El ple aprova la modificació de l’ordenança de civisme per prohibir fumar a les platges

21 de maig de 2025


Cinc de les set mocions presentades compten amb el suport de la majoria de grups i es ratifica la resolució de diverses factures i un suplement de crèdit



El ple ordinari del 20 de maig va votar a favor de l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança de civisme i convivència ciutadana de Cubelles per prohibir el consum de tabac i la utilització de cigarretes electròniques o vaporitzadors a les platges del municipi. El regidor de Medi Ambient, Àlex Noheda, va explicar que “les platges seran considerades lliures de fum i que no complir-ho suposarà una infracció lleu, però s’exclourà la prohibició a les terrasses de les guinguetes. La iniciativa està promoguda per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de reduir la contaminació i millorar la salut”. Segons Dani Pérez (CUP), “no podem fer complir la prohibició perquè no hi ha recursos per fer-ne un seguiment”. Jorge mena (VOX) va criticar de “surrealisme legislatiu” la proposta perquè “actua sobre problemes imaginaris i que poc tenen a veure amb els problemes reals de la ciutadania”. La proposta va comptar amb el vot en contra de VOX, l’abstenció del PP i els vots favorables de la resta de grups.

 

El ple va aprovar la resolució de discrepàncies i l’aixecament d’objecció suspensiva de la relació de factures número 239/24. La regidora d’Hisenda, Alexandra Corvillo, va comentar que “la tramitació de l’expedient va coincidir amb un canvi d’interventora i que es van seguir tots els passos marcats per la nova interventora. Són serveis que s’han realitzat d’acord amb les licitacions, en els quals no hi ha mala fe per part de l’empresa i que s’han dut a terme correctament”. El regidor de Transparència, Arturo Carrillo, va aclarir que són “prestacions reals i efectuades a favor de tercers i que no es pot ocasionar un perjudici als proveïdors”. Dani Pérez va dir que “es paguen de manera irregular i que no s’han fet les coses bé quan es tracta de quasi 200.000 euros”. La resolució es va aprovar amb els vots favorables del govern, els contraris de Junts per Cubelles, VOX, ERC i CUP i l’abstenció del PP. La mateixa votació va permetre l’aprovació de la relació de factures 241/24 relacionades amb el proveïdor de licitació de l’enllumenat públic.

 

Es va aprovar la resolució de discrepància, l'aixecament d’objecció suspensiva i la relació de factures número 9/25. La regidora d’Ensenyament i Cultura, Renata Bedós, va explicar que aquestes factures passen per ple “no per l’import, sinó per la manca de licitació. Estan vinculades a la darrera Mostra de Pallassos, que es va haver d’allargar per inclemències meteorològiques, a més de dues factures que va assumir l’Ajuntament tot i no pertocar-li i que van ser de material de farmaciola per a les escoles i el contracte de la vetlladora a la llar d’infants La Draga”. Jorge Mena va criticar que amb ”tots aquests informes es reconeix que hi ha hagut gestos pressupostaris sense partides actives, vulnerant el principi de legalitat pressupostària”. Es va aprovar amb els vots favorables del govern i d’ERC i les abstencions de la resta de formacions de l’oposició.

 

El ple va aprovar la modificació del pressupost 10/2025 amb el suplement de crèdit a l’expedient 1627/2025-4290. Alexandra Corvillo va detallar que “és un suplement de crèdit per pagar factures vinculades amb les obres del passeig Marítim”. El regidor d’Espai públic i Infraestructures, Josep M. Hugué, va argumentar que “totes les actuacions s’han fet i s’han pagat” i  que “es van fer les obres necessàries per seguir amb el bon funcionament dels serveis bàsics que estem obligats a donar”. El punt va ser aprovat amb els vots a favor del govern, els vots en contra de la CUP, ERC, Junts per Cubelles i VOX, i l’abstenció del PP.

 

Un dels darrers punts que va comptar amb l’aprovació provisional per unanimitat va ser la modificació puntual del PGO a l’entorn de la plaça de la Fita, entre els carrers de Sant Antoni, al límit del terme municipal amb Vilanova i la Geltrú, l’avinguda Catalunya i la prolongació del carrer Mossèn Joan Avinyó.

El ple aprova cinc de les set mocions presentades

En l’apartat de les mocions va ser aprovada, amb tots els vots a favor i l'abstenció de VOX, la moció presentada per ERC en defensa del rol dels jutges i jutgesses de pau i per la recuperació de les seves funcions històriques. Esther Soler (ERC) va assegurar que són “una peça clau des de fa més de 150 anys i que nova llei suposa una desconnexió entre la institució i la comunitat. La moció insta a la Generalitat per tal que torni a defensar el paper dels jutges i reitera el compromís de l’Ajuntament amb la justícia de proximitat”. Robert Monzonis (Junts per Cubelles) i Juani Navarrete (PP) coincidiren en el fet que “la jutgessa de pau és una necessitat pels ciutadans de Cubelles” i Arturo Carrillo va afegir-hi que “és una manera de fer justícia més humana, propera i adaptada a la ciutadania” i va voler “reconèixer la tasca duta a terme per l’actual jutgessa de Pau de Cubelles, Montse Antó”. Jorge Mena va titllar “d’hipocresia política" la moció.

 

Va ser aprovada la segona moció presentada per ERC per a l’adhesió a l’Associació Amics de la Bressola i la defensa de la llengua catalana. Juani Navarrete s’hi va mostrar contrària perquè “es pretén imposar una llengua quan tenim molta feina per fer en matèria d’Ensenyament amb la construcció del nou institut”. La moció va quedar aprovada únicament amb els vots en contra de VOX i PP.

 

La darrera moció d’ERC per l’establiment d’un salari mínim català va ser aprovada amb els vots a favor del govern, ERC i la CUP, els vots en contra de VOX i PP i l’abstenció de Junts per Cubelles. La moció demana les modificacions normatives oportunes perquè la Generalitat pugui fixar un salari mínim professional. Narcís Pineda (En Comú Podem) va confirmar que “compartim esperit i diagnosi i això ens marcaria un salari mínim superior a l’estatal que es podria ajustar a les peculiaritats del cost de la vida a Catalunya”. No obstant, va assegurar que “la Generalitat no ho pot fixar unilateralment i que l’increment del salari mínim no resoldrà tots els problemes”. Núria Planas (PSC) va dir que aquesta moció “segueix la línia del govern de la Generalitat de tornar a posicionar Catalunya com a motor econòmic d’Espanya”. Jorge Mena va assegurar que “tot i compartir la precarietat laboral dels treballadors de Cubelles i Catalunya, calen mesures efectives per arribar a final de mes”.

 

La moció presentada per la CUP sol·licitant una audiència pública en relació als pisos de lloguer assequible de Cubelles va ser desestimada amb els vots favorables de la CUP i Junts per Cubelles, els vots en contra del govern i PP i l’abstenció d’ERC i VOX. El debat va començar amb la intervenció de l’Alcadessa, Rosa Fonoll, demanat la “retirada de la moció perquè amb tota la documentació de l’expedient es justifica que no s’ha comès cap irregularitat i perquè, a més, conté acusacions greus”. Dani Pérez va criticar “el retràs de cinc mesos en rebre resposta per part del Consistori i les versions contradictòries entre l’Alcaldessa i la regidora d’Habitatge”, i va reiterar que “s’hauria d’haver escollit un model de gestió que donés les mateixes oportunitats a tothom”.

 

La regidora d’Habitatge, Alexandra Corvillo, va explicar que s’han dut a terme “totes les comunicacions pertinents i que des de l’Ajuntament no es pot liderar una audiència pública quan ha estat la Generalitat la responsable del procés”. Segons Corvillo, “estem molt satisfetes per haver aconseguit la primera promoció d’habitatge assequible a Cubelles i una de les més grans a la província de Barcelona”. Va recalcar que “tot i ser un projecte que s’havia de fer en quatre fases es va aconseguir fer en una i que també s’ha abaixat el preu per metre quadrat”.  Esther Soler i Juani Navarrete van coincidir en el fet que "quan vam visitar els pisos, la fundació executora ens va confirmar que el procés d’adjudicació s’havia fet conjuntament entre la Generalitat i la promotora". Arturo Carrillo, en resposta a Dani Pérez, va voler recordar que “aquesta legislatura s’han dut a terme moltes millores de transparència al govern i que estan oberts a qualsevol tipus de consulta”.

 

La moció presentada per Cubelles en Comú per al suport als treballadors i treballadores afectats per l’ERO de Freixenet i la protecció del sector vitivinícola al Penedès va ser aprovada per unanimitat. Pel que fa a la moció de la CUP en suport de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) va ser aprovada amb els vots a favor d’UC11, PSC, Junts per Cubelles, ERC i CUP, en contra de VOX i PP i l’abstenció d’En Comú Podem. Per últim, la moció de VOX per al suport als autònoms va ser desestimada amb els vots a favor de VOX, Junts per Cubelles i PP i els contraris d’UC11, PSC, En Comú Podem, ERC i CUP. Núria Planas (PSC) va justificar que “hi ha qüestions de forma que no poden prosperar, com les bonificacions de l’IBI no que són aplicables”.

 


  • Ple 20 de maig.jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023