Cubelles se suma a la Taula de l’Automoció del Garraf

24 de març de 2022


Els agents públics i privats participants es mostren units per esbossar un pla de xoc d’accions, per millorar la salut del sector de l’automoció en tota la cadena de valorEl regidor d’Ocupació de l’Ajuntament de Cubelles, Narcís Pineda, va prendre part el dimarts 22 de març de l’acte de constitució de la Taula de l’Automoció del Garraf, amb l’objectiu de determinar les necessitats d’aquest sector i d’elaborar una estratègia conjunta per a impulsar-lo. La Taula està formada per actors públics i privats del Garraf, representants d’empreses que formen part de la cadena de valor del sector, així com altres agents que contribuiran a fer la diagnosi de necessitats.

 

Aquesta acció forma part del projecte de suport a l’automoció que impulsa la Diputació de Barcelona per pal·liar els efectes negatius de la crisi del sector, i que coordinen conjuntament el Consell Comarcal del Garraf i la Federació d’Empresaris Penedès Garraf, en el marc del Pacte per a l’Ocupació del Garraf.

 

La taula compta amb la representació dels sis ajuntaments de la comarca, els sindicats CCOO i UGT, la Universitat Politècnica de Catalunya, Node Garraf, centre formatius, gremis i empreses del sector, així com la Diputació de Barcelona, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el clúster de l’automoció de Catalunya.

 

En aquesta primera posada en comú va quedar clara la necessitat d’oferir formació de qualitat i d’acord amb les necessitats reals dels treballadors actuals, especialment en aquells temes relacionats amb els grans canvis que està absorbint el món de l’automoció amb l’entrada dels vehicles elèctrics. Així mateix, es va posar sobre la taula la importància d’oferir formació en digitalització, així com en igualtat i riscos psicosocials.

 

La següent fase serà el disseny d’un pla de formació a mida, no reglada, per aportar aquesta agilitat que necessita el moment actual. Es preveu la celebració de la segona sessió de la Taula per al mes de maig de 2022.

Estudi de les necessitats formatives del sector

Durant la trobada es va presentar l’estudi de necessitats formatives de les empreses del sector, que ha de permetre el desenvolupament d’una proposta d’accions relacionades amb les necessitats detectades, amb l’objectiu de millorar l’adaptabilitat i resiliència empresarial, i de retenir llocs de treball.

 

En aquest sentit, l’estudi realitzat per l’empresa Incognos a partir d’entrevistes a 72 responsables de formació d’empreses de comarca conclou que les formacions més demandades del sector són els idiomes amb clara predominança de l’anglès, temes específics de l’automoció, específicament els sistemes elèctrics de seguretat i confortabilitat, i la informàtica, amb un interès especial per la gestió de les xarxes socials.

 

Així mateix, s’ha detectat la demanda de formació en atenció al client, optimització del treball en equip, metodologies per a la millora de processos, gestió de la qualitat i del medi ambient i, en concret, el tractament de residus.

 

L’elaboració de l’estudi també ha permès estimar que l’univers d’empreses de la cadena de valor d’aquest sector al Garraf és de 540 empreses, majoritàriament amb seu social a Vilanova i la Geltrú (41%), seguit de Sant Pere de Ribes (23%), Sitges (17%), Cubelles (13%), Canyelles (4%) i Olivella (2%). La gran majoria d’aquestes empreses estan constituïdes per autònoms (67%), mentre que la resta (27%) són Societats Limitades.

 


  • Taula automocio Garraf
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023