L’Ajuntament aposta decididament per polítiques que facilitin l’accés a l’habitatge social i assequible

28 de gener de 2022


L’aprovació de la declaració de Cubelles com a àrea de mercat tens, la creació d’una borsa d’immobles per destinar a lloguer social i els incentius i sancions fiscals completen un paquet de mesures per afavorir la reducció del preu del lloguerEl ple de l’Ajuntament de Cubelles, a proposta de la regidoria de Benestar social que té les competències en matèria d’habitatge, ha aprovat declarar el municipi com a àrea de mercat tens. Aquesta declaració, un cop la Generalitat de Catalunya l’aprovi, suposarà poder contenir el preu de l’habitatge de lloguer i facilitar així l’accés a les famílies que ho requereixin. La declaració es va aprovar amb els quinze favorables dels grups del govern (UC-11, ERC, CECP i CUP), PSC i Junts per Cubelles i els únics vots contraris dels regidors de Ciutadans.

 

La regidora Alexandra Corvillo, titular de l’àrea, va explicar que és “una nova mesura que se suma a la lluita pel dret a l’habitatge”. Si s’aprova la sol·licitud “haurem aconseguit que la ciutadania tingui un marc de protecció que garanteixi la regulació dels preus de lloguer”. La regidoria de Benestar social va elaborar un estudi previ per analitzar si es complien els requisits per adherir-se als municipis amb mercat tens d’habitatge. De fet, la Generalitat va incloure el passat setembre de 2020 a Cubelles entre els municipis que eren susceptibles de demanar la declaració de mercat tens d’habitatge.

 

A la nostra vila el preu mig del lloguer d’habitatge ha crescut un 19,93% en el període 2016-2020, passant dels 595,66€ als 734,33€ de mitjana, lleugerament per sota de l’increment a tota Catalunya (23,28%). Malgrat estar per sota de la mitjana catalana, la càrrega del cost de l’habitatge en els ingressos familiars dels cubellencs i cubellenques dobla l’índex establert com a màxim requerit (30%) i s’enfila fins al 58,90%. Finalment, també és requisit que el preu de lloguer hagi experimentat un creixement acumulat en els darrers 5 anys superior en un 3% a l’IPC acumulat d’aquest mateix període, fet que també es compleix perquè a Cubelles ha pujat un 4,6%.

 

Posem en valor el dret d’habitatge digne, sense sotmetre a les famílies a l’asfixia econòmica que pateixen moltes d’elles”, assegura Corvillo. De fet, des de l’inici del present mandat el Govern municipal, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Garraf, ha incrementat els serveis, recursos i normativa per afavorir l’accés a la vivenda.

 

Així, la Junta de govern local del 23 de juny de 2021 va aprovar un pla per a la mobilització d’habitatges buits o permanentment desocupats que incorpora el Programa d’inspecció de Cubelles 2021-2023. Aquest pla pretén augmentar el parc públic d’habitatges identificant les vivendes desocupades des de fa més de dos anys i sigui propietat de grans tenidors, entitats financeres i grans voltors per tal que s’incorporin al banc públic. En cas contrari seran sancionats amb un recàrrec del 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI).

 

Paral·lelament, s’ha iniciat una campanya informativa entre els propietaris d’habitatges per tal d’incorporar-los a la bossa d’habitatge públic, la qual cosa dona dret a descomptes de fins al 95% de l’impost de béns immobles. El govern confia que aquesta bonificació incentivi als propietaris a incrementar l’oferta, la qual cosa tindrà un efecte directe sobre el preu de l’habitatge de lloguer.


  • inspeccions habitatges
  • Imatge aèria de la Mota de Sant Pere

Documentació adjunta

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023