Cubelles s’uneix al front municipalista contrari a l’aixecament de pantalles opaques de fins a set metres d’alçada als trams urbans de la via del tren

21 de maig de 2021


Un total de 23 viles de la costa de Barcelona i Tarragona demanen a Adif alternatives més respectuoses des del punt de vista visual i paisatgísticL’Ajuntament de Cubelles, mitjançant la seva alcaldessa, Rosa Fonoll, ha participat aquest dijous de la reunió telemàtica celebrada amb representants de 23 municipis costaners de Barcelona i Tarragona afectats pel projecte d’instal·lació de pantalles acústiques opaques de fins a set metres d’alçada als trams urbans de la via del tren.

 

La mesura proposada per ADIF (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries), que està en fase de redacció, té com a objectiu pal·liar el soroll del pas dels trens i les molèsties que això ocasiona als veïns, tal com marquen els requeriments normatius vigents a la UE en matèria de protecció acústica. Els ajuntaments afectats, no obstant, han mostrat el seu desacord amb la solució plantejada i critiquen el fort impacte visual i paisatgístic que provocarien aquestes barreres.

      

Les pantalles acústiques que ADIF preveu col·locar tindrien entre 2 i 7 metres d'alçada i en alguns trams se situarien al mig del nucli urbà. Si s'executa tal com està prevista, l'actuació implicaria greus perjudicis per a la ciutadania, com ara la pèrdua de visuals, la manca d'assolellament en habitatges (per la proximitat d'alguns trams de pantalla als edificis), la reducció de l'amplada dels vials afectats per la instal·lació dels murs (atès que es preveu que es construeixin en espai públic, fora de la plataforma ferroviària) i l'increment de la sensació d'inseguretat per part de la població en els carrers afectats per les pantalles, ja que es redueix l'amplitud visual de les persones i les rutes d'escapatòria en cas de pànic.

 

La reunió ha tingut molt bona acollida entre els municipis i els representants polítics municipals aplegats s'han compromès a avançar units per fer front comú contra el projecte. Es dona la circumstància, a més, que alguns, com Cubelles, encara no han estat informats. En la trobada s'ha acordat la coordinació tècnica col·lectiva entre tots els ajuntaments i l'inici del treball municipal conjunt per sol·licitar reunions amb la Generalitat, perquè hi intercedeixi políticament. El col·lectiu d'ajuntaments afectats també reclamarà reunions amb el ministeri de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana i amb Adif, per tal de conèixer el projecte en la seva totalitat i cercar altres alternatives menys agressives per als entramats urbans.

 

A la reunió d'aquest dijous a la tarda hi han pres part alcaldes i regidors d'Altafulla, Arenys de Mar, Badalona, Calafell, Caldes d'Estrac, Cambrils, Cubelles, Cunit, El Masnou, El Vendrell, Gavà, L'Ametlla de Mar, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Premià de Mar, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sitges, Tarragona, Ulldecona, Vilanova i la Geltrú i Vilaseca. La convocatòria s'havia fet extensiva a tretze municipis més que no hi han pogut assistir, però que també se'n poden veure afectats. 


  • Estació de Cubelles
  • L'alcaldessa, Rosa Fonoll, seguint la reunió
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023