Joan Vidal i Urpí proposat unànimement fill predilecte de Cubelles

18 de novembre de 2022


El Ple va aprovar inicialment la designació que serà definitiva si no es formulen al·legacionsEl Ple de l’Ajuntament de Cubelles va aprovar inicialment per unanimitat proposar a l’historiador i referent cultural cubellenc, Joan Vidal i Urpí nomenar-lo fill predilecte de la seva vila natal.

 

La proposta la van registrar el passat 19 d’octubre el Grup d’Estudis Cubellencs l Ple Amics del Castell i el Cor l’Espiga, dues entitats amb les quals Vidal ha estat estretament lligat al llarg de la seva trajectòria cultural.

 

Joan Vidal i Urpí és natural de Cubelles (1951) i, entre altres mèrits, és l’historiador local amb més publicacions sobre el passat de la nostra vila. N’és autor, o coautor, de 'Les caramelles de Cubelles (1900-1990)', 'Festes, costums i tradicions populars de Cubelles', 'Els carrers de Cubelles', 'Història gràfica de Cubelles (1900-1970)', 'Cor l’Espiga. Una història centenària (1900-2000)', 'Història gràfica de Cubelles (1970-2000)', 'El Círcol Cubellenc (1890-1939)', 'Els anys de la postguerra i l’auge turístic a Cubelles (1939-1970): de la repressió a l’especulació', 'Cubelles desapareguda', 'Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles', 'Un segle de futbol català (1900-2000)' i 'Diccionari del Barça'. Així mateix, va ser el pregoner de la Festa Major de Cubelles l’any 2014 essent el primer pregoner de la nova etapa del model de pregó de la Festa Major.

 

Però és que Vidal també ha fet la majoria dels papers de l’auca. Actor de les representacions d’Els Pastorets i altres obres teatrals; cantaire històric d’El Cor l’Espiga; fundador i únic president de l’entitat d’estudis cubellencs Amics del Castell; membre impulsor de la Societat Recreativa l'Aliança, CF Cubelles o del mateix Cor l'Espiga; també va tenir una etapa al capdavant de la regidoria de Cultura, entre els anys 1983 a 1994, i alcalde la vila fins al 1999, substituint a l'Isidre Piñol en representació de l’Entesa per Cubelles.

 

El seu nom se suma a la llista de fills predilectes i adoptius de Cubelles al costat de Joan Pedro i Roig, Conxa Baró Jimènez, Francesc Estapé, Josep Andreu "Charlie Rivel", Darius Huguet, Antoni Pineda, Dolors Thomas, Víctor Alari i Paulina Andreu Schumann.

 

Transcorregut el període d’al·legacions de 15 dies, si no es presenten la proposta quedarà aprovada definitivament i l’Ajuntament organitzarà un acte institucional per formalitzar el lliurament d’aquesta distinció.


  • Joan Vidal proposat a Fill predilecte
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023