12 de maig de 2016
Properament es vol visitar una població que tingui el servei 100% municipal, com són Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès
Rosa Fonoll, Alcaldessa de Cubelles, Josep Ma. Hugué, regidor de Medi Ambient i Daniel Pérez, regidor de Guanyem, van visitar el passat 10 de maig el municipi de Calella, on van ser rebuts per l’alcaldessa Montserrat Candini. El municipi del Maresme fa dos anys que té en funcionament una experiència de gestió del cicle de l’aigua a través d’una empresa mixta de col·laboració público – privada. Recentment, el Ple municipal va rebutjar una moció presentada per Guanyem per tal municipalitzar la gestió de l’aigua. Per aquest motiu es va convidar al Sr. Pérez, en deferència a la seva proposta, a conèixer aquest model mixt.
El contracte entre l’Ajuntament de Cubelles i Sorea, empresa del grup Aigües de Barcelona (AGBAR), data de l’any 1961 i va caducar l’any 2012. Des de llavors, com que es tracta d’un servei públic, l’empresa Sorea dóna el servei sense contracte. Aquesta situació que urgeix regularitzar ha portat a l’actual Govern municipal a estudiar les diferents alternatives existents per a la gestionar el cicle de l’aigua i que, bàsicament, són tres:
Aquest darrer, precisament, és el model que tenen a l’ajuntament de Calella (18.000 hab.). En el seu cas també veien d’una concessió a llarg termini que no els hi donava el servei que ells pretenien oferir a la ciutadania. Amb aquesta fórmula, en la qual l’ajuntament té el 51% de la participació del consell d’administració, tenen el control del servei i han recuperat la propietat, però sense perdre l’experiència i el valor afegit en coneixement i tecnologia que aporta una empresa especialista en la gestió del cicle de l’aigua. “Ells estan encantats”, explica el regidor de Medi Ambient, Josep Ma. Hugué. Si bé la municipalització no ha suposat una rebaixa significativa del rebut de l’aigua, el que sí que ha incrementat és el servei que es dóna a la ciutadania en tot el cicle de l’aigua.
En el cas de Cubelles, en el que Sorea s’encarrega del subministrament i del manteniment del clavegueram. És en aquest punt on el Govern ha evidenciat un major dèficit. “Tenim dèficit d’infraestructura”, explica Hugué qui afegeix que “no podem passar una legislatura més en aquesta situació”. El regidor de Medi Ambient considera que aquest no és un problema exclusiu del Govern municipal, sinó que “és un tema transversal, que ens afecta a tothom i en el que haurem de participar tots els grups municipals per deixar a la població un servei de la gestió de l’aigua eficient per al futur”. En qualsevol dels casos, la decisió que es prengui implicarà una planificació a 20-25 anys.
El pla director
L’octubre de 2013, el Ple va aprovar per unanimitat el Pla director de la xarxa de clavegueram de Cubelles i el Pla director del servei de subministrament d’aigua potable. Ambdós documents, redactats per Sorea, estableixen la diagnosi de l’estat dels serveis i realitza una proposta d’actuacions a mig i llarg termini per garantir el correcte funcionament dels serveis, amb una inversió aproximada de 40 milions d’euros. Aquest document, actualment, està a debat del Govern municipal.
“No deixa de ser una anàlisi feta per l’empresa que té el servei adjudicat i, per tant, volem que un organisme independent ens avaluï la proposta i ens digui si s’ajusta al cost i necessitats actuals del municipi”, explica Hugué. En aquest sentit, el titular de la regidoria de Medi Ambient ha explicat que s’ha contactat amb la Diputació de Barcelona, que “podria fer-nos aquest estudi i prioritzar-nos les inversions”. Entre aquestes propostes de millora hi ha totes les actuacions per minimitzar els efectes de les inundacions en la zona del Bardají, i que provoca les inundacions de baixos, els patis de l’escola Vora del Mar i la llar d’infants La Draga i els accessos a les mateixes. Igualment, ha de suposar la solució definitiva “als abocaments d’aigües fecals al riu Foix, que es produeixen en episodis de grans avingudes d’aigües de pluja que el clavegueram no pot assumir”.