Un educador social de carrer treballa directament amb els col·lectius migrats per conèixer les seves necessitats

10 de febrer de 2023


L'Ajuntament s’apropa directament a les persones migrades i els informa dels seus drets i els serveis que tenen al seu abast



La regidoria de Benestar Social ha posat en marxa un nou servei adreçat a la comunitat migrada de Cubelles, que se suma a la tècnica de primera acollida que ja disposava. La figura de l'educador social treballa sobre el terreny per apropar-se a les comunitats migrades en el seu entorn.

L'objectiu del nou servei, que ja està en funcionament des del passat octubre, és que l'educador social sigui la prolongació, sobre el terreny, de la tècnica de primera acollida de migració, que atén al Centre Social Joan Roig i Piera tots els dijous. "Aquesta persona estava saturada i no podia sortir al carrer, per aproximar-se als col·lectius de migrats que tenim a la vila", explica Alexandra Corvillo, regidora de Benestar Social. L'educador té un contacte directe amb les persones que conformen aquests col·lectius i que, a Cubelles, majoritàriament els formen persones senegaleses, marroquines i colombianes. Tot i tenir necessitats d'acompanyament per part de les administracions, com la local, "són grups molt autònoms, que es recolzen principalment en les seves xarxes d'amistat i familiars, i no s'apropen a l'Ajuntament per informar-se dels serveis que tenen al seu abast", afirma la regidora.

"Ens volem apropar a ells, per saber quines són les seves necessitats i donar-los a conèixer també quins serveis tenen a la seva disposició, sigui ara o en un futur", diu Corvillo. Aquest apropament, a més, ajudarà a trencar barreres culturals, idiomàtiques o tecnològiques, que són les que majoritàriament allunyen a les persones migrades dels serveis públics. "L'educador social és una persona d'àmplia experiència i que parla diversos idiomes, la qual cosa ajudarà a trencar aquests obstacles", detalla Corvillo.

El nou servei adreçat a les persones migrades funciona tota la setmana i, pel seu caràcter innovador, "és viu i estarà en constant evolució, perquè el que volem és adaptar-nos a les necessitats de les persones". De moment, les diferents comunitats que resideixen a Cubelles, amb les quals ja s'han realitzat contactes, han rebut la proposta de forma "molt positiva" i s'ha començat a treballar en les necessitats que tenen, que majoritàriament tenen a veure amb l'assessorament jurídic i en matèria d'estrangeria. "Estan molt interessats a formar-se, tant en idiomes com en oficis, perquè els hi obri una oportunitat laboral", afirma la regidora.

Contractació de 5 persones a través del projecte ACOL
L'Ajuntament de Cubelles, en la direcció d'ajudar a la inserció laboral de les persones migrades, ha contractat 5 persones dins de la línia ACOL del programa Treball i Formació, que subvenciona la Generalitat de Catalunya. Aquests nous contractes tenen diferents funcions i estan adscrits a diferents departaments municipals.

El programa ACOL és una subvenció destinada a la contractació de persones migrades en situació administrativa irregular que complexin els requisits per obtenir una autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals d'arrelament social i puguin subscriure un contracte de treball -i contribuir d'aquesta manera a la seva inserció sociolaboral. El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) subvenciona els contractes de treball de 12 mesos de durada a jornada completa.

A través de les regidories de Benestar Social, Joventut i Ocupació, l'Ajuntament fa temps que treballa en la inserció laboral d'aquests col·lectius. Per exemple, mitjançant la línia Joves tutelats i extutelats, s'ha fet un acompanyament individualitzat a 57 joves i s'ha contractat directament a 9 joves.


  • Educador de carrer
  • Dia del migrat
  • Diagrama
  • Joves migrats sols
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023