28 de setembre de 2021
A la reunió que mantindran el 30 de setembre amb la Generalitat, els tres municipis proposaran l’execució d’aquesta opció però de manera progressiva en funció de la dinàmica litoral
Els ajuntaments de Cubelles, Vilanova i la Geltrú i Calafell, representats per Rosa Fonoll, Marta Jofra i Ramon Ferré han mostrat aquest dimarts, 28 de setembre, el seu posicionament sobre les diferents alternatives presentades per Endesa per al desmantellament de la dàrsena de la presa d’aigües de la desapareguda central elèctrica, que popularment es coneix com el port de la Tèrmica.
Els tres municipis han expressat la seva voluntat que s’opti pel desmantellament total de la dàrsena i els espigons, retornant a la situació original, si bé demanen fer-ho de forma progressiva per poder avaluar l’impacte a les platges de la zona. D’aquesta manera, tal i com han avançat que presentaran el dijous 30 de setembre al departament de Costes de la Generalitat, “acceptaríem començar per la proposta del desmantellament parcial que proposa Endesa, però anant cap a l’eliminació total de la dàrsena i els espigons a mesura que anem veient com evoluciona el litoral”, ha explicat l’alcalde calafellenc, Ramon Ferré. De fet, els representants del territori afectat consideren que, tot i que serà “un procés llarg, optem per aquesta proposta perquè és la més sostenible a nivell mediambiental”. Per això demanen que Endesa no faci una actuació ràpida i se’n desentengui, sinó que acompanyi en aquest procés sostingut en el temps per veure com evoluciona la dinàmica litoral a l’eliminació progressiva de les construccions per l’aportació d’aigua per al funcionament de la central Tèrmica del Foix, que es va construir als anys 70 del segle passat.
La petició dels ajuntaments, de la qual s’ha desmarcat, de moment, Cunit, es complementa amb la necessitat de “repartir la sorra acumulada a l’interior del port entre totes les platges, guanyar 30 o 40 metres i així tenim sorra per uns quants anys i podem seguir treballant els aspectes de recuperació dunar, que la sora s’acumuli de forma natural en aquestes dunes, protegir espais pel corriol i altra fauna, com la tortuga. Que les platges, que són molt urbanes siguin més naturals”, com ha comentat Ferré. El consistori cunitent optaria per l’opció defensada per Endesa de desmantellar només una part de la dàrsena, però dema reforçar els espigons de les seves platges, una proposta que els tres municipis creuen que respon a “un model inviable, perquè tant Europa com l’estat no contemplen fer actuacions dures dins del mar”.
La proposta de Cubelles, Vilanova i la Geltrú i Calafell se sustenta en els diferents estudis demanats a universitats i altres organismes experts en les dinàmiques litorals, que recomanen aquesta opció. Rosa Fonoll va explicar que els moviments ecologistes “els tenim al costat i ens assessoren, nosaltres no podríem anar sols i hem de tenim la seguretat que ho estem fent bé seguint els estudis tècnics i a les associacions però els polítics no ho podem decidir, sinó que ho han de fer els entesos”.
Però no són només les preocupacions mediambientals i ecològiques les úniques que mouen als tres consistoris, que tampoc “volem ni podem ometre que les platges són una font de riquesa econòmica, que cal protegir”, ha destacat Marta Jofra, regidora de d’Espai públic i Medi ambient de la capital del Garraf. “Cal abordar la gestió del litoral de forma coordinada i que tingui sentit a llarg termini i creiem que els estudis demostren que les dinàmiques que es van alterar als anys 70 revertir-la”, conclou Jofra.
L’anomenat port de la Tèrmica està compost per tres espigons i una dàrsena que al llarg de més de 40 anys han afectat de manera evident la dinàmica litoral, així com la qualitat de l’aigua i l’erosió de l’entorn natural.