4 de juliol de 2023
L’Ajuntament ultima el procediment del nou contracte, que podria estar enllestit passat l'estiu
La nova regidoria d’Infraestructures valora aquests dies les propostes de les tres empreses que s’han presentat al concurs públic i que, per tant, opten a gestionar la xarxa d’aigua i clavegueram de Cubelles els pròxims 25 anys: AGBAR, AQLARA-SOCAMEX i AQUALIA.
L’acord suposarà “un abans i un després en la gestió de l’aigua de Cubelles”, segons el regidor d’Espai Públic i Infraestructures, Josep Maria Hugué. Les millores vindran derivades, entre altres, de la inversió de prop de 5 milions d’euros contemplada en el nou contracte, que permetrà renovar i reparar gran part de la xarxa d’aigües de la vila, una infraestructura bàsica que es troba, actualment “obsoleta i en estat deficient”, segons ha afirmat el regidor.
Entre les millores projectades hi ha la construcció d’un tanc de tempesta al carrer Millera, al sector Molí de Baix. L’actuació, valorada en prop de 3 milions d’euros, regularà les vingudes torrencials d’aigua de pluja i minimitzarà, d’aquesta manera, els problemes d’inundabilitat actuals. Una altra de les inversions urgents serà la gestió de les aigües pluvials de part de l’Eixample Nord i del passeig de Vilanova. Segons l'Ajuntament, totes aquestes inversions permetran millorar el rendiment de la xarxa fins al 85%, una xifra molt per sobre del 60% actual. “Una part important de l’aigua que arriba a Cubelles es perd a causa del mal estat de la xarxa”, ha reconegut Hugué, per a qui aquesta és “una situació que no ens podem permetre i que és encara més greu en un context de sequera com l’actual. L’aigua és un bé escàs i des del Govern hem de posar tots els recursos necessaris perquè no es malbarati”.
Incentivar el canvi d’aforament a comptador
Pel que fa al consumidor privat, el nou contracte de l’aigua també posa el focus en la progressiva desaparició dels aforaments, un sistema de subministrament que encara és molt comú al municipi. Amb aquest sistema, el preu depèn del cabdal contractat, independentment de si l’aigua subministrada es gasta o no. L’aigua s’emmagatzema en dipòsits privats, el que suposa un risc sanitari i la pèrdua de grans quantitats d’aigua, que, en sobreeixir, van a parar al clavegueram.
Amb el sistema de comptadors, el consumidor paga només allò què consumeix, el que implica un estalvi en el consum, millora l’eficiència i contribueix a la protecció del medi ambient.