Els ajuntaments de Cubelles, Vilanova i Calafell demanen a Endesa el desmantellament progressiu de la dàrsena de l’antiga tèrmica

29 de setembre de 2021


Els tres municipis presentaran aquest dijous a la Generalitat aquesta proposta que consideren la més sostenible a nivell mediambiental

Els ajuntaments de Cubelles, Vilanova i Calafell han mostrat, en roda de premsa aquest dimarts 29 de setembre, el seu posicionament coordinat sobre les diferents alternatives presentades per Endesa per al desmantellament de la dàrsena de la presa d’aigües de la desapareguda central elèctrica, que popularment es coneix com el port de la Tèrmica. Després de guiar-se per als estudis encomanats per cadascun dels tres ajuntaments, l'opció conjunta triada és el desmantellament progressiu de la dàrsena i espigons, fins arribar a l'eliminació total si fos possible tècnicament. Així mateix ho ha explicat l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, durant la roda de premsa.

Per la seva banda, la regidora d'Espai públic i Medi ambient de Vilanova, Marta Jofra, apuntava la importància d'abordar de manera conjunta la gestió del litoral. 

Després de la proposta que els va fer la Generalitat, els tres municipis han cercat el consens amb els quatre municipis implicats (Cubelles, Cunit, Vilanova i Calafell), malgrat no haver aconseguit el suport de Cunit que s'ha desmarcat de la proposta conjunta, ha afegit l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré.

La petició dels ajuntaments afectats, de la qual s’ha desmarcat de moment Cunit, es complementa amb la necessitat de repartir entre totes les platges la sorra acumulada a l’interior del port per guanyar 30 o 40 metres i així disposar de sorra suficient per uns quants anys. D'aquesta manera es podria seguir treballant els aspectes de recuperació dunar ja que la sorra s’acumularia de forma natural en aquestes dunes i es podria mantenir el projecte de protecció dels espais per al corriol i altra fauna, com ara la tortuga. També s'aconseguiria que les platges, que són molt urbanes, siguin més naturals. El consistori cunitent, en canvi, opta per l’opció defensada per Endesa de desmantellar només una part de la dàrsena i demana reforçar els espigons de les seves platges, una proposta que els tres municipis creuen que respon a un model inviable, perquè tant Europa com l’estat no contemplen fer actuacions dures dins del mar.

 

De les cinc opcions plantejades per Endesa, els ajuntaments de Vilanova, Cubelles i Calafell creuen que treure tota la infraestructura seria la millor opció per al futur del litoral. Els representants del territori afectat consideren que, tot i que serà un procés llarg, es decanten per aquesta proposta perquè la consideren la més sostenible a nivell mediambiental. Per això, demanen que Endesa no faci una actuació ràpida i se’n desentengui, sinó que els acompanyi en aquest procés sostingut en el temps per veure com evoluciona la dinàmica del litoral a l’eliminació progressiva de la dàrsena de la presa d’aigües de l’antiga tèrmica construida als anys 70. L'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, ha apuntat també com han anat les negociacions amb Endesa.

 

A més, la proposta de Cubelles, Vilanova i la Geltrú i Calafell, que serà presentada aquest dijous, 30 de setembre al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, se sustenta en els diferents estudis demanats a universitats i altres organismes experts en les dinàmiques litorals, que recomanen aquesta opció. Rosa Fonoll ha explicat que els moviments ecologistes els tenen al costat i els assessoren. I, en aquest sentit, apunta que tenen la seguretat que ho estant fent bé perquè se segueix els estudis tècnics i a les associacions. També ha afegit que els polítics no ho poden decidir, sinó que ho han de fer els entesos. Així s'ha manifestat l'alcaldessa, Rosa Fonoll.

Un cop es celebri la reunió en la qual hi participaran els quatre ajuntaments afectats, la Generalitat haurà de traslladar al Ministeri per a la Transició Ecològica quina és la seva proposta per desmantellar les instal·lacions de l’antiga central tèrmica. Finalment, el govern espanyol serà qui decidirà com es resol la situació.  

 


 • 280921 Roda de Premsa-valoració projecte demilició dàrsena de la Tèrmica 2.jpg
 • 280921 Roda de Premsa-valoració projecte demilició dàrsena de la Tèrmica.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles