30 d'abril de 2020
El Grup d'Estudi i Protecció d'Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya realitza el seguiment i protecció d'aquesta au autòctona
El corriol camanegre torna a nidificar massivament a les platges de Cubelles. Aquesta espècie autòctona s'ha vist afavorida per l'absència humana durant aquests gairebé dos mesos de confinament i ha proliferat tant la seva nidificació com l'evolució de les postes fetes. La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cubelles i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) fa un seguiment des de fa uns anys de la presència de corriols camanegres a les platges de Cubelles i, enguany, "gràcies a la manca de neteja mecànica de moltes platges, l'hàbitat del corriol s'ha vist afavorit i pot trobar una major quantitat d'aliment i un major nombre de zones on nidificar".
L'entitat ecologista també considera que la falta de pressió humana, deguda al confinament, està fent que el nombre de parelles i de postes sigui molt més nombrosa i "esperançador per aquesta espècie". La pressió turística, a la qual s’hi sumen altres perills animals, com és la predilecció que gossos, gats i garses tenen pels seus ous i pollets, fa que moltes cries no arribin a l'edat adulta. Amb l’ajuda de persones voluntàries i tècnics de l’entitat, treballen per la conservació dels seus hàbitats i actuen cada vegada que localitzen algun niu, instal·lant proteccions provisionals per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents. La situació del corriol a les platges és problemàtica, ja que es tracta d’un ocell que viu i cria al mateix lloc per on cada dia transiten centenars de persones i maquinària de neteja de sorra.
La regidoria de Medi Ambient de Cubelles col·labora estretament amb els objectius de la campanya del GEPEC-EdC, que es focalitzen en "la millora de la nidificació del corriol camanegre, la salvaguarda dels seus nius, l’augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l’alimentació i descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació". Igualment, l’entitat defensa que "una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie" i que accions humanes com la neteja de les platges en les quals s'eliminen restes d’algues i plantes marines on habiten invertebrats, que són la base de l’alimentació del corriol, i l’eliminació de la vegetació propera a la costa constitueixen amenaces molt importants.
El corriol camanegre (Charadriusalexandrinus) és un petit ocell de la família dels limícoles que només nidifica a les platges. La nidificació comença a mitjans de febrer quan el corriol mascle excava petits forats a la sorra no vegetada, preferiblement, on després la femella hi fa una posta d’aproximadament tres ous. Poden fer diferents postes des del març fins a finals de juliol, però el seu percentatge de supervivència fins a edat adulta és infima, havent-se extingit ja en algunes platges malgrat gaudir d'estricta protecció legal (per la qual cosa dificultar o afectar a la seva reproducció està tipificat pel Codi Penal). Tot i això, segueix en un preocupant estat de conservació al litoral.
La campanya de seguiment finalitzarà a l’agost, quan es realitzarà un informe de valoració amb propostes de millora per a la conservació de l’espècie. Actualment aquesta iniciativa es realitza a Cubelles, Cunit i Calafell, on el GEPEC-EdC ha arribat a un acord conjunt amb els tres ajuntaments per fer el seguiment del corriol, avaluar l’estat de conservació de les platges i realitzar actuacions de conservació per protegir l’espècie. Properament, però, altres municipis es poden afegir a la campanya, i des de l’entitat animen també a la resta de pobles costaners a sumar-s’hi per garantir així la supervivència del corriol.