivells de uniformitat per sota del 0,4, a més a més, l’índex de reproducció cromàtica era molt baix.

Renovació progressiva de l'enllumenat

Les feines de renovació de l'enllumenat públic s'aniran fent a la resta de zones del municipi en les que encara hi ha lluminàries de vapor de sodi, per renovar-les per altres de tecnologia led. Actualment, les feines s’han traslladat a la Rambla Pau Casals, a la zona de l’Eixample Nord. Els operaris de Rubatec estan renovant tant la instal·lació com les lluminàries, la qual cosa representarà també un important estalvi energètic, alhora que es millorarà el valor lumínic. 

 

Ja cap al mes de gener, està previst iniciar les tasques de substitució de les lluminàries del barri de la Mota de Sant pere i el Clot del Bassó.

 

Totes aquestes millores formen part de les feines adjudicades a l'empresa Rubatec, guanyadora de la licitació del servei d'enllumenat públic pels propers 8 anys i poc més de 3,4 milions d’euros. La nova adjudicatària assumeix els serveis de manteniment preventiu, la renovació i instal·lació anual de l’enllumenat de nadal, la renovació amb tecnologia LED de més de 1.800 fanals i una renovació de línies per import de 557.000€.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023