Un ramat de 120 cabres creua Cubelles en el projecte de recuperació de la transhumància pel camí ramader de Marina

4 de juliol de 2024


El bestiar passa pel municipi en l’etapa de Castellet i la Gornal a Vilanova i la Geltrú, on hi haurà l’acte d’inauguracióUn ramat de 120 cabres lleteres de raça murciana-granadines ha creuat Cubelles aquest divendres en l’etapa de Castellet i la Gornal fins a Vilanova i la Geltrú. Daniel Giraldo, pastor transhumant del Baix Camp, ha emprès aquest recorregut en el marc del projecte ‘Camins de vida, transhumància, territori i patrimoni’, impulsat per l’associació Camí ramader de Marina amb l’objectiu de posar en valor l’ofici del pastor, els camins ramaders i la ramaderia extensiva.

 

El bestiar ha iniciat el recorregut al Penedès-Garraf i anirà fent parades a diversos municipis fins arribar al Pirineu, on passarà l’estiu. Durant les diferents etapes es realitzen activitats amb un contingut cultural, històric i reivindicatiu de la transhumància. L’11 de setembre iniciarà la baixada fins al Penedès i, seguint el recorregut històric, s’encaminarà cap al Monestir de Santa Maria de Poblet abans de tornar al seu lloc d’origen. 

 

La iniciativa ha comptat amb el suport de l’Ajuntament. L'Alcaldessa, Rosa Fonoll, ha celebrat que recorrin Cubelles i ha explicat que “ha tingut una molt bona acollida perquè és una activitat que fa molt poble i que ha coincidit amb un divendres d’estiu i amb el mercat”.

 

El regidor de Medi Ambient i Benestar animal, Àlex Noheda, ha comentat que “el fet que passin per la vila i facin un ruta per la nostra comarca té un paper molt rellevant a nivell ambiental perquè fixen l’absorció del carboni atmosfèric, participen en la reducció de l’erosió, conserven l’aigua i afavoreixen l’activitat microbiana i la incorporació de nutrients a mesura que van fent la seva ruta”. En aquest sentit, Noheda ha apuntat que “tot i que la transhumància és una pràctica que malauradament es va perdent, des de Cubelles intentem donar-li tot el suport possible per mantenir-la viva”.

 

Es pot consultar més informació sobre el projecte ‘Camins de vida, transhumància, territori i patrimoni’ en el següent enllaç.


  • Transhumancia.jpeg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023