Jordi Pujol inaugurarà la llar d´infants municipal "La Draga" aquest dissab
23 de gener de 2002
EL President de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, visitarà per primera vegada el municipi de Cubelles en motiu de la inauguració del centre educatiu infantil de Cubelles, construït el passat estiu en un temps rècord.Jordi Pujol inaugurarà la llar d’infants municipal “La Draga” aquest dissabte
El president de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable Sr. Jordi Pujol, visitarà aquest proper dissabte la vila de Cubelles per a inaugurar la llar d’infants municipal La Draga, construida durant la passada primavera i estiu a la zona del Bardají-Vilanova. Josep Marcillas, Alcalde de Cubelles, i Joan Albet, ex Alcalde i regidor de Cultura i Joventut i Participació Ciutadana, han qualificat aquesta visita com a “històrica, ja que és la primera vegada que el president visitarà el nostre municipi”.
La jornada començarà cap a les 9:30 hores, quan el President Pujol arribarà a l’Ajuntament de Cubelles on serà rebut per les autoritats municipals i comarcals, encapçalades per l’Alcalde Josep Marcillas. La inauguració de la llar d’infants municipal “La Draga” de Cubelles, a més comptarà amb la presència de la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Carme-Laura Gil, que ja fa uns mesos va assistir a la festa de la Gent Gran de Cubelles, i va aprofitar per visitar les obres de la llar d’infants i va veure el projecte de construcció.
Després de fer un canvi d’impressions a la sala de sessions de l’Ajuntament de Cubelles, les autoritats es traslladaran amb autobús fins a les instal·lacions educatives, on seran rebuts per la colla de les Dragueres de Cubelles de l’Agrupació de Balls Populars. La nova llar d’infants rep el nom de l’element del bestiari popular creat per Pilarín Bayés, i per això actuarà a l’arribada de les autoritats.
Posteriorment, es destaparà una placa commemorativa de la inauguració, es farà una visita a les instal·lacions i s’acabarà amb la interpretació de “La dansa de l’amor” i “Muntanya del Canigó” a càrrec del centenari Cor l’Espiga de Cubelles. seguidament es faran els parlaments, a càrrec del President Pujol, l’Alcalde Josep Marcillas i el regidor de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Cubelles. La jornada acabarà amb un refrigeri, previ a la roda de premsa que oferirà el president a les instal·lacions de la llar d’infants.
Josep Marcillas, Alcalde de Cubelles, s’ha mostrat molt “satisfet perquè la llar d’infants sigui inaugurada pel President de la Generalitat de Catalunya en la seva primera visita al nostre municipi”. Marcillas ha volgut recordar als “tècnics municipals, les empreses constructora i gestora, al personal acadèmic i a la comunitat educativa, perquè entre tots hem aconseguit que la llar d’infants fos una realitat en un temps rècord”. La nova llar d´infants era un dels compromisos de l´Equip de Govern (Entesa per Cubelles, CiU i PP), fins i tot abans d’arribar al govern municipal.
Segons Joan Albet, cap de llista de CiU i regidor de Cultura i Joventut, la visita del Molt Honorable Jordi Pujol “ha estat fruït de la il·lusió dipositada per l’equip de govern en què el president vingués, per primera vegada, a la vila de Cubelles”.
El procés de construcció de la llar d’infants municipal
La llar d’infants està situada a la illa delimitada pels carrers Charlie Rivel, Millera, Verge del Pilar i Darius Huguet. El pla general d’ordenació urbana de Cubelles, aprovat definitivament el 9 de juny de 1993, classifica aquesta illa com sòl urbà. Tota la illa està assenyalada com a Sistema General, clau C.
La ubicació de l’edifici a la illa i la seva implantació lineal és compatible amb futures instal·lacions d’altres equipaments i, per la seva composició a base d’una repetició de mòduls, afavoreix la possibilitat d’ampliació. L’edifici es disposa de forma que aboca a l’interior de la illa i en una sola planta, on es disposaran els patis de les aules. Els accessos a les aules es farà mitjançant un passadís que afrontarà al carrer, el qual a la vegada que funcionarà com a element separador respecte al carrer serà un element identificador de l’ús a que es destina tota la illa.
La superfície total construïda coberta és de 634,6 m2 i 58,6 m2 de porxos.
Tipus d’ensenyament: 1r. cicle d’educació infantil (0-3). Dirigida a alumnes de 0 a 3 anys.
Línies: 1 classe de 0 a 1 anys, 2 classes de 1 a 2 anys i 2 classes de 2 a 3 anys
Nivells: lactants, caminants i maternals.
DADES CLAU
Obertura: 24 de setembre de 2001
Empresa constructora: Obres Quintana (Vilanova i la Geltrú)
Adjudicació de l’Obra: 25 d’abril de 2001
Cost de les obres: 81.502.433 pessetes
Inici de les obres: Maig de 2001
Finalització de les obres: 24 de setembre de 2001
Adjudicació de la gestió educativa de la llar d’infants: Iniciatives i Programes SL
Data d’adjudicació: 21 d’agost de 2001
Cost de l’adjudicació: 28.374.755 pessetes (170.531,71 €)
Inauguració de la llar d’infants: 26 de gener de 2002
LA DRAGA DE CUBELLES
Presentació: Setmana Cultural 1991 (Sant Jordi). Recuperació, totalment reformada per la Festa Major Petita 2000
Components: 12 (noies)
Cap de Colla: Berta Sánchez
Disseny de la Draga: Pilarín Bayés
Materialització: Genis Muntaner
Reforma i adaptació: Dolors Sans
Vestuari: samarreta, pantalons, faixa i mocador al cap, tot en tons roses, espardenyes de betes
Element propi: la Draga
Acompanyament musical: Colla de grallers
Particularitats: coreografia pròpia, creada l’any 2000
La Draga es va estrenar el 21 d’abril del 1991, dins dels actes de la Setmana Cultural. En el seu moment fou una de les primeres bèsties de foc femenines de Catalunya. Dissenyada per la reconeguda il·lustradora i ninotaire vigatana Pilarín Bayès, fou construïda pel sitgetà Genís Muntaner. De color de rosa, embarassada i amb un patufet amb la senyera al damunt, fou un element folklòric molt innovador en el seu moment, però que tenia una pega molt gran: cada cop que tirava foc tenia problemes. Un dia li queien quatre queixals, l’altre li volava la barrada, i si un dia quedava tota negra, al cap de poc se li encenia el morro. Una reparació darrera l’altre, fins que un bon dia, el 1998, els membres de l’Agrupació de Balls Populars que en tenia cura, cansats del perill que suposava cada cop que tirava coets, van decidir jubilar-la (hi va ajudar una ensopegada amb el pont de la via) i feren fer un Drac nou, el Viagrot.
Llavors, Dolors Sans, la mateixa constructora del Viagrot, li va treure els punts de foc, li féu una cara nova i la repintà, donant-li un aire molt diferent.
Cubelles, 24 de gener de 2002

Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles