Valoració molt positiva de l'acte conjunt de commemoració del dia de la salut de la dona

2 de juny de 2022


Hi van prednre part unes 70 personesLa regidora de Polítiques d'Igualtat, Pilar Juste, ha fet una valoració "molt positiva" de la commemoració del 28M dia internacional d’acció per a la salut de les dones, que s'ha realitzat aquest cap de setmana de forma conjunta entre els municipis de Cubelles, Canyelles i Olivella i amb la participació del SIAD. En el decurs de la cloenda, en la que també va participar l'Alcaldessa, Rosa Fonoll, es va llegir el manifest de la jornada (que s'inclou més avall).

 

Els actes van arrencar divendres amb un torneig de pàdel a les pistes de Canyelles, en què van prendre part 28 dones. La resta d'activitats van tenir lloc el 28 de maig, en la que va participar unes 70 dones. Una vintena de persones van prendre-hi part de la caminada des de la Masia al Mas de l’Artís a primera hora. A la masterclass, que va oferir la cubellenca Laura a la sala de les voltes, hi van participar 27 dones i a la visita guiada van participar 50 dones. I finalment al vermut van participar totes plegades ballant amb las Señoras que pinchan.

 

MANIFEST 28 DE MAIG: DIA INTERNACIONAL D’ACCIÓ PER A LA SALUT DE LES DONES

Avui es commemora el dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones. Aquest dia es remunta al maig del 1987 en el marc del V Encuentro Internacional de Mujer y Salud a Costa Rica, on es va proposar la creació d’aquest dia per fer visibles les desigualtats de les dones en termes de salut i per reivindicar les demandes i necessitats de les mateixes.

 

Les dones, en general, acostumem a fer menys activitats físiques, dormir pitjor, enfocar les cures cap a fora (criança fills i filles, cura de familiars) i poc cap a nosaltres mateixes. Els estereotips de gènere han tingut i tenen un gran impacte en els nostres drets i en la nostra salut.

 

A això li sumem que des de la incorporació de la dona al món laboral les tasques s’han doblat tenint que assumir, en la majoria dels casos, també les feines domèstiques de forma quasi exclusiva, amb la consegüent sobrecàrrega de treball. Més la pressió estètica que rebem i sense oblidar les violències masclistes. Per tant, els factors de risc per la nostra salut s’incrementen.

 

No podem deixar de banda la mirada androcèntrica de la ciència, que basada en un model masculí, fa que no es posin els esforços pertinents en malalties que tenen a veure exclusivament amb les dones, i per tant es caigui en una sobremedicació i cronificació d’aquestes.

 

A tot plegat, hem de sumar que això encara resulta més preocupant quan parlem d’altres factors identitaris com són la raça, la religió, la classe social, etc.

 

És per això, que avui, reivindiquem els drets de les dones en termes de salut, en l’accés als serveis de salut sexual i reproductiva, als controls maternals, als programes de prevenció i cribratge. Així com, la necessitat d’estudiar i analitzar la salut amb perspectiva de gènere.

 

I sense oblidar, la prevenció en violències masclistes i el foment per una societat més justa i feminista.


  • 28M dia de la salut de les dones
  • 28M dia de la salut de les dones
  • 28M dia de la salut de les dones
  • 28M dia de la salut de les dones
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023