8 d'octubre de 2020
La regidoria de Medi ambient proposa, entre d’altres accions que precisen del vistiplau del ministeri i la Generalitat, l’elevació del muret del passeig i l’allargament dels espigons de la platja Llarga
L’Ajuntament de Cubelles ha demanat a la demarcació de Costes del ministeri de Transició ecològica l’assumpció de diverses actuacions a la façana marítima del municipi, amb l’objectiu de protegir el seu litoral davant dels reiterats episodis de llevantades patits darrerament. En una reunió telemàtica celebrada el dia 30 de setembre amb la participació de la cap de Costes a Catalunya, María Toledano; el regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué; la portaveu del grup municipal del PSC, Renata Bedós, i l’alcaldessa de la vila, Rosa Fonoll, a banda de personal tècnic d’ambdues bandes, els representants locals van expressar la necessitat d’implementar actuacions a la façana marítima que exerceixin de dic de contenció en casos de temporal, cada cop més recurrents arran de l’escalfament global i el canvi climàtic.
Aprofitant la imminent remodelació del passeig Marítim, el titular de Medi ambient, Josep Maria Hugué, va ressaltar la idoneïtat de modificar l’actual muret situat a bona part de la platja Llarga perquè pugui actuar com a pantalla entre les llevantades i l’àmbit del passeig marítim i exerceixi així d’element de protecció i minimitzi l’entrada de sorra i vegetació marina habitual quan es produeixen episodis de forta pluja i vent. En tractar-se d’un element no previst inicialment a l’actual concessió que l’Ajuntament disposa per a l’actuació sobre el domini marítimo-terrestre de Costes de la Generalitat, caldria ampliar o modificar aquesta concessió amb el vistiplau de nou del mateix departament del govern català. La proposta dels serveis tècnics municipals passa per respectar l’actual muret tot alçant-ne un de nou acoblat a l’actual, coronat amb una peça ornamental com una jardinera o similar. El projecte, segons van indicar els representants del ministeri de Transició ecològica, haurà de presentar-se al departament de Territori i sostenibilitat del govern català, que serà qui, com amb la resta de l’actuació, haurà de validar-la per incloure-la a les actuacions previstes a la concessió per a la remodelació del passeig Marítim.
Justament en la línia de reforçar la protecció de la façana marítima de la vila, especialment a la zona antiga de la platja Llarga, des de l’Ajuntament de Cubelles també es va sol·licitar a la responsable de la demarcació de Costes l’allargament dels dos espigons existents en aquesta zona amb la finalitat de deturar l’entrada d’aigua sobretot a la part del carrer de Girona, actualment desprotegida quan es produeixen llevantades. En el seu compromís amb la sostenibilitat ecològica i mediambiental de l’entorn, el representants municipals van reiterar que no es demanda construir nous molls sinó ampliar mínimament els actuals. Properament, concretament el dia 15 d'octubre, està prevista una trobada tècnica amb un membre de Costes per tal d'analitzar sobre el terreny les peticions de l'Ajuntament.
Finalment, a banda de tractar la desembocadura del Foix i la possible zona dunar de la Mota, ambdues parts van coincidir en la necessitat d’elaborar un estudi de dinàmica litoral de més abast que reculli i analitzi possibles actuacions d’àmbit global de manera que s’actuï a tota la façana marítima del territori sense perjudicar la resta de viles i municipis. Tant des de l’Ajuntament de Cubelles com des de la demarcació de Costes a Catalunya es va assenyalar el Pacte de Coma-ruga d'Adaptació al Canvi Climàtic, integrat per una dotzena de municipis costaners del Garraf, el Baix Penedès i el Tarragonès, com el fòrum ideal per formalitzar la petició de la redacció de la memòria.