L’acció humana i la presència de gats i gossos domèstics a les platges afecta la supervivència del corriol camanegre a les platges de Cubelles

14 de novembre de 2022


La regidoria de Medi Ambient i el GEPEC-EdC presenten l’informe anual de la temporada de protecció de l’au en perill d’extinció



La regidoria de Medi Ambient i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EddC) han presentat l’informe de valoració de la temporada estival 2022 de la campanya de protecció del corriol camanegre i petit. Enguany han sobreviscut 2 dels 6 polls de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) nascuts a les platges urbanes de Cubelles d’un total de 9 postes localitzades.

 

Una dada preocupant, perquè si bé s’incrementen els nius també ho fa l’abandonament dels mateixos que fa que la valoració global sigui negativa. Malgrat l’esforç realitzat per incrementar les zones de nidificació, protegides fins i tot abans de detectar un niu gràcies a l’experiència acumulada des del 2020, en què es va posar en funcionament el projecte de protecció, la presència humana i l’accés de gats i gossos, a banda de la predació natural, ha fet que les parelles abandonessin el 77% dels nius abans que aquests desclosionessin.

 

Josep Maria Hugué, regidor de Medi Ambient, destaca la “important tasca que fa tant el GEPEC-EdC com la trentena de voluntaris que s’han anat sumant al projecte de protecció”, alhora que lamenta que “ens trobem una manca de sensibilitat humana, tant directa perquè agafen s’apropen als nius saltant-se les proteccions, la qual cosa espanta a la femella que abandona les postes, com indirectament per no tenir control dels gats i gossos, que actuen com a predadors d’aquesta feble espècie”.

 

Quan una parella de corriols ha d’abandonar el niu per molèsties o perquè desapareixen els seus ous, realitza postes de reposició en una zona diferent de la platja o en una altra platja. En aquest sentit, els membres de GEPEC asseguren en el seu informe haver “pogut observar diferents casos d’intrusions per part de persones a les zones protegides que semblen que han afectat a l’abandonament o desaparició dels ous, que s’han comunicat al cos d’Agents Rurals”. En aquest sentit, tant els Agents Rurals com la Policia Local han realitzat investigacions per tractar de localitzar els autors d’aquests delictes, sense èxit.

 

El fet de crear les zones protegides amb pal i corda abans de que facin les postes, fa que les parelles de corriol trobin un espai prou tranquil per nidificar i la posta estigui protegida, per exemple, de l'esclafament per part de persones o vehicles de neteja. “Això pot afavorir l’establiment d’una població d’aquesta espècie a les platges del municipi”, considera el GEPEC.

 

Una vegada neixen els polls, troben una zona prou gran on refugiar-se i poder-se alimentar i a mesura que van creixent amplien la seva zona d’alimentació. Cal tenir en compte, que el corriol camanegre i petit, les dues espècies que nidifiquen a les platges de Cubelles, són molt delicades. La majoria de les seves cries no arriben a voladores (30 dies de supervivència) i l’índex de supervivència difícilment supera el 50%, ja que la predació natural per part d’altres espècies o animals domèstics en entorns tan freqüentats acostuma a reduir-ne força el nombre.

 

Per això, malgrat que el nombre de postes localitzades ha augmentat respecte les temporades 2021 (8) i 2020 (7), incrementant-se l’índex de supervivència, que se situa en el 33,33%, mentre que l’any 2021 va ser del 25%, i l’any 2020 va ser del 31,58%, només dos exemplars amb sobreviscut.

 

El GEPEC-EdC també ha pogut detectar, gràcies a les tres temporades de seguiment, que les postes se concentren entre els mesos d’abril i maig.

Accions de millora

L’informe anual de plantilla també apunta les accions que poden ajudar a millorar els resultats de protecció del corriol a les platges de Cubelles.

 

Per una banda apunta la necessitat de d’eradicar la vegetació ruderal que creix a la part posterior de les dunes de la platja de Les Gavines. La neteja d’aquesta vegetació ajudaria a mantenir una zona de nidificació, a salinitzar aquesta capa de sòl fèrtil i permetre que les espècies biòtop de la zona es recuperin amb el pas del temps i a evitar que les llavors de les plantes ruderals es dispersin. Aquesta actuació va ser efectiva per al corriol, ja que aquesta temporada ha fet niu en aquesta zona just després de l’actuació.

 

Però la principal problemàtica que existeix per a la supervivència de l’espècie és la presència de gats a les platges, un problema que es repeteix a escala estatal. A banda de l’observació d’exemplars en horari diürn, es van detectar una elevada quantitat de petjades a l’interior dels perímetres de protecció i fins i tot vora dels nius. Probablement aquestes petjades provenien de gats domèstics dels habitatges de la zona, que desenvolupen una major activitat de caça durant la nit.

 

Per a GEPEC-EdC, també existeix un problema amb els gossos sobretot entre el març i el juny, abans de l’inici de la temporada de bany. “Existeix la percepció que, fora de la temporada de bany, els gossos poden anar a la platja lliurement i córrer solts, però en realitat les nostres ordenances no ho permeten per tal de protegir espècies com el corriol”, explica Hugué. De fet, segons l’informe en aquests mesos s’han observat una mitjana de tres gossos sense lligar a la platja en diferents hores del dia.

 

Per això l’entitat proposa “reforçar la presència policial per tal de recordar la prohibició de dur el gos a la platja en aquesta època i la d’imposar sancions econòmiques”. En especial, aquest reforç caldria fer-lo al principi i mitjans de la temporada per tal d’aconseguir l’efecte boca a boca i formar als agents de la Policia Local sobre l’espècie i legislació actual abans de l’època de cria.

 

Finalment, l’informe afronta la necessitat de fer més educació ambiental amb els infants i joves per afavorir la protecció present i futur de l’hàbitat del corriol. De fet, la presència dels tècnics i persones voluntàries del GEPEC-EdC, ha servit també per realitzar una acció pedagògica a diferents usuaris de la platja “remarcant la necessitat de convivència que tenim les persones amb les diferents espècies que habiten la platja, i la importància de conservar-les si volem gaudir d’aquest ecosistema durant molts anys”.

Campanya de voluntariat

L’entitat GEPEC-EC destaca la gestió del voluntariat de corriol amb l’establiment d’una xarxa de persones voluntàries disposades a ajudar a conservar el corriol al municipi, gràcies a una crida a través de xarxes i mitjans de comunicació, en la que va ser fonamental la difusió que en va fer l’Ajuntament i Ràdio Cubelles.

 

Durant el mes de març es van realitzar dues formacions presencials a la platja de les Gavines que ha permès disposar d’un grup de 36 persones que han col·laborat en el seguiment dels individus, la detecció de rastres i en el traspàs d’informació a la ciutadania, a les que s’ha sumat vuit persones voluntàries del Cos Europeu de Solidaritat provinents de diferents països que també han participat en aquest projecte al municipi.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023