Torna la normalitat a la Festa Major de Cubelles

5 d'agost de 2022


El llibre del programa, amb la separata i les salutacions i presentacions dels protagonistes, es pot aconseguir a les oficines de Turisme, el Centre Social i l’AjuntamentLa Festa Major de Cubelles aixeca el teló aquest cap de setmana recuperant la normalitat perduda pels darrers dos anys de limitacions per la pandèmia sanitària de la COVID-19.

 

El tret de sortida el va donar la inauguració de l’exposició de pintura ‘Paisatge: del Bages al Garraf’ de la Cubellenca Ester Pérez Massana, que és l’autora del cartell d’enguany. Precisament, al rebedor del Castell de Cubelles, l’autora acompanyada de l’alcaldessa, Rosa Fonoll, la regidora de Cultura, Ester Soler, i el pregoner d’enguany, Xavier Toscano, van fer la presentació de la imatge i del programa d’activitats que ja es pot consultar a cubelles.cat/festamajor.

 

Pérez explica que el seu quadre vol expressar “el després de la festa, el descans, l’aturar-se el refrescar-se...”. Així, el quadre que també es pot aconseguir en format litografia a les oficines de Turisme mostra les espardenyes de les colles de foc de l’agrupa reposant a la sorra de la platja, amb l’skyline de Cubelles al fons. L’autora ha utilitzat la tècnica de “l’aquarel·la sobre paper amb dibuix amb sanguina i grafit signat”.

 

La regidora de Cultura, Ester Soler, va fer un repàs al programa d’activitats culturals i socials, que arrenca el 5 d’agost amb el taller infantil de molinet de vent a càrrec de Cubelles Solidària i la primera de les representacions de ‘La casa de Bernarda Alba’, a càrrec del Grup de Teatre del Casal de Cultura i el retorn del Motocròss Vila de Cubelles el dissabte. “Hem recuperat la normalitat”, explica Soler qui afegeix que “recuperem les cercaviles de l’Agrupa, els tallers infantils, el cinema a la fresca i els concerts, com el de jazz”.

 

Una de les activitats que es van posar en marxa per les edicions pandèmiques va ser el tobogan d’aigua gegant (10 d’agost al pg. de Vilanova) i que “degut a la bona acollida que va tenir, hem decidit mantenir-lo al programa”, conclou Soler.

 

L’autora del cartell, Ester Pérez, forma part del col·lectiu d’artistes cubellencs Crea, que aquest any també ofereix dues activitats relacionades amb l’art, com són la pintada d’un mural popular a la plaça del Mercat i un taller per pintar amb aquarel·la, al pati de Ponent.

L’assaig general obre les cercaviles

Les cercaviles de l’Agrupació de Balls Populars, que ja va recuperar els balls blancs per la Setmana Cultural i els de foc a la darrera Festa petita, tornen a escena de forma conjunta amb la recuperació de l’assaig general, que finalitzarà a la plaça del Mercat (en comptes de a la del Centre Social, com diu el programa). “Després de l’èxit del ball del correfoc de la Festa petita, per temes de seguretat i aforaments hem decidit traslladar el final de l’assaig a la plaça del Mercat”, explica Soler.

 

Tot i això, les 20 hores frenètiques dels balls cubellencs arrenquen el 14 d’agost amb l’exhibició a les 19.00 h. des de la plaça de la Vila. La cercavila tornarà a discórrer pels carrers del nucli antic, el Bardají i arribaran a la plaça del mar, on hi haurà la ballada conjunta. Després del castell de focs d’artifici (23h. platja Llarga) es recupera l’enyorada cercavila nocturna per acabar extenuats l’endemà, dia de la Mare de Déu d’Agost al la cercavila de la sortida d’ofici.

 

Qui també tindrà el seu propi espai és la colla dels Castellers del Foix, que dissabte 13 a les 19.00 h. al passeig Marítim realitzarà la seva exhibició castellera.

Activitats infantils, esportives i musicals

Com sempre, el programa de Festa Major està farcit d’actes per a tots els públics. Així, els infants poden gaudir de tallers com el de el molinet de vent i el sal de colors, ambdós de Cubelles Solidària; el supertobogan; la festa holly, o l’espectacle de circ l’Art del somni.

 

Pels amants de l’esport, enguany l’oferta està centrada en el Motocròss Vila de Cubelles, la 51a edició del Trofeu Cubelles de vela que organitza el CM Cubelles, el torneig nocturn de tennis per parelles del CT Cubelles, o el tradicional partit de futbol de Festa Major que suposa la presentació del nou projecte de Francesc Caparrós ‘Capa’ al capdavant de la banqueta del primer equip del CF Cubelles.

 

La música també té el seu espai. Després de la festa holly hi haurà una animació amb Dj, a la plaça Pere Quart; el grup de versions La Traca i Dj Rulu tancaran l’assaig general a la plaça del Mercat; el grup tribut a Aretha Franklin, Think, protagonitza la nit de jazz a la plaça de la Vila; les orquestres Bandau, Dj Ferry Lip i La Banda del coche rojo capitalitzaran el ball de l’empalmada a la plaça del Mar; i l’orquestra Maravella farà doblet amb el concert i ball de Festa Major al pati de l’escola Charlie Rivel.

 

Un any més, els actes de la Festa Major 2022 acabaran amb la celebració de la sisena edició del Festival de novel·la negra del Garraf, Cubelles Noir, al Centre Social Joan Roig i Piera.

Pregoner a punt

Xavier Toscano també va participar de la presentació i va poder confirmar que “vaig tenir molt clar des del principi del que volia parlar perquè he estat vinculat a la festa major des de petit”. El jove activista cultural i periodista cubellenc assegura que “em va fer molta il·lusió l’encàrrec que em van fer fa tres mesos” i va reconèixer que “el pregó estat escrit i el vaig rellegint i afegint detalls, però aviat l’imprimiré i el deixaré guardat fins al dia del pregó”.

 

L’Alcaldessa Rosa Fonoll va tancar la presentació del cartell i el programa de la Festa Major 2022 fent una crida “a la participació amb seny de tots els actes, perquè necessitem recuperar la normalitat que hem perdut en les darreres dues edicions”. La primera regidora Cubellenca també va voler agrair a “l’autora del cartell, el pregoner, la comissió de festes i tots els departaments municipals, començant per Cultura, l’esforç que fan aquests dies perquè tota la població puguem gaudir d’un extens i variat programa d’activitats”.

 

Tot el programa es pot consultar digitalment a www.cubelles.cat/festamajor.


  • Presentació cartell fm 2022
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023